Ing. Věra Kovářová, MIM

  • STAN
  • Středočeský kraj
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.01.2021 17:15:00

Navrhujeme jednorázový příspěvek 6000 korun pro samoživitelky a samoživitele

Navrhujeme jednorázový příspěvek 6000 korun pro samoživitelky a samoživitele

Projev na 79. schůzi Poslanecké sněmovny 19. ledna 2021 k návrhu vyplacení jednorázového příspěvku pro samoživitelky a samoživitele

 Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte,

abych vás požádala o zařazení bodu 30, sněmovní tisk 1006, a to na pátek 22. ledna jako první bod. Tento sněmovní tisk představuje návrh a týká se mimořádného příspěvku pro samoživitelky a mladé rodiny. Tento návrh jsme předkládali již v loňském roce, a to z toho důvodu, že z dat vyplývá, že právě samoživitelky byly v době koronavirové a karantény nejvíce postiženy. Samoživitelky a samoživitelé se skutečně ocitají v době velké nejistoty. Řada domácností byla postižena vysokým propadem příjmů. A právě tato skupina, o které jsem hovořila, na ni to dopadá nejvíce.

Z řady průzkumů je vidno, že v důsledku krize celá řada z nich přišla o práci nebo se zadlužila. A situace je o to vážnější, že matky samoživitelky představují vedle seniorek druhou nejohroženější skupinu ohroženou chudobou. Navrhujeme vyplacení jednorázového příspěvku ve výši 6 000 korun. My jsme tento návrh předkládali také v rámci projednávání tzv. rouškovného a chtěli jsme upozornit na to, že nejen důchodci, ale i samoživitelky a samoživitelé jsou na tom v současné době špatně, co se týká jejich příjmů.

Po konzultacích s Ministerstvem práce a sociálních věcí jsme revidovali trošku do Senátu pozměňovací návrh, který se tohoto případu týkal. Bylo nám ale řečeno, že to vlastně není úplně tak nutné, protože dojde k projednávání tisku, který bude řešit zvýšení přídavků na děti, že se tedy i těmto rodinám dostane navýšení příjmů. Proto prosím, abychom tento tisk začali projednávat, protože se ukazuje, že je pravdou, že máme ve Sněmovně zákon, který bude řešit zvýšení přídavků na děti, ale jak kolují takové zvěsti, tak navrhované projednávání v prvním čtení a tzv. podle devadesátky pravděpodobně neprojde a tento tisk se "ohřeje" ve Sněmovně delší dobu.

A z toho důvodu chceme předřadit projednávání tohoto bodu, abychom na tu dobu, kdy bylo slibováno, že by i samoživitelkám a samoživitelům byly zvýšeny přídavky na děti, tak ta doba se samozřejmě oddaluje a chceme jim vykrýt těžké chvíle a samozřejmě výpadky, které oni měli. Proto vás prosím, abyste velmi zvážili a podpořili zařazení tohoto bodu, který se týká mimořádného příspěvku samoživitelkám a samoživitelům.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama