Mgr. Martin Červíček, Brig.gen.v.v.

  • ODS
  • Náchod
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.03.2021 19:09:00

Jedná se o výjimečnou situaci, kvalita školství do budoucna nesmí klesnout

Jedná se o výjimečnou situaci, kvalita školství do budoucna nesmí klesnout

Už v lednu Královéhradecký kraj navrhoval změnu maturit, ministr školství žádost vyslyšel.

Změnu maturit pro žáky zdravotnických škol a sociálních oborů, kteří v minulých měsících pomohli zvládnout situaci v nemocnicích a sociálních zařízeních, navrhoval Královéhradecký kraj již v lednu. Vláda na požadavek odpuštění didaktických testů nyní přistoupila.

Už v lednu představitelé Královéhradeckého kraje na jednání Asociace krajů ČR usilovali o debatu, aby vláda maturantům ze zdravotnických a sociálních oborů ulehčila zkoušky v podobě uznání, či odpuštění didaktických testů. Začátkem února zaslal hejtman Martin Červíček dopis premiérovi Andreji Babišovi, ve kterém upozorňoval na fakt, jak náročná je situace pro maturanty pomáhající v nemocnicích.

„Tito žáci během posledních měsíců nouzového stavu pracovali ve zdravotnických a sociálních zařízeních a pomáhali svojí prací státu a českému zdravotnictví řešit personální krizi spojenou s nemocí covid-19. Jejich působení na odděleních velmi ocenili zejména zdravotníci, kteří se díky zapojení žáků mohli více soustředit na péči o pacienty s těžkým průběhem onemocnění,“ napsal v dopise hejtman Martin Červíček.

Upozornil na to, že po dobu pracovní povinnosti byli tito žáci omluveni z účasti na výuce a zapojili se do pravidelných pracovních směn v denních i nočních službách stejně jako zdravotníci, a ještě se po práci museli připravovat na maturitu. „Z toho důvodu si myslím, že by k nim mělo být možné najít jiný přístup. Nicméně se jedná o výjimečnou situaci a do budoucna musíme zaručit, aby kvalita školství neklesla a abychom letošní snížené nároky nebrali i jako měřítko pro další ročníky a žáky,“ uvedl hejtman Červíček.

Po několika verzích úřednické maturity vláda nakonec přistoupila na odpuštění didaktických testů pro žáky, kteří pomáhali v nemocnicích a sociálních zařízeních, jak původně navrhoval Královéhradecký kraj. Rozhodnutí vlády těší jak hejtmana Červíčka, tak jeho náměstka pro oblast školství a sportu Arnošta Štěpánka „Jsem rád, že se to povedlo vybojovat pro žáky, kteří kraji během pandemie pomohli a odpracovali v nemocnicích v součtu víc jak 30 tisíc hodin. Beru to alespoň jako částečné poděkování od státu,“ zhodnotil náměstek Štěpánek. Zdůraznil, že tomu pomohly i průběžné telefonáty s představiteli vlády.

Hejtman Červíček a jeho náměstek také děkují ředitelům hradecké a trutnovské zdravotnické školy Soně Lamichové, Romanu Háskovi a řediteli Evangelické školy v Náchodě Davidu Hanušovi, kteří za maturanty bojovali. Sami viděli, že jim koronavirová krize ukázala opravdovou stránku práce v nemocnicích. Náměstek podotkl, že Královéhradecký kraj jako poděkování schválil žákům za odpracované hodiny odměny.

Náměstek Arnošt Štěpánek zároveň chce zahájit smysluplnou debatu o maturitní zkoušce, její užitečnosti a budoucí podobě. Přiklání se k tomu ponechat profilovou část maturitní zkoušky v kompetenci škol a pro státní část realizovat podobně jako například testy Toefl. „Jednalo by se o znalostní testy, které mohou uchazeči podstoupit kdykoli během studia a zkoušky nejsou až na jeho konci jako běžná maturita. Tento systém umožní odstranit zbytečnou duplicitu mezi maturitní zkouškou a následnou přijímací zkouškou na vysoké školy. V krátkodobém horizontu je pak nezbytně nutné vyřešit situaci, kdy žák střední školy chodí řádně do školy, plní si řádně své studijní povinnosti a nakonec z jakéhokoli důvodu nesloží maturitu. Není možné, aby takovýto žák měl dokončené pouze základní vzdělání,“ sděluje náměstek Štěpánek.

Letošní maturitní zkoušky budou kvůli zrušené prezenční výuce vypadat tak, že ústní zkoušky z českého a cizího jazyka budou dobrovolné. Maturanti, kteří pomáhali, či stále pomáhají v nemocnicích nebo v domovech seniorů, nebudou muset dělat didaktické testy. Pro ostatní maturanty zůstanou didaktické testy povinné, ale prodlouží se čas na jejich řešení. Všechny bude čekat školní maturita ze dvou či tří předmětů včetně případné praktické zkoušky podle oboru.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama