Adam Zábranský

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • transparentnost
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2020 14:33:00

Vystěhování dlužníků z městských bytů je pro magistrát extrémně nákladné

Vystěhování dlužníků z městských bytů je pro magistrát extrémně nákladné

Rada hlavního města schválila úpravu pravidel pronájmu a prodlužování nájmu městských bytů, která pomůže chránit veřejné finance.

 Město bude motivovat dlužící nájemníky, aby spláceli dluhy prostřednictvím splátkového kalendáře, a na oplátku jim bude prodloužena nájemní smlouva.

Důvodem změny je opakující se situace, kdy nájemce dluží často nízkou částku na zálohách za služby nebo na nájemném, ale není v jeho silách dluh uhradit jednorázově nebo ještě před skončením doby platnosti nájemní smlouvy, a proto nedojde k jejímu prodloužení.

Nová úprava pravidel pronájmu a prodlužování nájmu městských bytů přichází s řešením situace, kdy dojde k neprodloužení nájmu kvůli dluhu. Pokud nájemce dluží na nájemném a na zálohách za služby spojené s nájmem částku nepřevyšující platbu za tři měsíce, město s ním nově uzavře splátkový kalendář. Jeho řádné splácení potom umožňuje uzavření nové nájemní smlouvy, a to na dobu určitou jednoho roku s možností dalšího prodloužení.

„Vystěhování dlužníků z městských bytů je pro magistrát extrémně nákladné. Lidi v nouzi navíc dostává do ještě větších problémů, protože neprodloužením nájmu dojde mimo jiné k ukončení výplaty příspěvků na bydlení, které se vážou na platnou nájemní smlouvu. Konkrétní osoba se tak dostává do finanční tísně a nehradí ani předepsané platby, ani dluh. Nová úprava pravidel právě tuto situaci efektivně řeší,” říká radní pro oblast bydlení Adam Zábranský.

Město na základě pravidel zajišťuje, aby byla pomoc při zajištění odpovídajícího bydlení vždy adresná a sociálně citlivá. Důsledně dbá na to, aby byly městské byty pronajímány jen těm, kteří pomoc opravdu potřebují. O pronájmu/podnájmu bytu nebo o nájmu ubytovací místnosti rozhoduje Rada hlavního města Prahy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama