Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.12.2020 12:45:00

Důchodová reforma klepe na dveře

Důchodová reforma klepe na dveře

Tento týden dokončila ČSSZ odeslání příspěvku 5000 korun ke všem důchodům. Lidé by se tak měli dočkat připsání peněz na účet nebo složenky ve schránce nejpozději do Štědrého dne. A teď je na řadě důchodová reforma, kterou jsme dnes představili.

 Důchody jsou nespravedlivé, nesrozumitelné, a pokud nezměníme náš daňový systém, tak i neudržitelné. Víte, že 400 tisíc lidí dnes nedosáhne ani na důchod 12 000 a milión lidí má důchod pod 14 000 korun? Říkáte si, že se z toho přeci nedá žít? Myslím, že máte pravdu. Nejvíc ohrožené chudobou ve stáří jsou přitom ženy. Současný systém je totiž trestá za to, že obětovaly část kariéry výchově dětí.

A pak je tady ještě 450 000 lidí v opravdu těžkých a náročných profesích, kteří mohou jít dříve na zasloužený odpočinek jen za cenu nižšího důchodu. A vy, pracující, nejspíš netušíte, jaký budete mít jednou důchod, protože výpočet důchodů je příliš složitý.

Já si myslím, že člověk, který celý život pracoval zkrátka nesmí mít důchod, ze kterého se nedá přežít. A že ženy, nemají být ve stáří „odměněny“ za péči o děti nižším důchodem. Klíčovou myšlenkou naší důchodové reformy je proto to, že zásluhou není jen kdo jak dlouho pracoval a kolik odváděl, ale že musíme ocenit i výchovu dětí. Zavedením výchovného 500 korun za dítě (nejvíce ale 1500 Kč) pomůžeme 1,5 milionu českých důchodkyň.

Na popsané nedostatky současného důchodového systému máme recept. Ten podporují nejen odborníci z Komise pro spravedlivé důchody, ale také experti OECD. Už chybí jen ochota koaličního partnera a opozice začít o důchodech seriózní debatu. Já to rozhodně nevzdávám! S kolegy na MPSV jsme návrh sešikovali do paragrafů a posíláme ho k připomínkám.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama