Ing. Jiří Havlíček, MBA

  • SOCDEM
  • Čáslav
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.03.2012 22:11:29

Korupce Bártových VV je vlastně přijatelná?

Korupce Bártových VV je vlastně přijatelná?

Přiznám se bez mučení, že již ani nemám vnitřní sílu věnovat se současným tématům tolik jako v minulosti, protože jsem doslova zhnusen současnou úrovní politického prostředí v naší zemi.

Na druhé straně musím jako opoziční politik, kterému není jedno, co se u nás odehrává, poukazovat na neduhy české politiky a nezařadit se mezi apatickou ignorující většinu společnosti.

Pokud nic jiného, musím zmínit soudní frašku, která se odehrává v přímém televizním a internetovém přenosu, a také pro mě zarážející komentáře, jež se objevily v úterním zpravodajském pořadu moderovaném Jakubem Železným.

Zásadně nesouhlasím s panem Kamberským z Lidových novin, že se v případě VV v podstatě nejednalo o závažnou korupci, ale jen o jakousi její „light verzi.“ Stejný pocit jsem získal ze slov Bohumila Pečinky, který rovněž relativizoval hříchy VV s tím, že i „na západě se krade.“ K uvedené diskusi musím říci, že bychom se měli na každou takovou kauzu dívat spíše optikou zpravodaje Šomky a nedívat se naše domácí hříšníky jako na normální zloděje, kteří jsou vlastně v evropském kontextu zcela běžní.

Toto je cesta do pekel a musím říci, že mi to od novinářů, kteří by měli hlídat nepřekročitelné morální normy v naší společnosti, připadá přinejmenším nevhodné. Měli bychom si uvědomit, že není dobrá a špatná korupce, ale jen jedna a jako takovou ji musíme odsoudit a pokud se prokáže, potrestat! Jakkoli jsou často názorové příspěvky obou žurnalisté trefné, tentokrát bagatelizovali závažný případ, jemuž se svou seriózností vyrovná snad jen „kauza Čunek.“

Musím říci, že celá diskuse v úterních Událostech a komentářích mně přišla velmi smutná. Novináři spekulovali o tom, jaké bude mít soud konotace ve smyslu dalšího působení vlády, a jakoby si vůbec neuvědomili, že lidé v této zemi už mají vládních politiků a vlastně všech politiků plné zuby. Bohužel, a v tom má prezident Klaus naprostou pravdu, celý tento případ (ať dopadne jakkoliv) má a bude mít devastující účinky na celou naši politickou scénu a ještě více prohloubí nechuť lidí se o veřejné dění vůbec zajímat. Lidé již nerozlišují pravici od levice, modré od oranžových, kamarády kmotrů od těch neúplatných. Všichni jsou ve stejném, smradlavém pytli.

Přesto bych chtěl apelovat na spoluobčany, aby z obsáhlých reportáží nepřepínali nervózně na „něco normálního“. Sledování tohoto případu považuji totiž za nejlepší prevenci proti dalším planým nadějím ve spasitele a la „VV #2.“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama