Mgr. Martin Chmela

  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.11.2020 23:44:00

Válka o válku

Válka o válku

Článek se vrací k neobvyklé analýze Vojenského zpravodajství týkající se geopolitické bezpečnostní situace.

Před pár dny Vojenské zpravodajství vydalo výroční zprávu za rok 2019 ohledně stávající celosvětové bezpečnostní situace. Veřejná část této zprávy je překvapivě stručná, jasná, objektivní a neklade si za cíl ideologicky formovat čtenáře, což je v dnešním světě zcela nevídané. Porovnejme například s výroční zprávou BIS. Dle mého názoru nejzásadnějším sdělením této zprávy jsou skutečné důvody, proč se společnost (celosvětově) radikalizuje, respektive proč ji vlivové subjekty (média, politici, tajné služby atd.) radikalizují. Ve zprávě se v tomto smyslu uvádí následující: „V průběhu roku 2019 se svět přiblížil konfliktu jako důsledku narůstající polarizace zájmů, názorů a rozdílných postojů, pokračující proměny dosavadního velmocenského uspořádání, prohlubující se multipolarity a úpadku principů mezinárodního práva (…) možný konflikt globálního charakteru, ke kterému svět současnosti směřuje, je zatím v první fázi své přípravy. Probíhá formování myslí těch, kdo budou schopni a ochotni se do něj aktivně zapojit a jsou postupně definovány technologické nástroje, kterými by mohl být veden."

Vojenské zpravodajství tímto současnou situaci naprosto otevřeně a pregnantně popsalo. Všichni jsme objektem formování myslí, abychom byli dostatečně morálně připraveni, až zazní první výstřel ve 3. světové válce, tedy ve válce mezi Západem a Východem. Tento proces ideologické výchovy trvá latentně již celá desetiletí, avšak cca od roku 2014, kdy to díky událostem na Ukrajině vypadalo, že 3. světová válka vypukne každým okamžikem, značná část novinářů a politiků odhodila masku a otevřeně vyzývá ke konfrontaci s Východem. 

Mainstreamoví ideologové mající za cíl vytvářet proválečnou propagandu se řídí základní poučkou, že nejlépe bojuje ten, kdo se brání a sekundárně ten, kdo oportunisticky vyhlíží válku s vidinou velkého zisku. Mně tyto přístupy přijdou protichůdné, ale naši ideologové oba přístupy "orwellovským doublethinkem" kombinují. V tomto smyslu je nám do hlav vtloukáno, jakou strašnou hrozbou je pro nás Východ, jak na nás soustavně (hybridně) útočí, ale zároveň slyšíme, že je v porovnání s námi Východ zaostalý, těsně před rozpadem. Nejednou jsme slyšeli, že Východ má obrovské množství nerostných surovin, o které se musí s námi podělit. A samozřejmě nechybí falešné fráze, že Východ nesdílí naše hodnoty. Ať je pod termínem "naše hodnoty" myšleno cokoliv. 

Důkazem proválečné rétoriky mohou být tyto nedávné pikantní tweety, které raději nechám bez komentáře:

Zápas Východu se Západem není souboj dobra se zlem, obě geopolitické síly používají stejné metody a chtějí dosáhnout stejného cíle. Pokud si to budeme uvědomovat a nenecháme si vymýt mozky proválečnou propagandou, tak 3. světová válka nikdy nenastane. Pokud se však vlivovým subjektům, a to i těm východním, protože Východ se obdobně připravuje na válku, podaří společnost natolik proválečně radikalizovat, tak je s námi amen, jelikož platí výrok Alberta Einsteina: „Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny.“

P. s. Dle § 407 zákona č. 40/2009 Sb., Trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, platí následující:
(1) Kdo veřejně podněcuje k útočné válce, na které se má podílet Česká republika, takovou válku propaguje nebo válečnou propagandu jinak podporuje, bude potrestán odnětím svobody až na pět let.
(2) Odnětím svobody na dvě léta až deset let bude pachatel potrestán,
a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 na shromáždění, které podléhá oznamovací povinnosti, nebo
b) spáchá-li takový čin tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.
(3) Příprava je trestná.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama