Jana Levová

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.03.2021 10:00:00

Pirát Peksa je prý „Evropan“?

Pirát Peksa je prý „Evropan“?

Tento Pirát zaplevelil sociální sítě takovým paskvilem jakým je „být národností Evropan“. Já jsem si řekla, že bude záslužné si na tu jeho národnost posvítit.

Jak definuje národnost politická geografie? V Evropě existují 2 základní pojetí národnosti, a to západní a východní. Západoevropské (občanské) chápání národa ztotožňuje národ s pojmem suverénní stát. Ve východní a střední Evropě převládá etnické pojetí národa. Národ je zde chápán jako soubor osob se společným jazykem, historií, tradicemi a zvyky. Piráti se stůj co stůj profilují na západ. Nevšimla jsem si ale, že by EU byla suverénním státem. EU nemá ústavu, nemá hymnu, nemá státní pečeť a znak, ani hlavu státu. Ano, nemá hymnu, protože Óda na radost není unijní hymnou, není o ní zmínka v Lisabonské smlouvě. Stejně tak nejsou žádné unijní symboly součástí Lisabonské smlouvy. Těžko tedy může existovat národnost „Evropan“ v západním pojetí národnosti. Takže pirátská blamáž na úrovni:“ Připojte se s námi ke sčítání lidu a do kolonky národnost uveďte hrdě: Zombie!“

A co to etnické pojetí národa typické pro východní a střední Evropu? EU nemá jeden společný jazyk. Nejpoužívanějším společným jazykem je angličtina, tedy jazyk národa, který Unii opustil. Vtipné. Neexistují zde ale ani společné tradice a zvyky. Vánoce a Velikonoce v Německu a dalších zemích Unie vypadají úplně jinak než u nás. Takže pirátský výkřik o „Evropanovi“ je blamáží i v pojetí národnosti ve východní a střední Evropě.

A co na to Masaryk? Masaryk považoval nějaký typ světové organizace za nevyhnutelný. Tím ovšem nemyslel směřování k jednotvárnosti. Naopak zdůrazňoval, že jednostranný centralismus je škodlivý, že musí být oživován autonomií přirozených celků hospodářských, kulturních a také národnostních. Pro Masaryka byl na prvním místě národ a národnost. Piráti mají Masaryka plnou pusu, ale vlastně jeho odkaz nepochopili.

A jakou máme zkušenost s podobným konceptem tj. „americkým tavícím kotlem“ („American melting-pot“)? Americký koncept je neúspěšný z pohledu etnicity. Předpovídal zánik etnicity. Koncept tavícího kotle předpokládal, že postupem času dojde ve Spojených státech k „vynoření“ nového amerického člověka, jakési nové národnosti. Mnozí z imigrantů druhé nebo i další generace pořád ještě raděj žijí ve čtvrtích, ve kterých jsou dominantní složkou obyvatelstva lidé stejného původu jako oni a jejich předci a nadále na sebe nahlíží jako na „Italy“, „Poláky“. Myšlenka o zániku etnicity se tak v praxi neuskutečnila a k „americkému tavícímu kotli“ nikdy nedošlo. Stejně tak nemůže vyjít ani evropský koncept s cílem zániku etnicity.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama