PhDr. Olga Richterová

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.02.2021 16:47:00

Co jste od srpna udělal pro dodání vakcín?

Co jste od srpna udělal pro dodání vakcín?

Otevřený dopis premiéru Babišovi s otázkami na jeho jednání s výrobcem očkovací vakcíny firmou Novavax, které proběhlo v létě předchozího roku.

Olga Richterová, poslankyně Pirátů a místopředsedkyně Výboru pro zdravotnictví, se v otevřeném dopise obrátila na premiéra Andreje Babiše s otázkami na jeho jednání s výrobcem očkovací vakcíny firmou Novavax, které proběhlo v létě předchozího roku. Podle premiéra Babiše čeká ČR ve druhém kvartálu 350 tisíc očkovacích dávek, zatímco Jižní Korea dokázala zajistit dodávku 40 milionů dávek. „Vaše vyjednávání nelze v porovnání s Jižní Koreou zhodnotit jako úspěšné,“ uvedla v dopise Richterová. Firma má přitom výrobní závod přímo v ČR.

„Objem dávek, které firma dodá do Jižní Koreje, poměrově odpovídá 8 milionům dávek pro ČR. Tyto dodávky jim mají dorazit už v tomto měsíci. A pan premiér se chlubí dodávkou 350 tisíc pro nás ve druhém kvartálu tohoto roku. Jako koordinátor pro očkování zcela selhal a jeho způsob řízení bohužel ohrožuje na životech ty nejohroženější.  Návštěvu ve firmě Novavax přitom na sociální síti prezentoval již v srpnu 2020,“ podivila se Richterová.

Piráti už v na konci roku 2020 apelovali na vládu, aby zveřejnila podrobný plán pro vakcinaci proti koronaviru, v prosinci se obrátili na ministra zdravotnictví Blatného s žádostí o zveřejnění plánu vakcinace. V lednu Piráti vyzvali kabinet k upřesnění kritérií pro přednost v očkování a vyzvali k zařazení nejen opomenuté skupiny pacientů, ale i mediky, dobrovolníky a další lidi v nemocnicích a sociální péči a zpochybnili prioritní očkování některých úředníků.

„V lednovém dopisu, na který jsme dosud nedostali odpověď, jsme se také zajímali, zda vláda zvažuje nakoupit i vakcíny po vzoru Velké Británie nebo USA, aby jich byl zajištěn dostatek pro české zájemce. A v polovině ledna systém očkovacího registru Ministerstva zdravotnictví krátce po spuštění zkolaboval,“ připomněla Richterová nejnovější peripetie vlády.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama