prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.

  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.11.2020 12:45:00

Projekt #BoSmePartyja úspěšně pokračuje

Projekt #BoSmePartyja úspěšně pokračuje

Projekt Moravskoslezského kraje #BoSmePartyja chce posílit dobrovolnictví v regionu. Na výzvu hejtmana kraje Ivo Vondráka a dalších zástupců partnerů projektu se již přihlásilo téměř šest stovek lidí, ochotných nezištně pomáhat.

 „V terénu“ jich je už více než stovka, další se stále mohou hlásit. Nejčastějšími dobrovolníky jsou ženy mezi třiceti až padesáti lety.

„BoSmePartyja. Samotný název našeho projektu mluví za všechno. Epidemiologická situace se sice pozvolna zlepšuje, přesto je stále potřeba, aby se lidé semkli a byli ochotní nabídnout pomocnou ruku. Protože jsme krajané, BoSmePartyja. Nemocnice i sociální zařízení v našem kraji nám stále hlásí problémy s personálním zajištěním provozu, a tak nám celkem 40 organizací napříč regionem zaslalo požadavek na dohromady 158 dobrovolníků. Jsem rád, že se nám podařilo vyhovět. Pomáhá už 135 ochotných lidí,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a poděkoval všem partnerům projektu #BoSmePartyja. Kromě kraje jsou to také město Ostrava, dobrovolnická centra ADRA, společnost Heimstaden a Ostravská univerzita.

K dnešnímu dni se na výzvu #BoSmePartyja ozvalo 575 zájemců. Podrobnější formulář vyplněný zpět odevzdalo 390 z nich. Školení absolvovalo již 206 budoucích dobrovolníků, z nichž bylo na nutné PCR testy objednáno 146 osob. „V terénu“ už je 135 aktivních dobrovolníků. Pomocnou ruku nabídli lidé z Ostravy, Opavy, Frýdku-Místku, Třince, Jablunkova nebo například Příboru. Dobrovolníci pomáhají v průměru dvakrát týdně, a to dvě až čtyři hodiny. Kromě nutného proškolení musí také absolvovat PCR test na přítomnost koronaviru. Testování mají dobrovolníci bezplatné.

„Většina dobrovolníků dochází do sociálních služeb. Tam pomáhají pečovat o klienty, ať už se jedná o pomoc při stravování, technickou podporu, dezinfekci prostorů, aktivizaci klientů nebo jejich doprovod k lékaři. Nesmírně důležitá je také samotná přítomnost dobrovolníka, který je ochotný si s klienty zařízení, něco mu přečíst nebo třeba jen tak posedět. Za seniory už dlouhou dobu nesmějí do domovů docházet na návštěvy jejich blízcí. Zaměstnanci zařízení mají v těchto dnech opravdu hodně práce, a tak je pozornost dobrovolníků a ochota naslouchat opravdu k nezaplacení. Má vliv na psychický a často i na fyzický stav klientů,“ řekla vedoucí ostravského Dobrovolnického centra ADRA Dagmar Hoferková a připomněla, že ADRA všechny dobrovolníky prostřednictvím on-line kurzů proškoluje, také jim zajišťuje nutné pojištění a je kdykoliv k dispozici pro dotazy či konzultace.

Důležitými pomocníky jsou také partneři projektu. Město Ostrava projekt podporuje mediálně, Ostravská univerzita oslovila své studenty, mezi aktivními dobrovolníky je tak 16 mladých lidí z univerzity. Společnost Heimstaden nabídla bezplatně ubytování těm, kteří mají obavy, že by mohli díky práci v infekčním prostředí nakazit své blízké. Takto jsou v bytech v Ostravě ubytovaní už čtyři lidé, nicméně nabídka platí i nadále, a to kromě Ostravy také v Karviné, Orlové a Havířově, kde celkově společnost vyčlenila pro projekt #BoSmePartyja 25 vybavených bytových jednotek.

„Více než dvě třetiny dobrovolníků tvoří ženy, nejochotnější jsou lidé mezi 30 až 50 lety. Jsem ovšem rád, že je mezi dobrovolníky řada mladých lidí, do dvaceti let jich pomáhá celkem 14. Více než polovina aktivních dobrovolníků dochází do sociálních zařízení v Ostravě, dvacet dobrovolníků pomáhá ve Frýdku-Místku, osm v Bohumíně, další dobrovolničí například ve Frenštátu pod Radhoštěm, Háji ve Slezsku, Bruntále nebo Vítkově,“ řekl hejtman kraje Ivo Vondrák a připomněl, že v nemocnicích a sociálních službách pomáhají kromě dobrovolníků také dobrovolní hasiči, vojáci, studenti medicíny či příslušných sociálních oborů: „Přístupu všech těchto lidí si nesmírně vážím a věřím, že se počet dobrovolníků ještě rozroste.“

Jedním z dobrovolníků a tím pádem členem týmu #BoSmePartyja je například 18letá studentka ostravské Obchodní akademie Pavlína Střelková. „S kamarádkou chodíme minimálně jednou do týdne do Domova Sluníčko v Ostravě. Jsme přímo na covidové jednotce, kde třeba pomáháme podávat jídlo nebo pití a jsme po ruce zaměstnancům domova. Vidím, jak nebezpečný může covid pro seniory být. Vůči této věkové skupině musíme být opravdu zodpovědní a chránit ji,“ řekla dobrovolnice Pavlína Střelková.

Častěji, a to dokonce pětkrát týdně, chodí pomáhat dobrovolnice Sylva Bajerová. „Před pandemií jsem pracovala v cestovním ruchu jako průvodkyně, takže jsem teď bez práce a mám hromadu času. Do Domova seniorů Kamenec chodím třikrát do týdne, vidím v tom smysl. Starám se o seniory, trávím s nimi volný čas. Těšívám se třeba na pana inženýra, který v příštím roce oslaví 94. narozeniny. Povídáme si spolu německy, vzpomínáme, často se i zasmějeme,“ popsala své zkušenosti 51letá dobrovolnice Sylva Bajerová, která kromě tří dnů v domově navíc dva dny v týdnu dochází domů k seniorovi, aby mu pohlídala užívání léků a zkrátila mu dlouhou chvíli. Povídají si, sledují dění z okna nebo si procvičují paměť.

„Dobrovolnictví je jeden ze zásadních ukazatelů vyspělosti lidské společnosti. Projekt #BoSmePartyja má krásně našlápnuto, takže uvítáme, když se nám budou hlásit další a další ochotní lidé. Věřím sice, že brzy skončí to náročné období, které nás všechny už opravdu unavuje. Bylo by skvělé, kdyby ale neutichl fenomén dobrovolnictví a ochoty pomáhat. Byl bych rád, kdyby projekt #BoSmePartyja pokračoval i v době, kdy nad tím nehezkým virem zvítězíme,“ uzavřel hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a vyzval, aby se případní další zájemci o dobrovolnictví přihlásili na mailové adrese spolu2@msk.cz.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama