MUDr. Ivan David, CSc.

  • SPD
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.12.2020 11:11:00

Evropské hodnoty už neexistují ani na papíře

Evropské hodnoty už neexistují ani na papíře

Komentář na facebookovém profilu k postupu Evropské unie vůči agresivnímu Turecku

 Ne, to není účetní uzávěrka v pravém slova smyslu. Tak se vyjádřila na svém facebooku poslankyně Bundestagu Sevim Dagdelen z Die Linke. Kosmetické sankce proti Turecku, které jediné mohly projít německým předsednictvím, nazvala doslova fackou do tváře nejen Řekům a Kypřanům, členům EU, ale i Arménům.

V den, kdy Evropská rada na svém summitu jednala o koroně a koronových půjčkách na digitalizaci a nabíječky do elektromobilů, což je hlavní agenda EU a nacpali by ji zřejmě i do pomoci po zemětřesení, a tak trochu nuceně jednali i o Turecku, konala se v hlavním městě Ázerbajdžánu Baku honosná vojenská přehlídka na počest vítězství nad Arménií ve válce o Arcach/Náhorní Karabach. 80 miliónů Turků a 10 miliónů Azerů slavilo prostřednictvím svých armád vítězství nad 3 miliony Arménů. Na přehlídku dohlíželi prezidenti Turecka a Ázerbajdžánu Ilham Alijev a Recep Erdogan, kteří se následně děkovně pomodlili v mešitě.

Alijev zopakoval dřívější Erdoganova slova, že boj nejen o Karabach zdaleka nekončí. Řekl doslova, že „Jerevan, Zangzur a Sevan jsou historická území Ázerbajdžánu“ a připomněl že již dříve řekl, že „pokud Arménie nevrátí naše území, vyřešíme tuto otázku vojenskými prostředky“. Válka v Arcachu byla tedy zjevně jen začátek války o Kavkaz.

Již v pátesk jsem zde zmínil, že u příležitosti slavného vítězství Erdogan řekl: „Nechť je požehnána duše Envera Paši.“ Enver Paša byl jedním z Osmanů, odpovědných za genocidu Arménů v roce 1915. Tehdy jich byly zabity, umučeny, upáleny a umořeny hladem a žízní v poušti 1,5 milionu. V roce 1918 nechal tento „ctihodný džentlmen“ zavraždit v Baku dalších 30 000 Arménů.

Hlavní deníky o tom nepíší. Tento holokaust není „salonfähig“. Přestože tato Erdoganova slova zní úplně stejně, jako by kdokoli z německých politiků hlasitě oslavoval odkaz Heinricha Himmlera či Reinharda Heydricha, hlavních architektů „konečného řešení židovské otázky“.

V případě Turecka nestačí tato slova, nemluvě o činech proti mezinárodnímu právu a zločinech proti lidskosti, na alespoň trochu citelné sankce. Sankce, ke kterým byla EU tváří v tvář zjevným skutečnostem na summitu donucena, ještě nejsou v konečné podobě, ale jisté je jedno – nebudou zaměřeny ani na hospodářskou spolupráci, ani na dovoz zbraní. Přes odpor Německa – ale i Itálie, Španělska, Malty, Maďarska a Bulharska víc projít nemohlo. Evropa se na víc nezmůže ani do budoucna, i když mnohé státy, nejhlasitěji Rakousko a Francie, volají po přísnějším postihu. Je jasné, že proti ekonomicky nejsilnějšímu členu EU, Německu a dále státům, jež v Turecku vidí spojence či jejichž banky mají v Turecku příliš mnoho peněz, se dál nedostaneme.

Evropské hodnoty už neexistují ani na papíře.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama