Ing. David Vychytil

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • náměstek hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.12.2020 14:49:04

Rozpočet Zlínského kraje na rok 2021 je zastupitelstvem schválen

Rozpočet Zlínského kraje na rok 2021 je zastupitelstvem schválen

Rozpočet vychází ze schváleného střednědobého výhledu rozpočtu, ekonomických predikcí a dílčích návrhů státního rozpočtu. Celkovými příjmy rozpočtu jsou 14 miliard 930 milionů 112 tisíc korun a celkové výdaje 15 miliard 566 milionů 112 tisíc korun.

Vzhledem k obtížné předvídatelnosti celkových dopadů je rozpočet Zlínského kraje na rok 2021 navržen konzervativně tak, abychom pokryli nejdůležitější provozní potřeby jak krajského úřadu, tak krajských organizací. Současně díky zasmluvněnému úvěru je zajištěn zdroj finančních prostředků pro předfinancování a spolufinancování evropských projektů. Další požadavky na rozpočet budou realizovány i v průběhu roku 2021, podle urgentnosti a finančních možností kraje.

Celkové příjmy jsou tvořeny vlastními příjmy ve výši 4 miliardy 349 milionů 126 tisíc korun, což představuje 29,13 %, a přijatými transfery (dotacemi) ve výši 10 miliard 580 milionů 986 tisíc korun, tj. 70,87 %. Ve srovnání s rokem 2020 dochází ke snížení vlastních příjmů, a naopak se zvyšuje podíl přijatých transferů. Pokles vlastních příjmů je očekáván zejména u sdílených daní (o 332 milionů korun), a to v návaznosti na vládní opatření související s pandemií covid-19. 

Z celkových výdajů tvoří běžné výdaje 13 miliard 935 milionů 910 tisíc korun (89,53 %) a kapitálové (investiční) výdaje 1 miliardu 630 milionů 202 tisíc korun (10,47 %). Nejvýznamnějšími položkami běžných výdajů jsou transfery ze státního rozpočtu určené na přímé vzdělávání (8 miliard 660 milionů korun) v důsledku pokračujícího trendu růstu platů zaměstnanců ve školství a transfery pro poskytovatele sociálních služeb (1 miliarda 244 milionů 137 tisíc korun). Vlastními zdroji zajišťuje Zlínský kraj zejména příspěvek na provoz svým příspěvkovým organizacím v oblasti dopravy, zdravotnictví, školství, kultury a sociálních věcí ve výši 1 miliardy 254 milionů 92 tisíc korun, či financování dopravní obslužnosti Zlínského kraje (1 miliarda 427 milionů 858 tisíc korun). Kapitálové výdaje budou směřovány jednak na investiční akce a pořízení nového majetku, ale také na rekonstrukce stávajících zařízení v oblasti školství, sociálních věcí či zdravotnictví. Pro Fond Zlínského kraje bude vyčleněno 859 milionů korun. Vázány budou především na realizaci projektů spolufinancovaných EU (např. Podpora a rozvoj služeb sociální rehabilitace ve Zlínském kraji, Revitalizace národních kulturních památek Velké Moravy, Zachování a rozvoj areálu na Ploštině, Revitalizace hospodářského dvora v Rymicích) a dále také na podporu dotačních programů vyhlašovaných krajem i na individuální podporu.



Co je to rozpočet?

Rozpočet je bilancí, která stanovuje příjmy a výdaje na období jednoho kalendářního roku. Je závazným finančním plánem, podle něhož se v daném rozpočtovém období hospodaří. Veškeré výdaje v rozpočtovém roce musí být rozpočtem kryty. Co se týče příjmové stránky rozpočtu, ta je závislá na státním rozpočtu a výběru daní. Ze zákona je rozpočet sestavován jako vyrovnaný. Může být i schodkový, ale pouze v případě, že je kryt úvěrem nebo přebytkem z minulých let. Krajský rozpočet je schvalován zastupitelstvem kraje. Pomocným nástrojem hospodaření je střednědobý výhled rozpočtu, který se sestavuje na období 2 až 5 let.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama