MUDr. Zdeněk Hřib

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • 1. nám. primátora hl. m. Prahy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.12.2020 16:14:00

Není na co čekat, dětem běží čas daleko rychleji než dospělým

Není na co čekat, dětem běží čas daleko rychleji než dospělým

Pražská radní Milena Johnová a primátor Zdeněk Hřib vyzvali ministerstvo zdravotnictví k řešení situace dětí v kojeneckém ústavu v Krči.

Zástupci hlavního města reagují na závěry šetření Evropského výboru pro sociální práva, podle kterých Česká republika nezajišťuje dostatečnou podporu dětem v ústavní péči. Na území hlavního města jsou zřizovány dva tzv. kojenecké ústavy - jeden zřizuje v Krči ministerstvo zdravotnictví, druhý na Zbraslavi zřizuje Praha a ústav právě prochází transformací v centrum podpory ohrožených rodin.

„Kojenecké ústavy nemají v sociálních službách Prahy 21. století místo. Námi zřizovaný kojenecký ústav na Zbraslavi proto transformujeme do centra podpory rodin a k témuž vyzývám ministerstvo zdravotnictví zřizující ústav při Thomayerově nemocnici v Krči. Nabídla jsem panu ministrovi naši metodickou podporu při transformaci nebo možnost převzetí zařízení. Usiluji o to, aby žádné dítě v Praze nemuselo zažívat střídání pečovatelů v ústavu, bez součinnosti ministerstva to ale bohužel není možné,” vysvětlila radní hl. m. Prahy pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Milena Johnová.

Radní reaguje na závěr Evropského výboru pro sociální práva, který shledal jako oprávněnou kolektivní stížnost proti České republice a dospěl k závěru, že stávající systém umisťování dětí do zdravotních zařízení, tzv. kojeneckých ústavů, pro děti do tří let věku (povětšinou známých jako dětská centra) nezaručuje náležitou péči a ochranu a Česká republika dosud nepřijala dostatečná opatření pro poskytování služeb v rodinném prostředí a komunitním prostředí rodinného typu. Jak konstatuje vládní zmocněnec, je Česká republika nyní povinna informovat Radu Evropy o připravovaných a přijímaných opatřeních k nápravě.

„Vyzvali jsme pana ministra, aby ministerstvo coby zřizovatel učinil transformační kroky už v průběhu roku 2021. Není na co čekat, dětem běží čas daleko rychleji než dospělým,” řekl primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Podle aktuálního mapování, provedeného na jaře 2020, vykazuje hlavní město Praha čtvrtý nejvyšší počet dětí do tří let umístěných v tzv. kojeneckých ústavech na území kraje z celé České republiky. Praha dokonce umisťuje do ústavní péče o 60 % více nejmladších dětí než srovnatelně velký Moravskoslezský kraj, který je přitom obecně považován za chudší region s mnoha komplexními sociálními problémy.

Změnit praxi pomůže i právě probíhající transformace příspěvkové organizace Dětský domov Charlotty Masarykové. Nově nebude poskytovat kolektivní péči, kdy na jednoho pečovatele připadalo osm dětí, ale rozšíří služby o nové odlehčovací služby pro rodiny s dětmi s postižením, krizové byty pro řešení aktuální situace v rodině nebo nácvikové bydlení pro rodiče, kteří potřebují specializovanou péči, zejména pomoc při rozvoji rodičovských kompetencí.

Dopis ministrovi zdravotnictví:

dopis1

dopis2

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama