Bc. František Elfmark, DiS.

  • Piráti
  • Uherské Hradiště
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2021 18:49:00

Havárie na Bečvě není jen politickou kauzou

Havárie na Bečvě není jen politickou kauzou

Projev na 87. schůzi Poslanecké sněmovny 10. března 2021 k návrhu na zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k ekologické katastrofě na řece Bečvě

Vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové,

přesně za deset dní 20. března to bude půlrok od katastrofy na řece Bečvě. V září 2020 by asi nikoho z vás nenapadlo, že ještě dnes 10. března tady tuhle katastrofu budeme vůbec řešit. Je tomu ale bohužel tak. Po půl roce stále neznáme příčinu, ani zdroj havárie a jak už zmínili mí předřečníci, nad kauzou se vznáší mnoho otazníků. Soudní znalec, který v lednu veřejně v médiích prohlásil, že viníka již zná a pouze shromažďuje důkazy, opět nechal prodloužit lhůtu, ve které má vypracovat posudek.

Já osobně pochybuji o tom, zda všechny zapojené orgány postupovaly tak, jak měly, koneckonců jsem k tomu svoje pochyby vyjádřil již mnohokrát i na výboru životního prostředí. Na stejném výboru jsem vysvětlil, proč si myslím, že obzvláště Česká inspekce životního prostředí pochybila a navrhl jsem i usnesení požadující odvolání pana ředitele Erika Geusse. Nalezení příčiny a místa havárie je jedna věc, já ji ovšem považuji za nutnou, a proto podporuji vznik sněmovní vyšetřovací komise. Učinit adekvátní opatření, aby se podobná situace již pokud možno neopakovala, je ale věc druhá. Považujeme za nutné učinit legislativní opatření, která se soustředí na prevenci a jasný přístup k haváriím.

Stále nám chybí metodika, jasný postup popisující kompetence, jak a kdy mají které zúčastněné orgány v případě havárie jednat. Proto předsedkyně výboru, má kolegy Dana Balcarová, na jednání výboru příští týden 17. 3. zařadila na 11 hodin bod, který se jmenuje Informace pana ministra Brabce k přípravě nové legislativy směřující k zajištění jednotného přístupu k šetření havárií v životním prostředí a informace o postupu v šetření kauzy Bečvy, na který pozvala právě pana ministra. Velice doufám, že dostaneme od pana ministra dobré zprávy a že nová legislativa je v procesu tvorby.

Havárie na Bečvě však není jen politickou kauzou, jak všichni vnímáme a vidíme, od začátku vzbuzuje velké emoce mezi širokou veřejností. V médiích k této kauze vyšlo již nyní přes sto článků, kterým není řeka a život lhostejná. Vzniklo mnoho iniciativ, mnoho skupin, petic a tak dále. Já bych tady rád všem iniciativám poděkoval a rád bych vás s nimi seznámil. My jsme vytvořili k této kauze web za živou Bečvu.cz a najdete tam veškeré věci, které k této kauze dodnes byly v médiích. Udělali jsme ho proto, aby se tam občané, kteří si nejsou vědomi toho, co se všechno stalo a neznají tu linku v čase, mohli všechno dočíst.

Petice Arniky za výzvu Řeky bez jedů podepsalo do dnešního dne celkem 6 737 lidí. Petici za objasnění postupu úřadů, Co se skutečně stalo na Bečvě, aneb osm otázek, na které si veřejnost zaslouží znát odpověď, podepsalo k dnešnímu dni 18 328 občanů. Petice za Spravedlnost pro Bečvu, petice za Důsledné vyšetření otravy Bečvy - 3 203 podpisů. Otrávená Bečva není lhostejná, Facebooková stránka s 3 000 členy. Bečva bez jedů - Facebooková stránka 822 členů. Uměním za obnovu řeky Bečvy, aneb Bečva teče skrz naše srdce, streamované koncerty a tak dále, benefiční aukce uměleckých děl a výtvarníků - dodneška se vybralo 197 018 korun na obnovu života v řece Bečvě.

Projekt ReBečvuj, můžete přispět na investigativní činnost novinářů. Proběhlo Světlo pro Bečvu, je to věc celorepubliková, nejen v Praze, ale i v Jaroměři, v Hradci Králové. Jenom tak pro zajímavost v Hradci Králové se zaregistrovalo 102 lidí a tak dále. Když se podíváte i na Pomozte nám oživit Bečvu, kdy byl otevřený transparentní účet a k dnešnímu dni se vybralo přes milion korun na obnovu řeky Bečvy.

Tyhle všechny iniciativy a myslím si, že jsem možná nenašel úplně všechny, ode mě zaslouží dík k tomu, že jim životní prostředí a nejen řeka Bečva, ale obecně životní prostředí není lhostejné a že vnímají, že konkrétně v této kauze není něco v pořádku. Já bych byl velmi rád, aby dneska byla komise zřízena, ale ještě mnohem radši bych byl, kdybychom nic zřizovat nemuseli, kauza byla dávno vyřešená a my jsme společně ve výboru udělali společně s ministerstvem taková opatření, aby se tahle věc už do budoucna neopakovala.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama