prof. Ing. Jiří Drahoš, DrSc., dr. h. c. mult.

  • BPP
  • Praha 4
  • místopředseda Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.02.2021 15:09:00

Vláda se velmi často věnovala tomu, co je pro ni nejsnazší

Vláda se velmi často věnovala tomu, co je pro ni nejsnazší

Projev na 6. schůzi Senátu 25. února 2021 k návrhu zákona o mimořádném příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě

 Vážený pane předsedo, vážená paní ministryně, kolegyně, kolegové.

Já teď nechci hrát arbitra v tom sporu, který tady byl nastolen. Za sebe a ze zkušenosti, kterou mám, ne z Prahy, ale z venkova, jsem v kontaktu s řadou lidí, vím, že ten problém v podnicích, který jsme tady včera také debatovali, trasování, testování a také samozřejmě úniky před výrazně sníženými financemi v době karantény tady existuje. Čili já těch 370 Kč, o kterých tady v tom samotném návrhu zákona jde, velmi vítám, protože, znovu říkám, znám případy, kdy lidé se vracejí, a teď v této době, covid necovid, rýmička nerýmička, vracejí se do práce po 3 dnech právě z toho důvodu, že přicházejí o poměrně hodně peněz. Já samozřejmě chápu, že zejména pro ty nízkopříjmovější je to docela problém. Takže v tomto směru určitě návrh tohoto zákona vítám.

Nicméně, paní ministryně, já jsem tady včera, mám na vás vlastně jednu prosbu... Já jsem tady včera apeloval na vašeho kolegu, pana ministra Blatného, právě ve věci trasování a testování, povinného testování ve firmách. Když se tady bavíme na jedné straně o příspěvku a přídavku, který by mohl přece jenom dát těm lidem větší možnost rozhodování, zůstanu doma, nebo prostě s tím covidem, s tou nemocí půjdu do práce... Na pana ministra Blatného jsem apeloval v tom smyslu, že na jedné straně vláda hned vyhrožuje v uvozovkách tvrdým lockdownem, pokud jde o školy, to znamená, zavřeme teď i ten zbytek, ten chabý zbytek, který ještě funguje. Prosím, já nijak nepodceňuji nárůst, pandemický nárůst, komplikace, ale připadá mi to nejenom v současné době, ale i za tu dobu minulou, že vláda se velmi často věnovala tomu, co je pro ni nejsnazší, to znamená, zavřu školy a nebudu testovat, nebo dokonce, jak se dnes bavíme, povinně testovat zaměstnance firem.

Já jsem včera požádal pana ministra Blatného, aby toto na vládě prosazoval. Mluvím o povinném testování. Pan ministr mi to tady slíbil, řekl, že je to součástí jakéhosi balíčku. Odešel s tím na vládu. Dnes jsem se ráno od pana ministra Havlíčka, když jsem popojížděl autem, před osmou hodinou, dozvěděl, že nejdřív se to musí vyzkoušet, musíme zjistit, jestli ty testy budou fungovat, jak to bude fungovat. Já se obávám, že jsme tam, kde jsme byli. Takže já bych na vás velmi apeloval dnes večer, nebo v podvečer, opět zasedá vláda, jestli se nepletu. Já bych byl velmi rád, kdyby někdo opravdu důrazně na vládě prosazoval povinné testování ve firmách. I s ohledem na to, co tady předkládáte.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama