RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.11.2020 20:45:00

Poslanec Babiš spustil tsunami

Poslanec Babiš spustil tsunami

Komentář na facebookovém profilu k prohlubování schodku státního rozpočtu

 Poté, co vládnutí dnešní koalice přivedlo rozpočet k obrovskému strukturálnímu schodku (neboť deficit je jen v malé míře odrazem protikrizové politiky, většina výdajů je odrazem špatné rozpočtové politiky vlády), chce navíc premiér hořkou pilulku svým nástupců podstatně posílit a finanční hospodaření našeho státu přivést do vážné krize.

Bohužel, stranou do souboje o to, kdo navrtá větší díru do rozpočtu se ochotně přihlásili i další. Vycházejí zjevně z logiky, že lidé jsou málo informovaní anebo hloupí. Tedy, že ocení pár stokorun měsíčně navíc nyní, i když za ně v dalších letech budou platit. Ne obrazně, nejen slzami a potem (a vztekem), ale nejméně tolika stokorunami či tisícovkami, jako nyní.

Takže, na stole, dle analýzy serveru Seznam Zprávy je toto menu návrhů na prohloubení stovky miliardového problému státu: TOP09 a STAN se svými návrhy nepřišli, takže ti jediní zřejmě uvažují o tom, co naše občany bude čekat v dalších letech. Lidovci se drží v kontextu ostatních při zemi, neřeší daně, ale zvyšují slevy na dani, s odhadnutým účtem pro rozpočet necelých 20 miliard. Následují Piráti, kteří plánují schodek rozpočtu zvýšit o rovných 50 miliard. Premiérův návrh, který si zjevně osvojí jeho hnutí, prohlubuje schodek rozpočtu o 85 miliard. ODS jde ještě dál, na 90 miliard a nejasný je návrh SPD, ale odhad dopadu překračuje 100 miliard korun.

Je to katastrofální ekonomicky, neb by to (vyšší z návrhů) přivedlo strukturální deficit rozpočtu zřejmě vysoko na 4%. Znamená to konec pozice naší země jako ekonomiky s nízkým dluhem a riziko, že se nám někdy život s dluhem promění na život v dluhové krizi.

Politicky to znamená, že další vláda bude každý rok snižovat příjmy či zvyšovat daně v řádu 50 miliard (vždy nad to, co provedla předtím) a bude mít nulový prostor pro finanční politiku (neb každé snížení daní by vedlo k potřebě rozsah ročních změn dále zvýšit).

Hlasování pro jakýkoliv (větší) z těchto návrhů by byl projev nekompetence, neodpovědnosti a cynismu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama