Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.11.2020 11:28:00

Problém státního rozpočtu není na straně příjmů, ale výdajů

Problém státního rozpočtu není na straně příjmů, ale výdajů

Komentář na facebookovém profilu k návrhu státního rozpočtu

 Kandidoval jsem s volebním programem „nižší daně, vyšší příjmy“. Jedním z hlavních bodů bylo zrušení superhrubé mzdy a tím snížení zdanění práce a ponechání více peněz lidem v peněženkách. V roce 2018 jsme návrh podali formou novely zákona. Bylo to slovo dané voličům.

Lidé si rozhodují o svých penězích sami daleko efektivněji než stát. U nás máme jedno z nejvyšších zdanění práce v Evropě, proto je správné lidem, kteří je vydělali, peníze nechat. A ne je vybírat na stále větší přerozdělování. Více peněz v peněženkách lidí, ne státu, je zvýšení ekonomické svobody lidí.

Snížení daní je prorůstovým opatřením, které zvýší soukromou spotřebu. Protože tyto peníze z ekonomiky nikam nezmizí, lidé si za ně koupí více zboží v obchodech, půjdou vícekrát do restaurace, použijí na nákup různých služeb. To přispěje k rychlejšímu ekonomickému restartu.

Problém státního rozpočtu není na straně příjmů, ale na straně výdajů. Přes vysoký růst příjmů v posledních letech vláda zvyšovala enormně výdaje. Rostly provozní výdaje státu, narostl počet úředníků, platily se různé „dárečky“ typu sleva na jízdném, zvýšilo se množství peněz přerozdělovaných v různých dotačních titulech. Každý rok jsme navrhovali při projednání rozpočtu úspory ve výdajích státu, ale vláda je vždy odmítla. Stejně tak navrhneme úspory i letos. Avšak kvůli nezodpovědnému jednání vlády v posledních letech nemůžeme opustit náš program. Věříme, že po volbách budeme moct realizovat úsporná opatření tak, aby snížené zdanění práce zůstalo zachováno a výdaje se zkrotily.

Zároveň budeme hledat cesty, jak výpadek nahradit obcím. Jednou z možnosti je tzv. Plán obnovy EU, kde chceme prosazovat, aby se z těchto peněz primárně podpořila investiční aktivita samospráv.

Všem těm, kteří nás vyzývali, abychom opustili vlastní programové priority, bych odpověděl stejně jako ministrovi vnitra Hamáčkovi ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama