Mgr. Matouš Vencálek

  • SZ
  • Bystrc
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,76. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.12.2020 18:31:00

První řádek platové tabulky má začínat částkou odpovídající minimální mzdě

První řádek platové tabulky má začínat částkou odpovídající minimální mzdě

Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnilo návrh aktualizace platových tarifů, tedy tzv. tabulkových platů, podle kterých jsou odměňováni státní zaměstnanci a zaměstnankyně.


Ačkoliv je chvályhodné, že dochází například k 9% nárůstu v platech pedagogických pracovníků a pracovnic, návrh ministerstva, stejně jako v minulých letech, připisuje mnohým zaměstnancům a zaměstnankyním tabulkový plat pod hranicí zákonem a vládními nařízeními stanovené minimální mzdy.

Od ledna příštího roku bude minimální mzda dosahovat 15 200 Kč, ale zaměstnanci v platovém stupni 1 platové třídy 1 přiznává tabulka plat ve výši 11 480 Kč, tedy bezmála čtyři tisíce korun pod minimální mzdou. Například v devátém stupni první platové třídy dosahuje plat výše 14 890 Kč, a na minimální mzdu nedosáhne ani zaměstnanec ve třetím stupni čtvrté platové třídy, jehož plat dosahuje 15 180 Kč. Stát tak stanovuje platy de facto v rozporu s vlastními pravidly a nařízeními.

„Je to zcela absurdní. Podle zákona je zaměstnavatel povinen plat alespoň do výše minimální mzdy dorovnat, takže zaměstnanci ve stupních a třídách pod touto hranicí nakonec na minimální mzdu dosáhnou, biti na tom však jsou nakonec oni i všichni ostatní,“ říká k tomu Matouš Vencálek, náš expert na vzdělávání a předseda jihomoravských Zelených.

„Hovořil jsem o tom s řadou ředitelů a ředitelek škol, kteří zaměstnávají například kuchaře a kuchařky ve školních jídelnách či školníky a školnice, jichž se to dotýká, a ti mi potvrdili, že jsou nuceni platy dorovnávat z prostředků, které by jinak mohli použít na osobní ohodnocení svých zaměstnanců a zaměstnankyň nad rámec jejich stanoveného platu. To je neudržitelné – první řádek platové tabulky má zkrátka začínat částkou odpovídající minimální mzdě a prostředky určené na osobní ohodnocení mají být použity na osobní ohodnocení. Pokračování stávající nesmyslné situace je nutné jednoznačně odmítnout,“ dodává Matouš Vencálek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama