Prof.MUDr. Jan Žaloudík, CSc.

  • BPP
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.04.2021 19:58:00

Národ je vystrašen už dostatečně, netřeba ho strašit rakovinou

Národ je vystrašen už dostatečně, netřeba ho strašit rakovinou

Projev na 10. schůzi Senátu dne 28. dubna 2021. Evropský plán boje proti rakovině.

Já, vážený pane předsedající, pane ministře, dámy a pánové, nikoli pro vlastní zviditelnění, ale pro zviditelnění tématu bych rád upozornil, že je to oblast, ke které se kromě společenské závažnosti otáčí také docela hodně prostředků. A to už po léta a bude se otáčet stále více. A mám určitou zkušenost, že tato období, kdy EU vytyčí něco, nejsou vůbec jenom formální. Vzpomenu 2003, kdy jsme vstupovali do EU, tak jsme byli vyzváni přijet do Ženevy, tehdy ještě, a UICC, což je taková mezinárodní unie pro rakovinu, nás přesvědčovala, že si máme udělat vlastně onkologické plány v zemi, což jsme měli od 70. let, ale určitě ne v této podobě, kde se jasně strukturovalo, jak má vypadat péče cancer units, cancer departments, cancer centers, comprehensive cancer centers. A kupodivu my jsme se toho hezky drželi, takže v roce 2005-2007 tehdy i s podpisem pana prezidenta Klause se naformulovala taková ta první vlna. Teď je dobře hovořit o vlnách, takže první volna onkologického programu, který byl výjimečný tím, že byl na jedné stránce a měl 6 bodů, které si každý zapamatoval. Nicméně na základě toho se přezbrojilo. To znamená, dosavadní kobalty a tady ta stará technika, cesioteraxy se přezbrojily na lineární urychlovače. Vzniklo 16 onkologických, 17 později, krajských onkologických center.

Jedině, kde chybí, je zatím Karlovarský kraj, a to spíše z důvodů personálních. A stalo se mnohé a proinvestovalo se hodně peněz na přezbrojení, i těch evropských. Kromě solidních názorů máme ještě šest hemato-onkologických center napříč republikou a dvě pediatrická centra pro děti. Takže jakýsi základní organizační rámec byl. Máme data po celou tu dobu, protože jsme nerozpustili, nýbrž zdokonalili národní onkologický registr. A kdo bude mít volný čas, tak si zalistuje na webu na svod systém pro vizualizaci onkologických dat, v češtině nebo angličtině, a najde si tam, cokoliv bude chtít o svém kraji. Případně o celé republice po stránce struktury.

Já tím jenom říkám, že to nebudujeme na zelené louce. Ta druhá vlna byla asi před osmi lety, kdy vznikl program CANCON, Cancer Control, a ten byl hodně hnán Italy. My jsme se v něm účastnili docela významně. A samozřejmě těch programů je celá řada, jako vznikla síť biobank a také síť ECRINu, což je klinické zkoušení akademického typu. Schůzky jsme tady dělali každý rok na půdě Senátu. Byly to odborné semináře.

A teď přichází tato příležitost. A jako každé sdělení Evropské unie, nebo doporučení, má vždycky podobu verbální a digitální. Ta verbální podoba je jistě snadná. A digitalizovat to potom do podoby těch či oněch investic je už někdy složitější. Letos se nezdá, protože spojení s plánem obnovy, který vznikl nedávno, je tam určitě příležitost racionálně věci posunout a pracuje se na tom. Proto jsme nemohli potvrdit nadšení poslanců, kteří chtěli mít rozpracování do konce dubna, to je myslím pozítří. My jsme v tomto kritičtější, tak jsme si říkali, že do pololetí by šlo ty věci nasměrovat tak, abychom měli tu verbální stránku, kterou jistě umíme jistě napsat. Nebo už ji máme dokonce. A aby byla doprovázena tou digitální stránkou, která už také je v jisté fázi připravenosti.

A tím pádem zase máme světlé zítřky na třeba pět let dopředu, protože gross není v současné době v technologiích a v mašinách. Gross je především v organizaci, v některých oblastech samozřejmě je to o lidech a o připravenosti tlafovaných lidí v těch čtyřech oborech, v těch pilířích diagnostickém, operačním, radiačním a medikamentózním účastní. Ale hlavně je to také ještě o dostavbě, protože kupodivu Praha to, co deklarovala před čtyřiceti lety, tak zatím má nedotaženo. Kéž by měla tu příležitost některé věci dotáhnout i pro ten onkologický program.

Já to zviditelňuji jen proto, že je to dlouhodobá příležitost. A neměla by být formální, jako když někdy jednáme o podpoře třeba velrybářství, nebo naopak proti velrybářství, nemaje moře, tak tady toho máme naopak moře případů. Neměli bychom na to zapomínat, a pokud se zapomene někdy na covid, tak v rámci té onkologie se budeme bavit dál.

A jedna taková spíš reminiscence, on to pan kolega Nwelati už zdůraznil, nabývá to zvykem, že bychom opravovali češtinu, ale věřte tomu, že po desetiletí jsme byli upozorňováni již profesorem Kouteckým a Klenerem a všemi klasiky, že nemáme nadužívat toho jinak zlidovělého rakovina. Já to zdůvodním, proč.

Řada pacientů říká po operaci: „Zaplaťpánbůh, měl jsem jenom zhoubný nádor, že to nebyla rakovina.“ Jakkoli to zní lehce vesele, tak skutečně velká část společnosti si pod pojmem rakovina představuje pokročilá onemocnění, něco už těžko řešitelného. A hovořit o včasném záchytu rakoviny je takové trošku demotivující, protože někdy jsou to skutečně v těch časných fázích banální výkony, které věc řeší.

Hovořit také o rakovině u dětí, jakkoliv je to těch šest sedm druhů nádorů, tak také není správné. Hovořit o rakovině krve také není správné. Hovořit o rakovině mozku také není správné, protože ta rakovina se váže k epiteliálním nádorům dospělých, protože to mělo kdysi pro některé starověké badatele podobu raka nebo kraba.

Takže neříkám, že bychom to měli úplně mýtit, ale upozorňujeme na to, že zejména v překladech těch evropských materiálů, kde je všechno „cancer cancer“, tak že bychom měli víc používat zhoubná nádorová onemocnění, nádory, zhoubné nádory, maligní onemocnění apod. Kvůli kultuře jazyka a kvůli nestrašení. Národ je vystrašen už dostatečně, já bych řekl, že to stačilo, takže netřeba ho strašit rakovinou.

Nezlobte se, já jsem si ten dodatek nemohl odpustit. A budu rád, když všichni ten materiál podpoříte. A zejména když podpoříte naše ministerstvo, aby do toho konce pololetí udělalo nějaký konkretizovaný ucelený materiál, který by nás verbálně i digitálně mohl vést po několik dalších let. Děkuji vám.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama