Mgr. Ondřej Benešík

  • KDU-ČSL
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.03.2021 18:30:00

Je potřeba více času, abychom do Bruselu poslali kvalitní materiál

Je potřeba více času, abychom do Bruselu poslali kvalitní materiál

Projev na 87. schůzi Poslanecké sněmovny 11. března 2021 – interpelace premiéra Babiše k Národnímu plánu obnovy

 Evropská unie přišla s plánem obnovy po pandemii. Česká republika může získat více než 170 miliard Kč na oživení a transformaci ekonomiky a společnosti. Tyto prostředky budou využívány na základě takzvaného Národního plánu obnovy. Samotná struktura výdajů v aktuální vládní verzi plánu budí ale rozpaky, nejvíce, až 118 miliard má být vyhrazeno na fyzickou infrastrukturu a zelenou tranzici. Oproti tomu na digitální transformaci je určeno 25 miliard, na vzdělávání a trh práce 23 miliardy nebo na výzkum, vývoj a inovace pouhých 12,5 miliard. Přitom sociální partneři, tedy zástupci zaměstnanců i zaměstnavatelů, vyzývají vládu k navýšení peněz na digitalizaci, vzdělávání a výzkum.

Vlády členských států byly Evropskou komisí vyzvány, aby do diskuse o prioritách národního plánu vtáhly zástupce širokého spektra společnosti, tedy zástupce zaměstnavatelů, zaměstnanců, územní samosprávy, vzdělávací instituce nebo národní parlamenty. V případě naší Poslanecké sněmovny musím bohužel konstatovat, že nejsme do tohoto procesu vtaženi vůbec, i když jsme k tomu vládu svým usnesením vyzvali, a sociální partneři vyjádřili řadu výhrad k obsahu návrhu a také k tomu, že jejich názory a připomínky nejsou dostatečně vládou reflektovány.

Svou účast na procesu tvorby Národního plánu obnovy považují za víceméně formální. Také se shodli na tom, že je potřeba více času k tomu, abychom do Bruselu poslali kvalitní materiál, který skutečně umožní financovat kvalitní projekty, které opravdu zvýší naši konkurenceschopnost a odolnost. Jak vláda hodlá napravit tento stav a vytvořit dostatečný prostor pro podněty a návrhy sociálních partnerů, územních samospráv, poskytovatelů sociálních služeb a dalších subjektů.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama