Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.03.2021 15:46:00

Chtěla jsem, aby prošla stoprocentní nemocenská

Chtěla jsem, aby prošla stoprocentní nemocenská

Projev na 8. schůzi Senátu dne 4. března 2021. Návrh zákona o mimořádném příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě.

Děkuji, pane předsedo, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, do Senátu chodím skutečně velmi ráda. Víte, že Senát mám také velmi ráda, také jsem pro něj dlouhá léta pracovala. Měla jsem mj. čest pracovat jako zástupkyně Kanceláře Senátu při Evropském parlamentu, ale teď k věci.

Předkládám vám zde dnes návrh, který velmi dobře znáte. Nebudu zatajovat, že tzv. izolačku jsem chtěla upřednostnit, chtěla jsem, aby prošla stoprocentní nemocenská. To je podle mě návrh těžkého kalibru, který odpovídá té těžké krizi. Těžké zdravotní krizi, kterou v tuto chvíli prožíváme. A mnozí z vás jsou lékaři, takže asi nemusím popisovat, jaké peklo se odehrává za zdmi nemocnic.

Nicméně stoprocentní nemocenská díky našemu pravicovému koaličnímu partnerovi neprošla. A jsem ráda, že se ve sněmovně v tom úterním večerním jednání podařilo prosadit alespoň tu původní izolačku. Až 370 Kč po dobu 14 dnů jako bonus k nemocenské, to je podle mě nástroj, který by nám měl pomoci zvládnout těch několik příštích týdnů, bude platit zpětně. Tzn. od 1. března, pokud návrh schválíte. A důležité za mě je také říci, že lidé do 35.000 Kč hrubého – víte, že ty hranice jsou pohyblivé kvůli daňovým slevám – nepřijdou o peníze, pokud budou v karanténě nebo izolaci.

O tom je ten návrh. Jedná se o několik měsíců, nebo velmi dlouhou dobu vyjednávaný návrh na úrovni sociálního dialogu, na úrovni tripartity. Zaměstnavatelé budou dostávat své náklady hrazeny. Tu standardní nemocenskou dostanou ze 60 % uhrazenou... Omlouvám se, dostanou uhrazenou z programu Antivirus, tu druhou část, až těch 370 Kč, dostanou uhrazenou. Budou si ji moci odečítat ze sociálního pojištění z odvodů, které by jinak odváděli.

Nebudu mluvit dlouho. Vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, žádám vás o podporu tohoto návrhu zákona. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama