Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.01.2021 16:21:00

Centralizace je něco, co je v tomto případě správné

Centralizace je něco, co je v tomto případě správné

Projev na 79. schůzi Poslanecké sněmovny 22. ledna 2021 k zákonu o soudech a soudcích

 Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové,

rád bych začal tím, že bych poděkoval paní ministryni a i pracovníkům Ministerstva spravedlnosti za práci na tomto zákoně, protože si myslím, že je to důležitý zákon a že celkově tak jak byl i upraven v rámci Ústavně-právního výboru je to krok správným směrem. A je to také krok, který nám doporučuje mezinárodní protikorupční organizace GRECO. Myslím si, že přínosy jsou zejména v oblasti výběrových řízení. Tady nesouhlasím se svým předřečníkem. My obecně podporujeme výběrová řízení, pokud jsou samozřejmě dělána pořádně a myslím si dokonce, že i ta centralizace je něco, co je v tomto případě správné a to z toho důvodu, že si často lidé i soudci stěžují na to, že právo se uplatňuje na takzvaně krajském principu. Dominantní roli v naší soudní soustavě mají kraje a pokud budou mít vliv i na obsazování jednotlivých soudců příliš velký, tak to skutečně může prohlubovat tento problém. Určitá míra sjednocování v rámci toho výběru je podle mého názoru žádoucí. Byl bych třeba příznivcem i toho, aby tam byla nějaká komise pro výběr soudců tak, jako to mají v některých západních státech, která je stálá a má za výběr zodpovědnost. Ale i to řešení, které připravovalo ministerstvo je podle mého názoru kvalitní.

Pokud jde o způsob řízení soudu nebo té soudní správy, tak tam si myslím, že ten společný model, kdy společně přicházejí a společně odcházejí je vhodnější a to z toho důvodu, že je jednoznačně definovaná odpovědnost za správu soudu, za fungování soudu. Zatímco pokud dochází k obměně postupné, tak se šéf soudu může vymlouvat na místopředsedu, místopředseda na předsedu soudu a potom je velmi těžké posuzovat, zda ten člověk který tam vykonával nějakou roli odvedl dobrou práci či nikoliv. Zatímco když je to u předsedy soudu jasně definováno, tak to poté může být zohledněno i v jeho kariérním postupu. Ostatně, když dochází k nominacím do vedení vyšších soudů, tak jsou předkládány informace o tom, jak si ten člověk vedl v předchozí roli předsedy nebo místopředsedy soudu a myslím si, že tímto způsobem budeme mít reprezentativnější data tak, abychom skutečně do čela soudů vybírali osoby, které se osvědčily v jiných funkcích v rámci justice.

Myslím si, že dochází i ke zpřehlednění systému výběru kandidátů, justičních kandidátů tak, že je zachována možnost osob zvnějšku soudnictví. Čili z dalších právních profesí. Být nominováni na post soudce, ucházet se o tuto roli. A chtěl jsem vás poprosit, abyste podpořili pozměňovací návrh kolegyně Malé, který my podporujeme, který umožňuje Ministerstvu spravedlnosti stanovit parametry toho, v jaké podobě mají být zveřejňována soudní rozhodnutí. Pokud by neprošel tento návrh, tak si dovolím poprosit o podporu mého návrhu v téže věci, který je poněkud podrobnější a už tam stanoví nějaké základní mantinely. Ten závazek, který jako Česká republika máme, vyplývá z Open government partnership, kde jsme se skutečně zavázali k tomu, že v rámci ztransparentnění justice zajistíme zveřejňování soudních rozhodnutí. Je to věc, která se osvědčila na nejvyšší soudu, na nejvyšším soudu, Ústavním soudu a myslím si, že v těch záležitostech, kde samozřejmě nepřevládá ochrana osobních údajů a další podobné záležitosti, kde by to opravdu nemělo smysl zveřejňovat, tak bychom to měli rozšířit i na soudy nižšího stupně. Také bych chtěl podpořit kompromis, který tady zazněl ohledně účinnosti návrhu zákona, což je rozumné řešení.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama