Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.02.2021 7:22:41

Prosazujeme zajištění sociální spravedlnosti pro všechny naše občany!

Prosazujeme zajištění sociální spravedlnosti pro všechny naše občany!

Na žádost OSN se od roku 2009 připomíná 20. únor jako Světový den sociální spravedlnosti. Jeho hlavní cíle jsou boj a odstranění chudoby, uplatňování a dodržování lidských práv, rovnosti a vzájemného respektování.

Tento den si zítra připomene většina zemí světa. V České republice je podle Evropského statistického úřadu ohroženo chudobou a sociálním vyloučením necelých deset procent obyvatel, čímž se řadíme mezi ty méně ohrožené země. Na Slovensku se jedná o více než 12 procent obyvatel. Nejnižší podíl obyvatel ohrožených chudobou vykazuje dlouhodobě Island, pod 9 procent. Naopak je celá řada států, kde se pohybuje míra chudoby (vypočítaná jako vážený průměr národních výsledků) přes 20 procent, což znamená, že je chudobou ohrožen každý pátý občan. Jedná se např. o Rumunsko, Bulharsko, Španělsko, Lotyšsko a Turecko.

Hnutí SPD prosazuje, že solidarita a rovnost patří mezi základní hodnoty, které je nutné v naší společnosti ctít, dodržovat a uplatňovat na všechny občany republiky v rámci nastavené sociální politiky státu. V našem politickém programu prohlašujeme, že uděláme maximum proto, aby lidé měli jistotu, že za svou práci dostanou důstojnou mzdu a za své daně důstojnou penzi, vzdělání, zdravotní a sociální péči. Stát musí být garantem jejich bezpečí a strážcem práva a svobody. Proto prosazujeme systém sociální solidarity společnosti k potřebným, s prioritou k seniorům, dětem a invalidům.

Nechceme drahý a nefunkční sociální systém. V České republice patří vyplácení sociálních dávek občanům ohrožených chudobou pod Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, které vede ministryni Jana Maláčová z ČSSD. Naše hnutí SPD dlouhodobě poukazuje na to, že toto ministerstvo se při rozdělování sociálních dávek nechová jako řádný hospodář, neboť současné legislativní nastavení v oblasti dávek pomoci v hmotné nouzi umožňuje v mnoha ohledech netransparentní a účelové chování a jednání příjemců dávek hmotné nouze a žadatelů o ně. Tyto dávky jsou v mnoha případech zneužívány, jednak v důsledku podvodného jednání žadatelů o ně, a též i z důvodů mnoha mezer a nejasností v předmětném zákoně, čímž stát přichází o značné státní finance, které by se daly využít efektivně v zájmu našich občanů.

Pro hnutí SPD je zásadně nepřijatelné dále tolerovat systém, kde vzniká vrstva lidí, kteří již nemají zájem pracovat, neznají slova jako povinnost a odpovědnost a terorizují své okolí kriminalitou. Naši poslanci už na konci roku 2019 zpracovali novelu zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 652, který se nachází ve fázi projednávání ve druhém čtení. Přijetím této novely zákona by bylo vyplácení sociálních dávek více transparentní, kontrolovatelné a zabránilo by se jeho zneužívání.

Prosazujeme politiku, ze které by měli profitovat slušní a pracovití lidé. Rozhodně nezapomínáme na ty osoby, které již pracovat nemohou, a to buď z důvodu jejich věku, nemoci, či jiných odůvodnitelných překážek. Zde je na místě povinnost státu se o tyto osoby postarat tak, aby měly zajištěnu odpovídající kvalitu života a nespadaly do skupiny osob ohrožených chudobou. Naši občané si to zaslouží. Určitě ale nechceme podporovat zneužívání různých forem státem garantované sociální pomoci.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama