Mgr. Soňa Marková

  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.11.2020 4:31:00

Ohrožené Vánoce?

Ohrožené Vánoce?

České nemocnice jen obtížně zvládají příval pacientů s covid-19, roste počet nemocných v těžkém stavu i počet zemřelých. Zdravotníkům docházejí síly, zvyšuje se množství nakažených lékařů, sester, policistů, hasičů a dalších lidí v první linii.

 Jsme zahlceni informacemi, vnímáme často zmatenou a tedy i nedůvěryhodnou komunikaci vlády. Nařízení jsou pro nás někdy nesrozumitelná a mnozí nechápou prezentovaná čísla i jejich růst. Česká republika se z pomyslného jarního premianta stala během podzimu varováním pro ostatní státy. Lidé, kteří plně nerozumí tomu, co se děje, pak snáze podléhají nepravdivým zprávám. To vede k podceňování závažnosti situace a k neochotě dodržovat preventivní opatření.

České ministerstvo zdravotnictví, bohužel, nedělá nic proti šíření fám a zavádějících zpráv. Údajně teprve nyní chystá informační kampaň ve výši 50 mil korun. K šíření závažných a nebezpečných dezinformací ale dochází již od jara a dílčí ochotu je vyvracet projevil během svého krátkého působení na pozici ministra pouze profesor Roman Prymula. Přitom právě zvládání dezinformací a aktivní boj s nimi je jeden z klíčových nástrojů, jak zvládnout současnou krizovou situaci. Část veřejnosti si, bohužel, jarní zkušenost mylně vykládá jako „mnoho povyku pro nic“.

Byli jsme svědky obrovské mobilizace a zároveň lidské solidarity. Řada lidí byla velmi bolestivě zasažena po ekonomické stránce. Díky zavedení striktních opatření a pochopení veřejnosti jsme se ale vyhnuli zkušenosti, kterou prošly Itálie, Španělsko nebo Velká Británie, kde velké množství rodin zažilo úmrtí někoho blízkého v důsledku covid-19. To vše nyní zkresluje vnímání současného nebezpečí. Zapomínáme, že jsme se ocitli v naprosto ojedinělé situaci, kterou ale sdílíme všichni společně.

Vláda si dostatečně neuvědomila, že je nezbytné prezentovat jednotlivá nepříjemná omezující proti-epidemická opatření s promyšlenou konkrétní záchrannou sítí ekonomických kompenzací. Musí nejen přikazovat, ale také srozumitelně vysvětlovat a zdůrazňovat konkrétní společné cíle. Tím aktuálním jsou nyní bezesporu klidné Vánoce, prožité s našimi blízkými, které máme rádi. A nejde ani tolik o kupu dárků z kamenných či zásilkových obchodů, ani o opulentní vánoční trhy na náměstích. Pokud se spojíme, přestaneme být sobečtí, budeme pomáhat ostatním respektováním pravidel, můžeme každý den nejen zachránit několik životů, ale vrátit vánočním svátkům jejich původní smysl.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama