Ing. Monika Červíčková

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.12.2020 9:48:00

V legislativně stále chybí nástroje, jak seniory v pobytových zařízeních chránit

V legislativně stále chybí nástroje, jak seniory v pobytových zařízeních chránit

Ponižování, nadávky, výsměch... i tak vypadá šikana seniorů v pobytových zařízeních, kterou musí někteří z nich trpět. Pomoci by jim měla novela zákona o sociálních službách z pera MPSV, její předložení je ale v nedohlednu.


„Pokud nedojde k posunu, jsme připraveni podat pozměňovací návrh k poslanecké novele, která už je hotová a leží ve Sněmovně. Seniory musíme začít skutečně chránit, ne o tom jen mluvit,“ dodává poslankyně Monika Červíčková (ANO).

Od kauzy šikany seniorů v ostravském domově Slunečnice uběhl víc než rok, přesto v české legislativně stále chybí nástroje, jak tuto zranitelnou skupinu obyvatel chránit. Pomoci by jim měla novela zákona o sociálních službách, kterou připravuje Ministerstvo práce a sociálních věcí – jak se však zdá, její předložení je v nedohlednu. „V reakci na interpelaci mi paní ministryně slíbila, že novelu předloží do konce listopadu a pokud se tak nestane, je připravena ke společnému jednání. Novela tu zjevně stále není, proto paní ministryni v následujících dnech pozvu na jednání naší pracovní skupiny, kde budeme řešit další postup,“ uvedla poslankyně Monika Červíčková (ANO) na včerejší tiskové konferenci k závěrům kulatého stolu na téma šikany seniorů v pobytových zařízeních.

Toho se vedle Červíčkové zúčastnila například zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková, ředitel neziskové organizace ŽIVOT 90 Jan Lorman nebo předseda Etické komise Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Pavel Čáslava. Podle Lormana je zneužívání a zanedbávání starších dospělých závažný problém, který je potřeba urychleně řešit: „Česká republika potřebuje akční plán, jak tenhle smutný trend zastavit, a především ukotvit právo na důstojné zacházení do zákonů o sociálních a zdravotních službách, včetně sankcí za jeho nedodržování,“ vysvětlil.

Právě takové řešení přitom obsahuje poslanecký návrh novely zákona o sociálních službách, který už ve Sněmovně leží. „Klienti zařízení sociálních služeb jsou velmi často ve zranitelném postavení a mohou být vystaveni jednání zasahujícímu do jejich soukromí, bezpečí a integrity či jinak ponižujícímu zacházení. Toto jednání nemusí dosahovat intenzity trestného činu, ale přesto může jít o závažný zásah do lidské důstojnosti, kterému má stát povinnost bránit a případně jej efektivně postihovat. Novela proto počítá se zavedením zcela nové skutkové podstaty přestupku v souvislosti s neoprávněnými zásahy do práv klientů sociálních služeb,“ vysvětluje Červíčková s tím, že pokud v jednání s ministerstvem nedojde k posunu, bude prosazení poslaneckého návrhu prioritou.  

Zároveň považuje za nezbytné vytvořit nezávislý mechanismus prošetřování stížností na kvalitu poskytovaných sociálních služeb. Ty totiž často zapadnou, jak potvrzuje i zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková: „Druhá vlna pandemie COVID-19 s sebou opětovně přinesla zákaz návštěv klientů pobytových sociálních služeb a zdravotnických zařízení lůžkové péče, byť tentokrát s větším počtem výjimek a dopadající tak na menší počet klientů. Stále se na nás ale obracejí blízcí klientů těchto zařízení s tím, že jim není umožněno svého blízkého navštívit. Současná situace tak znovu poukazuje na potřebu vytvoření funkčního stížnostního mechanismu. Pozornost je zároveň nutné obrátit i na neregistrovaná zařízení, která poskytují péči bez oprávnění. Obvykle se jedná o zařízení, jež mají nejblíže k domovům pro seniory: vzhledem k tomu, že nikdo neví, co se v těchto zařízeních děje, mohou být jejich klienti ohroženi na zdraví i životě,“ upozorňuje Šimůnková.

 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama