Mgr. Martin Červíček, Brig.gen.v.v.

  • ODS
  • Náchod
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.12.2020 4:45:00

Co týden dal

Co týden dal

Komentář na facebookovém profilu k uplynulému týdnu.

CO TÝDEN DAL A NEBO VZAL?!

Pondělí

…Rada KHK – se 120 body k jednání a k těm zásadním patřilo:

  • schválení vyrovnaného rozpočtu na rok 2021 (vycházíme ze snížené příjmové základny, tedy nastavení rozpočtových kapitol na minimum na straně jedné, ale také se snahou o zachování maximální možné míry plánovaných investic při zásadním využití evropských peněz, rozložení investic případně využití únosného úvěrového řešení na straně druhé).
  • dokončení modernizace Oblastní náchodské nemocnice ekonomický výhodnějším řešením oproti původně plánované variantě
  • schváleny byly směny pozemků, které umožní dokončení zóny Kvasiny sever a výstavbu valu proti hluku

(více viz můj pondělní příspěvek)

…když to nejde dveřmi, tak to zkusíme oknem? https://echo24.cz/.../sledovani-telefonu-nakazenych...

Aneb do třetice vseho zleho? Návrh Metnara neprošel, Hamáček to do zákona také neschoval, tak to zkusí Blatný s centralizací hygienické služby? Pánové, pravým jménem vašeho páchání dobra, je OBCHÁZENÍ ÚSTAVNÍHO POŘÁDKU a MANIPULACE SE SVOBODAMI lidí dle vašich potřeb!

Úterý

…tisková konference, na níž jsme seznámili novináře s projednanými body Rady KHK

…velmi podrobná diskuse s kolegou radním k plánu na poskytování dotací

…řada jednání ohledně epidemiologické situace u nás v kraji - nejdříve v rámci pracovní komise (informace o aktuálním trendu šíření nákazy, počtu hospitalizovaných, stav zdravotnického personálu atd.) a následně v rámci videokonference Asociace krajů, která byla zaměřena na zhodnocení celkové epidem. situace v Česku, diskusi a přípravy ke spuštění dobrovolného plošného testování pedagogů a následně i široké veřejnosti.

Středa

…hrdiny posledních měsíců jsou bezesporu především naši zdravotníci, ale neměli bychom zapomínat ani na jednotlivé hrdiny nečekaných okamžiků každého dne. Jeden takový jsem zaznamenal v tomto týdnu i na našem úřadě, kdy pracovníci ostrahy – paní Božena Mlíková a pan Pavel Klika duchapřítomně pomohli kolabujícímu muži v garážích regiocentra, což zaznamenali na svých monitorech. Poděkoval jsem jim oběma osobně, ale myslím, že své díky chci vyjádřit ještě i touto cestou. Je dobré vědět, že k sobě ještě nejsme lhostejní.

…pracovní setkání s majitelem JUTY, které bylo zejména o dostavbě operačních sálů v nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem a připravované rekonstrukci silnice ze Dvora Králové na Doubravice. Potvrdil jsem, že dostavbu operačních sálů podporuji a budeme usilovat o prostředky z evropských fondů na její realizaci. Pokud se nám to nepodaří, budeme hledat další možnosti zajištění peněz nad rámec rozpočtu kraje pro všechny nepokryté zásadní investiční stavby ve zdravotnictví a v sociální oblasti. Rekonstrukce silnice je připravována, ale s ohledem na finanční možnosti bude pravděpodobně zařazena do seznamu stavebních akcí na rok 2022. Ještě však uvidíme, jaké finance budeme mít i v příštím roce nakonec k dispozici.

…jednání o spolupráci se sousedním regionem v Polsku, resp. o konkrétních problémech a příležitostech příhraniční (dopravní infrastruktura, zdravotnictví, popřípadě spolupráce akademického prostředí apod).

…mnoho administrativy. Mimo jiné jsem se také detailně seznámil se závěry kontrol poskytnutých dotací a na leden jsem naplánoval pracovní jednání k větší osvětě a opakování pravidel při nakládání s nimi. Kraj bude zcela jistě i nadále poskytovat prostředky pro rozvoj regionů, popřípadě různých zájmových sdružení, ale při nakládání s veřejnými prostředky musí všichni dodržovat jasně daná pravidla.

…večer opět videokonference Asociace krajů k volbě jejího vedení a odborných komisí, jejichž závěry slouží jako podklady pro jednání a usnesení Asociace krajů sjednocující požadavky jednotlivých krajů směřovaná ústředním orgánům státní správy. Mou kompetencí tak bude komise pro bezpečnost.

Čtvrtek

…tentokráte velmi operativní krátká schůze Senátu PČR, na níž byly projednány 4 body:

  • novela zákona o spotřebních daních
  • novela o ochraně utajovaných skutečností
  • návrh zákona o prodloužení přechodného období pro prokazování odborné způsobilosti distributorů pojištění
  • do druhého čtení jsme pustili návrh zákona o státní památkové péči

(více viz můj čtvrteční příspěvek)

… v tomto týdnu již třetí videokonference Asociace krajů. Týkala se připravenosti na dobrovolné plošné testování pedagogických pracovníků škol a školských zařízení. V našem kraji se týká zhruba 12 tisíc osob. Probíhá na 6 místech v kraji od 4. do 18. 12. a podle údajů z jednotlivých škol o něj projevilo zájem zhruba 25 % z nich. Testování je možné po objednání přes rezervační systém (ten je na webových stránkách nemocnic FN KHK, Trutnov, Dvůr Králové nad Labem, Náchod, Jičín, Rychnov nad Kněžnou).

Pedagogové budou nejdříve otestováni antigenními testy. V případě pozitivního výsledku a klinických příznaků onemocnění covid-19 bude pedagogickému pracovníkovi nařízena izolace. Pokud však nemá klinické příznaky, ale přesto bude antigenní test pozitivní, zdravotník ještě neprodleně provede konfirmační test. V případě pozitivity na stanovení přítomnosti viru bude nařízena izolace.

Pátek

…den plný papírů a dílčích jednání s kolegy radními pro školství a sociální oblast, řešení problémů spojených se začátkem testování pedagogů a také týdenní vyhodnocení vývoje v našem kraji. Již druhý týden počty nových případů onemocnění covid-19 klesají z 1100 v předchozím období na 200 až 300 pacientů denně, nicméně to ještě není důvodem k omezování počtu lůžek pro pacienty s tímto onemocněním. V pobytových sociálních zařízeních, byť v nich byla potvrzena nákaza u části personálu i klientů, je situace rovněž poměrně stabilizována. Také se navrací pozvolna plánované zdravotní výkony a péče, je však třeba neustále dodržovat všechna hygienická opatření. Nemocnice a zdravotníci situaci zatím zvládají, jsou ale vyčerpaní a měli bychom také hledat prostor, jak zdravotníkům alespoň trochu umožnit regeneraci. A přestože trasování a testování považuji za klíčové nástroje pro zvládnutí současné situace i dalšího vývoje, zamýšlím se nad tím, zda je opravdu nezbytné, abychom kromě již započatého testování pedagogů, naložili (dle dosavadního požadavku vlády) zdravotníkům ještě do konce tohoto roku i zvládnutí plošného testování široké veřejnosti?! 

Sobota, neděle

…čas s rodinou, který byl zejména pro našeho čtyřletého Toníka zpestřený čekáním a nadílkou Mikuláše, a pro mne přípravou na pondělní jednání rady:-).

Vám přeji hezký zbytek druhé adventní neděle. Nazývá se bronzová, svíce na adventním věnci betlémská. Vyzývá k pokání a reprezentuje lásku. Myslím, že je to inspirace do dalšího týdne pro nás pro všechny bez ohledu na to, zda jsme praktikující věřící nebo ateisté. Krásný adventní čas Vám všem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama