Ing. Michael Canov

  • SLK
  • Liberec
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.11.2020 21:06:00

Senát pomohl tisícům starostů, místostarostů a radních

Senát pomohl tisícům starostů, místostarostů a radních

Komentář na facebookovém profilu k nezastupitelné roli Senátu.

Senát pomohl tisícům starostů, místostarostů a radních po celé republice.

Senát, který jsem měl tu čest zastupovat, napadl "majetkový striptýz" u Ústavního soudu a uspěl.

Na základě toho Nejvyšší správní soud rozhodl o neústavnosti pokutování tohoto majetkového striptýzu.

Podrobněji:

Stovky, možná tisíce  starostů a místostarostů především malých obcí se vzbouřili proti majetkovému striptýzu, kdy si kdokoli mohl anonymně prohlédnout jejich majetkové přiznání. Nebyli proti veřejně přístupnému majetkovému přiznání jako takovému, ale proti tomu, aby si ho mohl kdokoli prohlížet anonymně bez vlastní průkazné identifikace. Především u neuvolněných starostů a místostarostů malých tato povinnost, když pracují často jen doslova za pár šupů (několik stovek měsíčně), vedla často k úplnému odchodu z veřejného života, neboť dělat majetkový striptýz a ani nesmět vědět, který vouyer se na něj dívá, to neměli zapotřebí.
Skupina 60 senátorů, kterou jsem měl tu čest zastupovat, napadla toto anonymní voyerství u Ústavního soudu a uspěla. Od roku 2021 je paragraf o anonymním přístupu ze zákona o střetu zájmů vyňat, protože je protiústavní vůči těm, co podali majetková přiznání Pl. ÚS 38/17

A nyní  Nejvyšší správní soud rozhodl 9 As 173/2020, že stát nesmí pokutovat ty, kteří majetkové přiznání letos nebo v minulých letech nepodali, neboť  by si mohl jejich data ještě do letošního Silvestra kdokoli prohlížet anonymně. Dle mého přesvědčení má stát za povinnost vrátit již zinkasované pokuty a omluvit se za protiústavní šikanu páchanou na starostech, místostarostech a radních, když po nich požadoval to, co ústavní pořádek vylučuje. Učiní tak?

Poděkování senátorům od advokáta JUDr. Stanislava Polčáka, který Senát u Ústavního a posléze paní místostarostku u Nejvyššího správního soudu, jako advokát hájil je ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama