MUDr. Jitka Chalánková

  • Prostějov
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.01.2021 15:03:00

MŠMT chce utratit více než 35 milionů korun na gender ve vědě

MŠMT chce utratit více než 35 milionů korun na gender ve vědě

S náklady ve výši 35,5 milionů korun na podporu genderu ve vědě počítá Ministerstvo školství v projektu tzv. sdílených činností, který má za cíl „prohloubit integraci výzkumného a inovačního ekosystému ČR do Evropského výzkumného prostoru“.

O uvolnění financí na tento účel dnes rozhodne vláda.

Podle senátorky Jitky Chalánkové je takový návrh nehorázný. Ministerstvo školství by se mělo soustředit výhradně na takovou podporu vědy a výzkumu, která bude účelná a pomůže české vědě dohnat ztrátu, kterou má v zapojování do mezinárodních a unijních projektů. Desítky milionů korun určené výhradně na poradenství kolem genderu považuje za vyhazování peněz daňových poplatníků.

Projekt sdílených činností má probíhat v letech 2021-2027 a jeho celkové náklady jsou vyčísleny na téměř 290 milionů korun. Práci na „genderové dimenzi“ a „genderovém mainstreamingu“ svěřuje projekt Národnímu kontaktnímu centru (NKC) při Sociologickém ústavu Akademie věd. Za poskytnuté finance má NKC například pořádat školení, psát plány genderové rovnosti anebo vytvořit nové webové stránky.

„Ministerstvo školství argumentuje potřebou naplňovat naše evropské závazky v oblasti genderové rovnosti ve výzkumu. Česká vláda má ale především jako lev hájit české vědce, chránit je před další absurdní byrokracií a neplýtvat prostředky. Z návrhu, který ministerstvo školství připravilo, navíc není zřejmé, za co konkrétně bude Národní kontaktní centrum peníze utrácet a kdo a jaký z nich bude mít prospěch,“ uvedla Jitka Chalánková a dodala: „Ministerstvo by udělalo lépe, kdyby za tyto prostředky nakoupilo třeba počítače pro děti z chudých rodin nebo pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Stačilo by to na nové vybavení pro více než 2 000 dětí. Tím by ministerstvo prospělo české vzdělanosti a budoucnosti české vědy víc než dalšími nesmyslnými a uměle vytvářenými projekty.“

Jitka Chalánková současně zdůrazňuje, že vláda má jiné možnosti, jak podpořit ženy ve vědě, ať už cestou lepšího ohodnocení nebo přípravou lepších podmínek pro jejich návrat do práce od dětí. Jedním z konkrétních příkladů může být podpora dětských skupin a dalších flexibilních forem hlídání dětí. „Právě dětské skupiny ale vládní koalice v těchto týdnech nesmyslně likviduje,“ upozorňuje v této souvislosti Chalánková.

 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama