MUDr. Alena Dernerová

  • BPP
  • Ústecký kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.01.2021 1:04:00

Máme rok populace, která nechodí do škol

Máme rok populace, která nechodí do škol

Projev na 5. schůzi Senátu 27. ledna 2020 k návrhu usnesení Senátu k aktuální situaci v důsledku platných omezení v nouzovém stavu a celostátní očkovací strategii

 Děkuji, pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, pane ministře, já nebudu hovořit dlouze, jak jsem slíbila kolegům.

Já mám dotaz. My jsme se bavili o tom, že každý pacient s covidem, který leží na standardním lůžku, má bonifikaci 2300 Kč. A ti, kteří leží na JIP, asi 60 000 Kč na paušál. Jestli to platí dodnes, my jsme hovořili o tom, že v lednu začneme hovořit o možnosti, aby tito pacienti nebyli tímto způsobem bonifikováni navíc. Protože se ukazuje, že některé nemocnice, které byly v problémech, tak se z problémů dostávají, možná na jednu stranu dobře. Na stranu druhou ale také možná nedobře, protože jsou tam lidé, kteří tam třeba ani ležet nemusí.

Nevím, na standardním covidovém lůžku, prosím, neberte to vůbec jako kritiku, ani něco vůči vám, ale když tam člověk leží, tak tam dostane napít, infuzi, není závislý na kyslíku, beru-li standardní covidové lůžko. Nevím, jestli jsou nějaké kontrolní mechanismy ze strany pojišťoven, aby zjistily, jak to doopravdy s tím je. Protože je tady hra o počet pacientů. Hranice tří tisíc je pro mnohé už jakoby milodar, abychom tu mohli začít trošku žít normálně.

Mně jde jenom o to, že pokud je samozřejmě pacient v těžkém stavu, je na IKEM nebo skutečně na umělé plicní ventilaci, stojí třeba víc ten systém, tak jestli by to nešlo udělat už jiným způsobem. To ohodnocení těchto velmi těžkých pacientů. Ale ta standardní lůžka, protože s tím covidem tady budeme neustále, tak abychom nevyčerpali veškeré finanční prostředky jen na covidové pacienty. Takže to je jeden můj dotaz.

Druhý je na to, jestli máme evidenci těch firem, které dělají testy, které jsou pověřeny testováním. Já jsem třeba z Mostu. Tam jsem zjistila, že na parkovišti je VIDIA-DIAGNOSTIKA. Byla jsem upozorněna na to, ne že bych se o to sama zajímala, ale je to jakoby člen nějaké skupiny, pak mi někdo říkal, že je to pod Agrofertem. Já jsem si říkala, pod Agrofertem asi těžko, nicméně politicky aktivními osobami s vazbou na firmu je Ing. Andrej Babiš a Monika Babišová.

Ale ti tam asi nejsou teď, protože jsou ty svěřenské fondy, ale když potom víte, že za jeden antigenní test platí pojišťovna 350 Kč, musí ho platit, a PCR testy stojí 1600 Kč, možná že teď stojí 1300, tak jsou to šílené palby do veřejného zdravotního pojištění. Jsou to nesmírně vysoké peníze, které za ty testy platíme, tak si myslím, jestli by už nebylo třeba namístě, aby si to třeba ti lidé zaplatili i sami. Nebo částečně. Protože někteří se tam chodí odiagnostikovat a nic jim není. Vím, že tam je nějaká limitace, ale já si myslím, že co je zadarmo, to je zneužitelné. V podstatě tady vyplýtváváme finanční prostředky možná do budoucna a nebudeme mít na něco mnohem násobně důležitějšího. Takže takto.

Jinak jsem se ještě moc chtěla přimluvit, aby děti šly do škol, protože jak sedím v té ambulanci neurologa, tak jsem si říkala, že nebudou bolesti hlavy, že si konečně od toho oddychnu. Ale není to pravda, bolestí hlavy přibývá, protože děti mají naprosto špatný denní režim. Vůbec nedodržují, ony mají online výuku, koukají do počítače, nic se nenaučí, vůbec nic se nenaučí. Rodiče jsou zoufalí. Říkám, nepaušalizujme, není to ve 100 %, ale ony potom doopravdy jsou do dvou, do třech hodin, jak říkal můj kolega Honza Horník, na digitálních technologiích. My máme rok populace, která nechodí do škol.

Já si myslím, že to, co říkal pan docent Balík, to bylo dost podstatné, u Václava Moravce, že na tom vzdělání hrozně záleží. Chceme-li se z té šlamastyky dostat, musíme mít vzdělané lidi. Tady to je rok ztracený, ať už se jedná o nižší stupeň střední školy, je to problém i stran vysokoškoláků.

To je všechno. Jenom jsem vám chtěla poděkovat, že jste trpělivý, na všechno odpovídáte. Vím, že to máte velmi těžké. Chtěla bych ale, aby se některé věci začaly měnit. Pokud máte moc a sílu, prosím, zkuste přehodnotit některé ty záležitosti kolem těch testů a kolem té platby.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama