prof. Ing. Jiří Drahoš, DrSc., dr. h. c. mult.

  • BPP
  • Praha 4
  • místopředseda Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.12.2020 9:09:00

Tak velký zářez do rozpočtu považuji za nezodpovědný

Tak velký zářez do rozpočtu považuji za nezodpovědný

Po skoro devíti hodinách debaty včera senátoři odhlasovali návrh, který vzešel z klubů ODS a TOP 09, KDU-ČSL a ProRegion.

 Pro premiéra A. Babiše to možná znamená úspěch, protože senátoři zachovali jeho navržené sazby daně z příjmu fyzických osob. Ovšem pro některé senátory z našeho klubu to zase takový úspěch není. Zde přikládám několik citátů z pera našich senátorů:

„Přes naši maximální snahu v Senátu prošel daňový balíček, který nás bude stát 100 miliard Kč ročně. Takto velký zářez do rozpočtu považuji za naprosto nezodpovědný. V následujících letech to bude mít devastující dopad na veřejné finance,“ říká senátor Jiří Drahoš.

„Jsem pro nižší daně, ale tento daňový balíček ušetří lidem peníze jen naoko. Ve skutečnosti totiž kvůli inflaci a vyšším výdajům obcí a krajů to každého z nás bude stát ještě hodně peněz z peněženek nás všech,“ říká senátor Zdeněk Hraba.

„Ti, co se nyní v Senátu staví do role zachránců obcí, protože umožnili kompenzaci pro samosprávy v rámci RUD, jsou zároveň ti, kteří ještě do středy prosazovali v rámci pozměňovacího návrhu hospodářského výboru kompenzace pro obce pouze zhruba ve výši 50 %. Až po tom, co Ústavně-právní výbor přijal návrhem našeho senátora Michaela Canova kompenzace ve výši 80 %, hospodářský výbor v čele se senátorem Vilímcem revokoval své předešlé usnesení. Ve Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí jsme navrhovali náhradu výpadků z příjmů obcí a krajů dokonce o 10 % vyšší. ODS a TOP 09 společně s KDU-ČSL a klubem Pro region svým postupem ovšem znemožnily, aby se o tomto návrhu vůbec hlasovalo. Pro vládní většina dokonce potvrdila, že kompenzace pro samosprávy je v celém rozsahu daňového balíčku marginálie, takže jsme obcím a krajům mohli pomoci mnohem více. Bohužel uvedené kluby tuto možnost smetly ze stolu, byť by se v celkovém rozsahu jednalo o rozdíl zhruba 3 miliard korun,“ uvádí Zbyněk Linhart, předseda Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama