RNDr. Věra Palkovská

  • BPP
  • Třinec
  • primátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.11.2020 10:23:00

Občané se na některých místech přestávají cítit bezpečně

Občané se na některých místech přestávají cítit bezpečně

Lidé bez přístřeší nemusí v Třinci trávit zimu na ulici.

V Třinci včera odstartovala informační kampaň s názvem Na cestě z ulice, která směřuje jednak k lidem bez přístřeší, a jednak k široké veřejnosti. Se sociálními pracovníky v doprovodu strážníka městské policie se lidé mohli potkat například před supermarkety TESCO nebo LIDL.

„Účelem kampaně je poukázat, jaká pomoc je či není vhodná ze strany občanů a k čemu případně vede, a připomenout lidem bez domova, že mají možnost ve svém životě něco změnit, a město je prostřednictvím svých pracovníků nebo pracovníků sociálních služeb připraveno jim pomoci. Chceme lidi bez přístřeší v co největší míře směřovat do sociálních služeb a návazných aktivit, aby nemuseli trávit zimu na ulici, to je také jeden z cílů kampaně,“ vysvětlil Vlastimil Starzyk z odboru sociálních věcí třinecké radnice.

V posledních dvou letech na území města vzrostl počet osob bez přístřeší, které nechtějí změnit svůj způsob života, odmítají využívat azylové domy a především u obchodních center a supermarketů obtěžují občany Třince. „Už to zašlo tak daleko, že se lidé na některých místech přestávají cítit bezpečně. Proto chce Třinec problém  bezdomovectví řešit, aktivizovat samotné lidi bez přístřeší tak, aby svou situaci řešili a pomoci jim vrátit se zpět do života. Cílem práce je dosáhnout toho, aby potřební lidé využívali naše sociální služby a pracovali na zlepšení své situace. Druhým cílem je odradit občany bez přístřeší z jiných měst a států, aby se do Třince přesouvali. V Třinci funguje zavedený systém sociálních služeb, nocleháren a azylových domů. Pokud je člověk v tíživé situaci, má se u nás na koho obrátit,“ uvedla primátorka Třince Věra Palkovská.

Pracovníci odboru sociálních věcí společně se strážníkem městské policie oslovili včera a dnes prostřednictvím letáčků několik desítek občanů města s tím, že obdarovávání lidí bez domova penězi či jídlem jejich situaci nevyřeší. Zároveň lidé bez domova dostali informace o možnostech, kam se obrátit. V tom všem jim byl nápomocen člověk, který si sám prošel nelehkou životní situací a skončil na ulici. Bezmála po desíti letech bez domova se dokázal postavit na vlastní nohy a s oslovenými Třinečáky se podělil o své životní osudy. Z vlastní zkušenosti vysvětlil, proč se tak stalo a co ho motivovalo ke změně. Dnes má muž rodinu, bydlení a pracuje jako terénní pracovník právě s lidmi bez přístřeší.

Do kampaně jsou společně s pracovníky magistrátu zapojeny také neziskové organizace jako Slezská diakonie či Šance Podaná ruka, strážníci Městské policie Třinec a další dobrovolníci. Kampaň průběžně potrvá až do Vánoc letošního roku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama