Ing. Adam Scheinherr, MSc., Ph.D.

  • PRAHA SOBĚ
  • Hlavní město Praha
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.12.2020 7:37:00

Žádáme o vrácení režimu bus pruhů do původního stavu

Žádáme o vrácení režimu bus pruhů do původního stavu

Na základě usnesení listopadového Zastupitelstva hl. m. Prahy dostal náměstek pro dopravu Adam Scheinherr za úkol vrátit do původního stavu režim fungování vyhrazených jízdních pruhů pro MHD, Integrovaný záchranný systém a taxi.

 Zastupitelstvo se vyjádřilo proti sjednocení režimu a tomu, aby všechny bus pruhy fungovaly non stop bez rozdílu. Jednalo se o 11 km, kdy dnes už jich z 56 kilometrů 42 funguje bez časového omezení.

„Splnil jsem úkol a zadal Technické správě komunikací hlavního města Prahy, aby požádala státní správu o návrat do původního stavu. Přesně dle usnesení zastupitelstva. Nyní budeme čekat na zahájení řízení a rozhodnutí úřadu státní správy,“ uvedl náměstek primátora hlavního města Prahy pro dopravu Adam Scheinherr.

Ten zároveň přichází na prosincové zastupitelstvo s dalším námětem pro diskusi. „Samozřejmě jsem splnil úkol daný zastupitelstvem požádat státní správu o návrat do původního stavu. Ten ale podle nás není optimální. Je zastaralý, neřeší zmatečnost a fakt, že se doprava změnila. Řidiči si musí pamatovat několik různých časových omezení podle jednotlivých městských částí. Zároveň už v Praze nemáme dvě dopravní špičky, máme jednu kontinuální. Tomu by měla odpovídat i preference MHD – jinak nedokážeme zajistit, že budou autobusy jezdit na čas. Proto jsme na zítřejší zastupitelstvo připravili i aktualizovaný návrh, a doufáme, že nad ním proběhne racionální diskuse,“ dodal Scheinherr. Tento návrh byl řádně projednán výborem pro dopravu a jednomyslně jej odsouhlasila Rada hlavního města Prahy, v níž zasedají všichni koaliční partneři.

Nový návrh bere v potaz listopadové rozhodnutí pražských zastupitelů a po jeho případném odsouhlasení Zastupitelstvem hl. m. Prahy nezavádí plošné non stop fungování bus pruhů. Jedná se o kompromis, který rozděluje vyhrazené jízdní pruhy do tří kategorií a tam, kde to není nutné, zanechává časové omezení, aby v nich mohly automobily mimo vymezené časy jezdit.

„Bude to jednoduché. První kategorie jsou komunikace, kde se nám zasekávají autobusy během celého dne a kde se nacházejí přechody pro chodce přes dva jízdní pruhy. V těchto případech by pro bezpečnost chodců bus pruhy fungovaly non stop. V ostatních místech bychom chtěli sjednotit časy a bus pruhy by fungovaly od 6:00 do 20:00, respektive od 6:00 do 19:00. Zohlednilo by se tak reálné rozložení dopravy. Do třetí kategorie by v tuto chvíli spadala jen ulice Československého exilu, kde by vyhrazený jízdní pruh fungoval pouze v ranních hodinách,“ uzavřel Adam Scheinherr. Přesné znění bude ale záležet na odsouhlasení Zastupitelstvem a následném projednání Silničním správním úřadem zejména s Policií ČR a případně dalšími účastníky řízení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama