Mgr. Miroslav Žbánek, MPA

  • ANO 2011
  • Olomoucký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.03.2021 7:37:00

Městu se daří hospodaření s lesy. Dosvědčuje to i mezinárodní certifikát

Městu se daří hospodaření s lesy. Dosvědčuje to i mezinárodní certifikát

I v kvalitě péče o lesy jsou mezi různými hospodáři rozdíly. Lesy města Olomouce, které se starají o rozsáhlé městské lesy, to dělají dobře.

„Pěstování zdravých a odolných lesních porostů je v době klimatických změn mimořádně důležité. Například v lesním hospodářském celku Březové hospodaříme podle standardů certifikace The Forest Stewardship Council,“ říká hrdě primátor Olomouce Mirek Žbánek.

Značka FSC znamená, že produkt pochází z lesů, které jsou obhospodařovány v souladu se sociálními, ekonomickými a ekologickými potřebami současných i budoucích generací. „Nám se to podařilo od 1. ledna 2021 v takzvaném tvrdém luhu, což je v podmínkách České republiky stále ojedinělé,“ dodává primátor Žbánek.

Co vlastně znamená tvrdý luh? Je to lužní les, ve kterém dominují stromy s tvrdým dřevem, tedy duby, jasany, jilmy. Prioritou v tomto směru je i nadále revitalizace lužního lesa – Přírodní rezervace Království v katastru Grygova, Toto území v majetku města se nachází jihozápadně od obce Grygov a jedná se o lužní les mezi ramenem řeky Moravy, říčkou Morávkou a železniční tratí Olomouc – Přerov. „Město má ujasněné cíle lesnického i ochranářského managementu. Budoucnost lesa Království a jeho revitalizace je mezi našimi prioritami. Proto jsme teď s ředitelem Lesů města Olomouc Davidem Janáskem a vedoucím odboru životního prostředí Petrem Loykou kontrolovali stav tohoto území. Našli jsme řešení, jak do lesa vrátit potřebné množství vody a jak docílit optimalizace vodního režimu v přírodní rezervaci Království,“ vysvětluje primátor Žbánek. Jde o zásobení lesa povrchovou vodou propojením s vodním tokem Morávka, s bočními rameny v lese a případně gravitačním propojením lesa z přilehlých vodních ploch nedalekých zaplavených dobývacích prostorů štěrkoven.

Obnova lesního majetku s důrazem na klimatické změny a kůrovcovou kalamitu patří mezi dlouhodobé priority městské rady. „Nezapomínáme ani na ekologickou a rekreační funkci lesa a myslíme samozřejmě i na zájmy ochrany přírody a revitalizace,“ dodává vedoucí odboru životního prostředí Petr Loyka.

The Forest Stewardship Council (FSC) je nezávislá, nevládní, nezisková organizace, jejímž cílem je prosazování odpovědného lesního hospodaření v celosvětovém měřítku. FSC zajišťuje zavádění standardu, záruku obchodní značky a akreditační služby společnostem a organizacím, které mají zájem o odpovědné lesnictví.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama