Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.02.2021 15:45:00

Na celosvětovou pandemii mě nikdo nepřipravoval

Na celosvětovou pandemii mě nikdo nepřipravoval

Komentář na facebookovém profilu k aktuální situaci

 O víkendu konečně trochu vysvitlo sluníčko. Já jsem to využila k pořádné procházce, abych načerpala energii.

Upřímně, když jsem nastupovala jako ministryně, na celosvětovou pandemii mě nikdo nepřipravoval… A nepřipravoval mě ani na to, že bojem s pandemií strávím polovinu času ve vládě. Teď už totiž všichni víme, že nad virem nejde vyhrát lusknutím prstu. Znamená to ujít dlouhou cestu a jít dlouho. Udělat dva kroky dopředu a jeden vzad... abychom potom poskočili o tři vpřed.A vím, je to náročné a frustrující, ale zvládneme to. Jen musíme vydržet!

Entuziasmu ovšem moc nepřidá nesmyslná debata o vlecích. Ano, je potřeba dát vlekařům dost peněz, aby přežili a mohli otevřít příští zimu. Stejně tak ale musíme podpořit všechny potřebné, tedy od podnikatelů po samoživitelky! Důležité je skoncovat s polovičatými lockdowny. Pokud kontakty opravdu každý za sebe razantně omezíme, můžeme nemoc zkrotit mnohem rychleji. Potom rozvolňujme dle toho, na co má uzavření nejdlouhodobější ničivé následky, a co se penězi odstranit nedá. Od škol, kde by se mělo začít brzy plošně testovat, až po rodiny. Děti jsou totiž to nejdůležitější a už rok žijí v podstatě bez školy i sociálních kontaktů, znají hlavně monitory... Proto je po tom všem musíme vrátit do normálu nejdříve!

Chápu také, že neustálé zákazy jsou něco, z čeho se jednomu začne točit hlava. Myslím proto, že v téhle vlně “nesmíš” a “musíš” je nutné také motivovat. A ne trestat zodpovědnost 60% nemocenskou! Vím totiž, že obava z nedostatku peněz často přehluší tu o zdraví. A tak to nemůžeme nechat. S kolegy ze sociální demokracie jsme proto přišli s kompenzačním bonusem pro lidi v karanténě a izolaci.

Pracovně jsme jej nazvali “Izolačka”, protože bychom díky němu po dobu deseti dní karantény kompenzovali výpadky příjmů lidem v nařízené karanténě i lidem s covidem. O Izolačce se budeme bavit znovu zítra na tripartitě. Je jasné, že zodpovědné hlášení kontaktů a trasování jsou vedle očkování tou nejspolehlivější cestou, jak se z tohoto zamotaného bezčasí jménem "lockdown” dostat. Navíc je Izolačka mnohonásobně levnější než nekonečné uzávěry ekonomiky! Pokud nám tedy v tom všem mohu takto pomoci, udělám to.

Přeji nám, ať slunce mezi mraky vysvitne postupně čím dál častěji. Musíme vydržet. Opatrujte se!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama