JUDr., Bc. Richard Pokorný, Ph.D.

Raději čestného nepřítele než nečestného přítele.
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.03.2021 0:40:55

Klausovo ideologie zla

Klausovo ideologie zla

Nedělní vystoupení exprezidenta Klause na Prima CNN news je další smutnou výpovědí o tom, kam jsme jako společnost klesli, když takovýto člověk zde byl (navíc po předchozí bohaté politické kariéře) dvě volební období hlavou státu.

Partii na TV Prima jsem neviděl. Myslím, že k naprostému znechucení bohatě stačí spokojit se s mediálním výběrem Klausovo výroků z tohoto pořadu uveřejněným v PL, odkaz zde:

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vyleceny-Vaclav-Klaus-rozjel-v-Partii-smrst-Deset-mesicu-chteli-v-podstate-zastrelit-kazdeho-bez-rousky-A-ted-nema-rouska-cenu-657205

Klaus nejprve vyzýval k tomu, aby lidé kvůli nákaze nepanikařili. Prosím obdivujme se, jak to statečně a bez paniky zvládl, když měl nejvyšší teplotu 37,3C, jen mírné příznaky a navíc pro případ potřeby za sebou zázemí špičkové ÚVN, kde by se o něj určitě nestarali studenti vyšších zdravotnických škol a jeho lůžko nebylo obklopeno umírajícími pacienty. Neznám nikoho, kdo by za těchto podmínek začal panikařit. Může děkovat především štěstí, že neskončil jako mnoho jiných s lapáním po dechu na JIP, či dokonce na ventilátoru. Je otázkou, co by ve své nezměrné statečnosti lidem radil potom.

Další jeho tvrzení, že covid má úmrtnost 0,003%, je o mnoho řádů podhodnocený absolutní nesmysl. Vyjdeme-li ze statistik MZ pracující ve vztahu ke covid s potvrzenými nákazami a prokázanými úmrtími, vychází dosavadní úmrtnost v ČR na 1,66%. Skutečný počet nákaz (především vzhledem k velmi lehkým či bezpříznakovým průběhům) je sice určitě vyšší, ale i kdyby byl dvojnásobný, vycházela by úmrtnost pořád na 0,83%. A to pouze za předpokladu, že statistika úmrtí na covid není ve srovnání se skutečností výrazněji podhodnocená. Pokud dobře počítám, tak za této situace Klaus podhodnotil úmrtnost na covid 276x. Pokud je tak špatný počtář, měl by přestat používat titul profesora ekonomie. A pokud je to změrná dezinformace, měl by se nejprve omluvit a pak se konečně navždy stáhnout z veřejného prostoru, neboť tak nestoudně lhát ve sdělovacích prostředcích o tak vážné věci je neomluvitelným mravním selháním, v případě Klause samozřejmě jen dalším v řadě.

K úmrtnosti ještě nutno dodat, že průměrná úmrtnost za poslední měsíce je pravděpodobně o dost vyšší než průměr za celou dobu epidemie. Důvodem jsou přetížené nemocnice, které již nejsou schopny poskytovat běžné standardy péče, a také agresivnější britská mutace. V neposlední řadě též nutno zdůraznit, že úmrtnost se výrazně liší v závislosti na věkové skupině, a u seniorů je výrazně vyšší než ony necelé 2%. To vše činí Klausovo fabulace ještě mnohem skandálnějšími.

Klaus se též podivoval nad tím, že se údajně až nyní zjistilo, že roušky nemají žádnou cenu a je potřeba nosit respirátor. Jak může povídat takové nesmysly? Vůči původní variantně koronaviru byly roušky obecně dostačující. Nicméně proti nakažlivější britské mutaci již nikoliv, a proto byl formulován nový standard minimální ochrany v podobě respirátoru FFP 2. Ochrana obličeje tak nikdy nebyla zbytečná, naopak s růstem nakažlivosti viru roste i důraz na kvalitu této ochrany. 

Naprosto nehoráznou drzostí je tvrzení Klause, že zdravotnictví není před kolapsem. Je to další nechutný arogantní plivanec z jeho úst do obličejů zdravotníků, kteří denně bojují o naše životy v podmínkách, které si nezúčastnění lidé neumí ani představit. Přijde mu snad normální, že zbývá volných cca  12% lůžek intenzivní péče, většina nemocnic již nedělá nic jiného než bojuje o život pacientů s koronavirem, či že pacienti jsou převáženi přes celou republiku, někdy dokonce vrtulníky? Ať se zajde podívat na některé oddělení ARO/JIP s koronavirem nakaženými pacienty, a příště si radši ukousne jazyk než říkat takové nehoráznosti. Anebo možná neukousne. Klausovi nikdy nezáleželo na pravdě, ale na prosazení svého pohledu na svět. A když s ním pravda nekonvenuje, tak ji prostě libovolně upraví. Co na tom, že pak už to pravda nebude? O to Klausovi nikdy nešlo. Jeho jediným zájmem je, aby prosadil to, co chce on. Za jakoukoliv cenu.  

Zcela nesmyslné bylo též jeho blábolení o tom, že lepší volbou než očkování by byly léky, ale o těch se prý skoro "nesmí mluvit". Kdyby byl vývoj účinných léků obdobně rychlý a relativně jednoduchý jako je tomu u vakcín, samozřejmě by dávno existovaly. Jejich výrobci by vydělávali úplně stejně jako výrobci vakcín a státy by měly o jejich dodávky úplně stejný zájem. Jenomže antivirotik nejsou antibiotika, a léčit virózy je o mnoho obtížnější než bakteriální infekce. Proti řadě nebezpečných viróz starých jako civilizace sama doposud žádné léky nemáme, a naší jedinou, zato velmi účinnou zbraní, je vakcína. Klasickým příkladem jsou spalničky, což je ještě mnohem nakažlivější onemocnění, které by při neexistenci vakcíny zdravotnický systém dostalo do kolen za desetinu času, než k tomu potřebuje koronavirus. Pravé neštovice, které útočily od starověku v ohromných epidemiích, se díky očkování dokonce podařilo úplně vymýtit už koncem 70. let 20. století, přestože léčit jej také neumíme. Obdobně třeba proti ebole je jedinou částečnou zbraní očkování. V neposlední řadě pak nutno podotknout, že vakcína zabrání vzniku onemocnění, avšak léčba nikoliv, ta má jen zmírňovat průběh či bránit úmrtí. Vždy je lepší vůbec neonemocnět, než onemocnět a muset se léčit. A navíc, i kdybychom měli léky, nevyřešilo by nám to přeplněné nemocnice a v žádném případě nesnížilo náklady na boj s pandemií, což jsou klíčové problémy této pandemie. Takže vůbec nechápu, proč Klaus vede úvahu, která je zjevně na slepé myšlenkové koleji.

Klaus s rovněž ohrazoval proti tomu, že si za vysoká čísla nakažených můžeme sami. Tím se lacině snaží oslovit sobecko-odpíračskou část veřejnosti, kterým vlastně říká: zvolte si mě (nebo mého syna) a dělejte si dál co chcete, kdo onemocní, může si za to sám. Tímto přístupem se opět snaží popírat, že Slunce je horké. Kdo jiný může být viníkem extrémní virové nálože v populaci než ta populace samotná? Nikdo jiný o šíření viru nerozhoduje než právě chování veřejnosti v podobě množství sociálních kontaktů a míry dodržování ochranných opatření. Ani sebevíc chybující vláda nezpůsobí vysoké počty nakažených, pokud veřejnost je rozumná, ohleduplná a disciplinovaná. Každý ví, jak má sebe i druhé před nákazou chránit. Dávat vinu za vysokou nálož viru v populaci vládě je asi jako vinit vládu z toho, že nezakázala koupání v rybníku v únoru, kdy je voda ještě studená. A pak se na vládu zlobit, že my jsme to přece nemohli vědět a vláda je viníkem toho, že my jsme nemocní. Nehledě k tomu, že při použití této analogie na epidemii covidu lidé do té studené vody lezou navzdory tomu, že to vláda zakázala. 

Proč jsme tedy v počtu případů téměř nejhorší na světě? Protože takhle nízká je naše disciplína a ochota chránit sami sebe a naše okolí. A co je jednou z hlavních příčin této společenské nálady, když loni na jaře byla ve společnosti taková soudržnost v opatrnosti? Protože veřejnost naslouchá lidem jako je Klaus a vláda nedokáže tyhle jejich nebezpečné povídačky dostatečně důsledně vyvracet. Zjevně i to je ale Klausovi pořád málo a chce, abychom byli ještě víc nemocní, ještě víc umírali a nemocnice ještě víc kolabovaly. Myslím, že by to s jeho svědomím nijak nepohnulo. Jemu by stačilo, že v případě potřeby jsou připraveny VIP lékařské kapacity pro něj a jeho blízké, a alespoň standardní péče pro jeho nohsledy, jejichž služby k životu potřebuje. Ostatní jsou mu lhostejní, život jednotlivce pro něj nemá takovou cenu, aby kvůli němu souhlasil kupř. s omezením svých volnočasových aktivitách. A zdravotníci padající na ústa? Jejich problém, měli si vybrat jiné povolání. Třeba si nakrást při privatizaci v 90. letech. 

Klaus zkrátka v přístupu ke koronaviru chce, aby bylo ještě méně regulace zla dobrem (tj. boje proti nemoci a smrti), protože každá regulace je špatná. Ideálem je podle Klause přírodní džungle, kde je každý sice svobodný, ale třeba takový zajíc jen do okamžiku, než potká svobodnou lišku, která má zrovna hlad. Sám pro sebe však Klaus nesmírně rád využívá všech prvků regulace. Kupř. bez ochranky neudělá ani krok či cestu do Krkonoš. Klasická ukázka účelovosti a nerovného metru jeho uvažování.

Lidé už možná zapomněli na ten neskutečný mravní úpadek, který nastal všude, kde začal Klaus poroučet, a jaké zvrácenosti za ním zůstaly po těch 30ti letech v politice, kdy prosazováním svého světa bez morálky systematicky škodí této zemi dokonce víc než celý koronavirus. Nyní je z něj ještě horší člověk, než byl v 90. letech, anebo už ztratil vešker zábrany. Plně se ztotožňuji s komentářem MUDr. Jiřího Štefánka na jeho facebookové stránce Medicína, Nemoci a Studium na 1. LF UK, který na adresu Klause poznamenal: "Až bude kandidovat, vzpomeňte si." 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama