Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.11.2020 12:44:41

Pouto mezi Českou republikou, Evropou a Spojenými státy je a zůstane silné

Pouto mezi Českou republikou, Evropou a Spojenými státy je a zůstane silné

Prezident republiky Miloš Zeman zaslal gratulační dopis Josephu Robinette Bidenovi, nově zvolenému prezidentovi Spojených států amerických.


Vaše Excelence,

dovolte mi, abych Vám srdečně poblahopřál k Vašemu zvolení prezidentem Spojených států amerických. Voličská podpora, které se Vám dostalo, je odrazem důvěry Američanů ve Vaše vůdčí schopnosti prokázané tolikrát v minulosti při službě občanům USA, ale také vyjádřením jejich vůle ke změně.

Vzhledem k zásadní roli, kterou sehrává americká demokracie v globální politice, je Vaše zvolení událostí celosvětového významu. Samotná síla demokratických hodnot, z nichž historická velikost a úspěch Spojených států vyrůstaly, je inspirací pro mnoho částí světa. Také proto jsem velmi pozorně sledoval Vaše vystoupení a s potěšením zaznamenával Vaše pevné odhodlání posilovat transatlantické pouto s nejbližšími partnery USA, mezi něž se Česká republika rozhodně hlásí.

Věřím, že tak jako mnohokrát předtím, i během Vašeho prezidentství společně dokážeme, že Česká republika a USA jsou silní spojenci i dobří přátelé. Naše všestranné vztahy vyrůstají z pevného přátelství založeného již při zrození české státnosti a stvrzeného během kritických chvil 20. století. Americká podpora byla klíčová pro to, aby se Česká republika po roce 1989 navrátila zpět do rodiny demokratických zemí, stala se členem Severoatlantické aliance a sebevědomým, zodpovědným a aktivním článkem mezinárodního společenství. Češi a Američané sdílí základní a klíčové hodnoty, jež jsou páteří euro-atlantického světa.

Naše spojenectví se promítá do mnoha oblastí. Spojené státy jsou naším důležitým politickým i ekonomickým partnerem, což ilustruje mj. skutečnost, že USA jsou první destinací českého exportu mimo země Evropské unie. V posledních letech jsme však v Evropě často slýchali výroky o ekonomických restrikcích, s nimiž dlouhodobě a hluboce nesouhlasím. Domnívám se totiž, že stále platí, že Evropa Ameriku potřebuje stejně, jako Amerika potřebuje Evropu. Společně pak mohou přispět k tomu, aby byl spravedlivější i celosvětový volný obchod.

Přestože jsou naše bilaterální vztahy vynikající, i jim by prospěl svěží impuls, na který jsme připraveni a jenž může s Vaší administrativou přijít. Mohu Vás ujistit, že pro Českou republiku i pro mne osobně je přátelství se Spojenými státy americkými velmi důležité. Pouto mezi Českou republikou, Evropou a Spojenými státy je a zůstane silné. Pevně přitom věřím, že k dalšímu prohloubení našich vynikajících vztahů společně osobně přispějeme, a za tímto účelem Vás zvu k návštěvě Prahy.

Vážený pane prezidente, ještě jednou gratuluji ke zvolení a přeji nejen Vám a Vaší rodině, ale i všem americkým občanům hodně zdraví a štěstí.

S úctou

Miloš  Zeman
prezident České republiky

 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama