Ing. Jan Bauer

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.03.2021 13:49:00

Chceme zabránit likvidaci dětských skupin

Chceme zabránit likvidaci dětských skupin

ODS chce zabránit rušení dětských skupin, ze kterých chce vláda zákonem udělat regulované jesle pouze pro nejmenší děti. Vyzývá proto ostatní parlamentní strany k jednání o jejich osudu.

Zákonem se dnes budou poslanci zabývat ve druhém čtení na mimořádné schůzi k sociálním tématům. Poslanec Jan Bauer z ODS upozorňuje, že k zákonu je podáno mnoho pozměňovacích návrhů, které se překrývají a vzájemně kolidují. Výbor pro sociální politiku již dříve doporučil zákon schválit ve znění předloženém vládou.

„ODS jako jediná parlamentní strana chtěla vládě zákon vrátit a žádala, aby vláda vyřešila výhradně financování dětských skupin a nezasahovala do jejich současného bezproblémového fungování. Bohužel likvidační zákon postoupil do dalších čtení. I v případě, že budou některé z pozměňovacích návrhů přijaty – a otázkou je které – bude to znamenat konec nebo výrazné omezení této služby pro rodiny s dětmi po celé České republice. Proto chceme zavčas iniciovat jednání, které by pomohlo dětské skupiny zachránit,“ komentuje aktuální stav kolem dětských skupin Jan Bauer. Do dětských skupin by podle něj měly mít možnost docházet nadále i starší děti a ze zákona by měly vypadnout nové nadbytečné povinnosti a omezení.

Občanští demokraté na mimořádné schůzi podpoří navýšení přídavku na děti, navrhnou ale vypustit rozšíření cílové skupiny jeho příjemců. „Chceme podpořit nízkopříjmové rodiny, na jejichž domácí rozpočet dopadá pandemie covidu, a proto navržené navýšení přídavku na děti podpoříme. Nahodilé a vládou špatně zdůvodněné rozšíření cílové skupiny ale navrhneme vypustit,“ říká Bauer, podle kterého ODS považuje tuto sociální dávku dlouhodobě za nekoncepční a zralou na změnu. „Podpora rodin s dětmi je pro nás klíčová. Její stávající nastavení se nám ale nelíbí, rodina nemá být sociální případ. Až budeme u vlády, nastartujeme změny, které povedou k větší ekonomické stabilitě rodin s dětmi.“

V rámci projednávání poslanecké novely zákona o pomoci v hmotné nouzi se ODS přihlásí k pozměňovacímu návrhu, který lidem, kteří se trvale dopouštějí nejvážnějších přestupků, umožní strhávat pokuty z některých dávek. „Původně jsme navrhovali o princip 3krát a dost rozšířit důvody pro krácení dávek, které jsou v zákoně zakotvené už dnes. Na základě doporučení vlády ale navrhneme, aby bylo možné za opakované přestupky strhávat z dávek udělenou pokutu. Pomůže to obcím zakročit proti některým ‚známým firmám‘, na které doposud nikdo nemohl,“ říká Bauer a pokračuje: „Pokud někdo opakovaně vykrádá sklepy svým sousedům, dopouští se násilí nebo výtržnictví a přitom si postaví živobytí na sociální podpoře, bude vědět, že již není nepostižitelný. Po debatě s ministerstvem práce a sociálních věcí jsme zahrnuli pojistky, které pomohou zmírnit případnou tvrdost zákona,“ vysvětluje v krátkosti podaný návrh Bauer. Nejpřísněji se návrh staví k rodičům, kteří navzdory úsilí škol a sociálních pracovníků odmítají posílat děti do škol a kde zatím všechna opatření státu selhávají.

Probíhající pandemie covidu by podle Bauera neměla být důvodem odsunout snahu pomoci lidem ve vyloučených lokalitách a jejich okolí, už proto, že vláda s vlastními návrhy navzdory slibům nepřišla. „Možná právě v krizi a při stoupajících nárocích na veřejné rozpočty je ta pravá chvíle říct, že sociální podpora má mířit k lidem, kteří ji skutečně potřebují, a nemohou s ní automaticky a bez jakýchkoli omezení počítat lidé, kteří ji zneužívají.“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama