Mgr. Martin Baxa

  • ODS
  • ministr kultury
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.03.2021 8:38:00

O maturitách musí rozhodnout odborníci, žákům radím, aby se nepřestali učit

O maturitách musí rozhodnout odborníci, žákům radím, aby se nepřestali učit

Školský expert ODS Martin Baxa, který je nejen plzeňským primátorem, ale také dlouholetým učitelem na gymnáziu, jednoznačně odmítl návrh premiéra Babiše na zrušení letošních povinných maturitních zkoušek.

 „Jednoznačně odmítám formu i obsah premiérova nápadu zrušit letošní maturity. Jako dlouholetý učitel na gymnáziu dobře chápu složitou situaci letošních maturantů, ale poslední Babišův nápad jde přímo proti nim. Maturantům ministerstvo školství teprve nedávno sdělilo podobu letošních maturit, a teď je premiérův nápad opět znejistil. Žáci potřebují jistotu, a nikoli Babišovy populistické předvolební ‚trháky‘. Odpuštění celých maturit a závěrečných zkoušek, nebo i zavedení možnosti, aby si žáci vybrali, zda je absolvují, by do budoucna poškodilo celý jeden ročník. Nelze vyloučit, že by se na jeho absolventy mnozí na pracovním trhu dívali přes prsty. Ostatně premiérův nápad už odmítla Asociace ředitelů gymnázií ČR, s jejímž postojem se ztotožňuji,“ uvedl Martin Baxa.

„Je pro mě naprosto nepochopitelné, že premiér takto amatérsky ‚fušuje‘ do resortu školství a ministr Plaga se proti tomu veřejně neohradí. Ministr školství si v létě prosadil možnost měnit svým rozhodnutím podobu maturit, což jsem tehdy kritizoval. Nyní bohužel k premiérovu ‚zlepšováku‘ jen nezodpovědně mlčí. Doufám, že se ministerstvo nyní místo kapitulace před premiérovým nápadem přednostně zaměří na přípravu maturit za zpřísněných epidemických opatření. Osobně bych jako jedno z řešení viděl například možnost, kdy část maturitní komise bude ke zkoušce připojena on-line,“ navrhl konkrétní možné řešení školský expert ODS.

„Všem žákům v maturitních ročnících doporučuji, aby se určitě nepřestali na maturitu učit. S rušením maturity to totiž může u této vlády dopadnout stejně jako se závodními jídelnami,“ připomněl Martin Baxa chaos současné vlády, která jeden den něco zakáže či zruší, a druhý den to zase odvolá a změní.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama