Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.02.2021 21:00:48

Vláda odmítla projednat pandemický zákon, který by nahradil nouzový stav

Vláda odmítla projednat pandemický zákon, který by nahradil nouzový stav

Vláda porušila slib občanům. Odmítla projednat pandemický zákon Pirátů a STAN, který by nahradil nouzový stav a zaručil kompenzace občanům či lepší ochranu práv i svobod.


Vláda porušila slib občanům, hejtmanům i opozici ohledně pandemického zákona. Místo projednání legislativy z dílny Pirátů a Starostů, která by zbytečně neomezovala práva či svobodu lidí, kontrolovala smysluplnost opatření a řešila kompenzace, se rozhodl kabinet předložit svou vlastní verzi. Ta je ovšem téměř totožná s návrhem, který poslanci odmítli již na jaře. A to právě z důvodu, že vládní návrh vůbec nezohledňoval odškodnění, odůvodněnost nařízení a koncentroval moc do rukou kabinetu a ministra zdravotnictví bez parlamentní kontroly.

„Je to od vlády podraz na občany, protože předložila téměř doslovně okopírovaný text, který poslanci již v květnu odmítli projednat. A měli dobrý důvod – ve vládní verzi chybí narozdíl od té naší parlamentní kontrola, která by zajištovala odůvodněnost opatření. Neřeší se v ní kompenzace pro poškozené, lepší ochrana lidí proti nesmyslným zákazům před soudem. Není tam ani covidové testování na pracovištích nebo rozumnější nastavení trestů tak, aby neplatily zvýšené tresty za činy nesouvisející s pandemií,“ uvedl Jakub Michálek, šéf poslaneckého klubu Pirátů.

„Již v lednu jsme přitom předložili vládě náš kvalitně zpracovaný návrh pandemického zákona, který vše zmiňované obsahuje. Ten by tolik neomezoval práva či svobodu lidí, ale naopak pomohl efektivně řešit pandemii a byl jí takříkajíc šitý na míru. Vláda se bohužel opět rozhodla jít proti zájmu občanů a tlačit svou vlastní verzi. I když slíbila, že bude konečně opozici či hejtmanům naslouchat a zapracuje na zlepšení svého přístupu v boji s krizí, kde zatím zcela selhává,“ dodal Michálek.

Pirátská verze pandemického zákona stojí na několika základních bodech:

  • Podobně jako v Německu a Rakousku se zavádí pandemický stav schvalovaný a ukončovaný Sněmovnou, během kterého lze vydávat mírnější opatření po skončení nouzového stavu.
  • Zákon zavede nutnost odůvodnit každé jednotlivé opatření a popsat jeho přínos. To sice platí i dnes, s výjimkou opatření vydávaných vládou, ale reálně to není vymahatelné. Po schválení našeho návrhu by bylo.
  • Bude zde garance férového a jasného postupu náhrady škody pro každé jednotlivé opatření – povinně ze zákona.
  • Nově bude mít občan, který se bude cítit opatřením neprávem poškozen, možnost obrátit se rychle na Nejvyšší správní soud.
  • Bude možné převést úředníky bez práce dočasně do krajských hygienických stanic.

Plnou verzi návrhu pandemického zákona Pirátů a Starostů můžete najít ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama