Radek Koten

  • SPD
  • Vysočina
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.02.2021 15:27:00

Doufám, že nepřevýší nějaký politický zájem

Doufám, že nepřevýší nějaký politický zájem

Projev na 79. schůzi Poslanecké sněmovny 10. února 2021 k zákonu o podporovaných zdrojích energie

 Dobrý den, dámy a pánové.

Po vyslechnutí tady té obecné rozpravy k tomu bodu celá ta situace na mě působí takovým zvláštním dojmem. My si tady pleteme v podstatě zajištění elektrické energie pro naše občany s nějakou politickou seancí na toto téma, ale je to ryze technická seance. My musíme zabezpečit energii pro příští generace a všichni velice dobře víme, že postavit jadernou elektrárnu není zase úkol třeba na jeden nebo na dva roky, ale na daleko delší dobu.

Právě proto, a mám vlastně i z Dukovan zprávy, že toto rozhodnutí už je oddalováno naprosto neúnosně a prodlužování životnosti momentálně, která je v Dukovanech, bude stát poměrně dost peněz na to, aby se nám mezitím podařilo postavit elektrárnu, která by zase fungovala. V těch technických parametrech je také jedna dost důležitá věc, a to je chlazení jaderné elektrárny.

To znamená, že z technického hlediska není možné uchladit vyšší výkon některých výrobců, kteří dodávají např. jenom obrovské reaktory a není tam v podstatě dostatek vody. Takže já doufám, že nepřevýší nějaký politický zájem vyloučit toho či onoho dodavatele, ale že nakonec zvítězí ten technický důvod, aby to fungovalo, aby to bylo bezpečné, aby se nekroutily palivové tyče, ale aby ta elektrárna fungovala spolehlivě, tak jak dosud fungovaly elektrárny v České republice, jako např. Dukovany nebo Temelín.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama