Mgr. Martin Červíček, Brig.gen.v.v.

  • ODS
  • Náchod
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.12.2020 7:33:00

Zájem o testování je vysoký, do konce roku zbývá pár desítek míst

Zájem o testování je vysoký, do konce roku zbývá pár desítek míst

V Královéhradeckém kraji stejně jako ve zbytku republiky pokračuje plošné antigenní testování veřejnosti. V regionu se mohou lidé nechat otestovat v celkem sedmi nemocnicích, denní kapacita přesahuje 1600 antigenních testů.

„Děkuji nemocnicím v našem kraji za to, že dokázaly rychle zareagovat a připravit antigenní testování v krátkém časovém horizontu. Momentálně je velmi náročné zajistit provoz odběrných míst především z personálních důvodů, a proto patří velké poděkování všem zdravotníkům, ale i hasičům, vojákům a dobrovolníkům, kteří v těchto a následujících dnech budou odběry vzorků v nemocnicích zajišťovat,“ řekl hejtman Martin Červíček.

Od středy se v Královéhradeckém kraji provádí antigenní testování v hradecké fakultní nemocnici, krajských nemocnicích v Náchodě, Trutnově, Jičíně, Rychnově nad Kněžnou, ve Dvoře Králové nad Labem a od čtvrtka také v Nemocnici Vrchlabí. Antigenní testy dosud potvrdily nákazu u asi 10 % všech testovaných.

Každý testovaný s pozitivním antigenním testem podstupuje další stěr pro PCR test, který přítomnost viru případně potvrdí. Výsledek testu se testovaný dozví do 48 hodin prostřednictvím SMS.

Zájemci o antigenní testování se před testováním musí objednat v rezervačním systému, který naleznou na webu příslušné nemocnice či na webu Královéhradeckého kraje v sekci Koronavirus (ZDE).

„Zájem o plošné testování je vysoký. Do konce roku už zbývá opravdu jen posledních pár desítek volných míst. Denní kapacita testování v našem kraji je zhruba 1600 míst. Vedle testování v nemocnicích se ale lidé mohou otestovat také před návštěvou v sociálních zařízení. Všech 18 krajských sociálních zařízení v těchto dnech testuje návštěvníky, kteří nepředloží negativní test na covid-19 mladší 48 hodin. Nutno dodat, že je potřeba, aby lidé byli vždy se zařízením před návštěvou v kontaktu a objednali se,“ doplnil hejtman.

V sociálních zařízeních v kraji bylo ke konci týdne pozitivních 100 z 3250 klientů a 43 z 2465 pracovníků. Aktuálně je nákaza v 9 z 84 sociálních zařízení v regionu.

„Situace v kraji se s ohledem na průměrné počty nově nakažených zhoršuje. Zatímco před 14 dny byl denní průměr 200 až 300 nově nakažených, v minulém týdnu už denně přibylo v průměru až 400 nových případů nákazy. Od pátku do neděle přibylo přes tisíc nově nakažených. Pomalu se zvyšuje opět obsazenost lůžek v nemocnicích. Hradecká fakultní nemocnice má aktuálně obsazených 100 covidových lůžek, krajské nemocnice hospitalizují celkem 191 pacientů s koronavirem,“ dodal hejtman Martin Červíček.

V neděli bylo v Královéhradeckém kraji podle hygieniků celkem 3570 aktivních případů nákazy. Nejvíce nakažených je v okrese Hradec Králové (1218 nakažených), Rychnovsko má 702 nakažených, Trutnovsko 596 a Náchodsko 580. Nejméně postižený je aktuálně okres Jičín, kde je 474 nakažených.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama