Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.12.2020 19:09:00

Znovu opakuji, že očkování bude dobrovolné a pro všechny zdarma

Znovu opakuji, že očkování bude dobrovolné a pro všechny zdarma

Projev na 72. schůzi Poslanecké sněmovny 3. prosince 2020 – odpověď na interpelaci poslankyně Maříkové k neochotě členů vlády nechat se očkovat

 No děkuji za dotaz. Tak já jsem na ten dotaz novináře normálně upřímně odpověděl. Ano, nemám 51 let slezinu - to je hlavní imunitní orgán. Když mi bylo patnáct, tak jsem měl trombocytopenii, to je choroba, v rámci které se mi nesrážela krev, ležel jsem rok v nemocnici. A proto jsem odpověděl, jak jsem odpověděl. Navíc ještě, když jsem byl očkován jako malé dítě proti tetanu, tak jsem dostal anafylaktický šok, takže je to na lékaři, a já nemyslím, že je to o tom, že když se nechá naočkovat Babiš veřejně někde, že se všichni budou očkovat nebo nebudou. Skutečně to není o nás. Takže já samozřejmě se této problematice věnuji. Hlavně jsem se věnoval tomu, že dnes v Evropě chybí 20 mil. vakcín na normální chřipku, o které v minulosti nebyl až takový zájem. A v roce 2019 jsme museli dokonce spálit 37 tis. vakcín na chřipku.

Tento rok je obrovský zájem, podařilo se nám to navýšit, a i tak to je málo. Ale je pravda, že v tomto směru máme velké rezervy a je potřeba, aby Ministerstvo zdravotnictví co nejdříve udělalo kampaň, aby lidé pochopili, že to očkování je ve prospěch jejich zdraví. My máme samozřejmě - i vy jste o tom mluvila, různé dezinformace, které jsou na sítích. Tady jedna z těch dezinformací je očkování jako totalitní nástroj. Jedna se zaměřuje na spekulace o povinném očkování a očkovacím pasu. Plánované očkování proti COVID-19 je vydáváno za povinné pro všechny občany pod hrozbou tvrdých trestů, přestože Ministerstvo zdravotnictví plánuje - a znovu opakuji, dobrovolné očkování, které bude navíc pro všechny občany zdarma. Takže dobrovolně a zdarma.

Dále jsou šířeny dezinformace o tzv. vakcinačním pasu, podle kterých budou těm, kteří se očkovat nenechají, odebírány základní lidská práva a svobody a podobné pitomosti, jo. Potom je tady v Prostoru, že vakcína je škodlivá, jo. To je také jako nesmysl. Intenzivní a permanentní kampaň se vede proti vakcínám na COVID-19 zejména vůči společnostem Pfizer a AstraZeneca a další, které vakcíny vyvíjejí. Skrytá pravda pokračuje v dlouhodobém trendu kritiky vakcinace. Vakcinaci označuje obecně jako nezdravou, ale zvlášť útočí na vakcínu proti COVID-19 od AstraZeneca. Vychází z toho, že se firma údajně vyvázala ze zodpovědnosti za případné škody, což je interpretováno jako důkaz nebezpečnosti této vakcíny.

Kromě nově objevujících se narativů o povinném očkování a očkovacím pasu se nadále objevují dezinformace o smrtících vedlejších účincích a setrvalá propagace ruské vakcíny Sputnik. Kampaň proti vakcínám proti přibližně 30 % celkového dezinformačního obsahu věnovaného COVID-19. Mně také píší občané, já jím odpovídám, že to je nesmysl. Nikdo se přece v Evropě nedovolí schválit nějakou vakcínu, která by ohrožovala lidi. To je úplně nonsens. Potom další dezinformace, že vakcína nebude účinná, že ten virus SARS-COVID-19 je podobný virům SARS a MERS, a týmy, které se věnovaly jejich výzkumu vakcín na tyto viry mohly využít předchozí znalosti a začít pracovat na vakcíně pro nový virus. Hodnocení vakcína probíhá podle obvyklých standardů pro zajištění kvality bezpečnosti a účinnosti.

Rozhodnutí o registraci vakcín bude podloženo všemi potřebnými údaji. Urychlí se zejména administrativní kroky a kritéria pro registraci vakcín jsou přísnější, než pro léky. A rozhoduje Evropská agentura, má rozhodnout 15. prosince. Takže já myslím, že všichni jsou si toho vědomi, a na té vakcíně pracují všichni vědci světa snad, aby zkrátka se to povedlo, protože je to v této chvíli jediné řešení pandemie COVID-19. Takže očkování proti onemocnění COVID-19 bude organizováno a řízeno v souladu se strategií očkování proti onemocnění COVID-19, která je v současné době ve vnitřním připomínkovém řízení, tedy bezprostředně před finalizací. Její finální podoba bude ještě předmětem diskuze s odborníky oblasti vakcinologie a dalšími dotčenými experty. To bude diskutovat pan ministr Blatný.

Já jsem i žádal pana ministra, aby poskytl tu strategii všem parlamentním stranám a hnutím, aby se měly možnost se k tomu vyjádřit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama