Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.03.2012 22:01:08

Vláda, která ztratila důvěru lidí, nemá právo vládnout

Vláda, která ztratila důvěru lidí, nemá právo vládnout

Je Nečasova vláda takovou, aby si zasloužila důvěru nejen politických stran, ale především občanů této země? Jakými výsledky se může pochlubit? Vysoká nezaměstnanost, rostoucí chudoba, zadluženost státu, občanů a rodin, korupční aféry,

podivné podnikání, neprůhledné zakázky. Jedna z posledních například na Ministerstvu práce a sociálních věcí, očividně velmi uspěchaná zakázka na nové počítačové systémy na vyplácení dávek, které od počátku přispívají ke kolapsům na úřadech práce.

Přihrávání pohádkových odměn svým kamarádům a kamarádkám, rozdávání nedozírného majetku církvím - pro ně peníze jsou - vyhazování miliónů za vysvětlování nevysvětlitelného, například vládních "deforem", překopávání a rozbití fungujícího a namísto toho zavádění něčeho, co není řádně připraveno. Bez analýzy stávajícího, zbrkle, překotně, jen aby se ušetřilo. Pochopitelně na těch, kteří jsou na tom finančně už tak dost mizerně a kteří se nemohou bránit.

Jenže lidé se začínají ozývat, a to dost hlasitě. Ono není divu. Výsledky Nečasovy vlády jsou opravdu nevídané, a tak se o nich mluví víc a víc. I na těch ulicích, kam vycházejí občané, aby patřičně ocenili to, co pro ně děláte. Možná by bylo dobře, kdybyste si je šli někdy poslechnout. Tedy ne s úmyslem provokovat a vyvolat tak agresivní reakci, která je některým ministrům vlastní. Ale abyste se dověděli, jak se lidem za vaší vlády žije, co se jim líbí, co požadují a co odmítají.

Jak jste určitě zaznamenali, v posledních dnech a týdnech se nespokojenost lidí stupňuje a stupňovat se bude i nadále. Dotýká se přitom všech možných oblastí. Patří mezi ně i resort školství. Proti vysokoškolské reformě se bouří studenti i učitelé, kteří odmítají, aby akademickou půdu ovládaly politické a podnikatelské skupiny. Tisíce podpisů jsou pod peticí proti školnému, ať už mu ministr Dobeš, který mimochodem stejně jako předseda vlády či prezident Klaus a jiní vystudovali zadarmo a nikdo je neoznačoval za parazity, ať už tomuto zpoplatnění tedy říká školné nebo zápisné, jedno je jisté: jeho zavedení znemožní studium popřípadě odradí od něj mnohé talenty z chudších rodin. Vysoké školy nezachrání, vydělají na něm jedině banky a proděláme my všichni.

Předpokládat pak můžeme další omezování financí ze státního rozpočtu, z něhož jde už teď na vysokoškolské vzdělávání méně než polovina toho, co je evropský průměr. Za poslední tři roky navíc ještě vláda snížila dotaci z 21 na 18 mil. korun ročně. Oprávněně se také ozvaly protesty především z krajů, obcí a ze škol proti návrhu reformy financování regionálního školství, která ohrozí existenci mnohých škol zvlášť v menších obcích, ale také škol učňovských, omezí dostupnost vzdělání, zvýší nezaměstnanost a postaví proti sobě jednotlivé starosty, kteří se budou dohadovat, kde škola zůstane zachována a kde se zruší.

Obavy odborníků vyvolávají i diskuse o dalším osudu speciálních škol, ale také kojeneckých ústavů a dětských domovů, které tvoří fungující systém péče o děti, které to potřebují. Naprosto mimo realitu je záměr propustit v rámci úspor do dvou let 17 tis. učitelů, z nichž většina bude s největší pravděpodobností pár let před důchodem, takže si jen velmi těžko najdou nějakou práci. Stejně tak návrh ministra financí Miroslava Kalouska seškrtat kapitolu školství ještě v tomto roce o 4,4 mld. korun, z toho v regionálním školství o 3,4 mld. korun, do roku 2013 o 4,6 mld. a v roce 2014 o dalších 6 mld. korun.

Tento úmysl vážně ohrožuje vzdělávání jako takové a destabilizuje školství v celé České republice. To samo o sobě je dlouhodobě podfinancované. Chybí prostředky na speciální pedagogy, na psychology, asistenty, na učebnice a učební pomůcky, na kurzy, které jsou součástí výuky žáků, na další vzdělávání učitelů, na platy pedagogů i nepedagogů. Oproti roku 2007 se státní dotace školám snížila zhruba na třetinu. A to má být vláda rozpočtové zodpovědnosti?

Investice do vzdělání jsou investice do budoucnosti. Úspory za každou cenu se negativně projeví v dalším poklesu úrovně a dostupnosti vzdělání, ve snížení konkurenceschopnosti České republiky a zvýšení sociálního napětí. Školské odbory proto naprosto oprávněně vyhlásily stávkovou pohotovost.

Nečasova vláda škodí i v dalších oblastech. Díky politice rozpočtové nezodpovědnosti se hroutí systém sociálních služeb. Víc než dvěma stovkám provozovatelů těchto služeb hrozí kvůli nedostatku financí uzavření, což by dopadlo na 25 tis. zdravotně postižených, seniorů a dalších osob. Od roku 2009 se dotace z Ministerstva práce a sociálních věcí na sociální služby snížily ze 7,4 mld. na 6,1 mld. korun. K tomu se musí vyrovnat se zvýšením DPH či výpadky peněz z evropských fondů.

Když jsme jako KSČM žádali navýšení peněz pro sociální služby, odmítli jste to. Ministerstvo práce a sociálních věcí dokonce míní škrtat dál. Tentokrát výdaje na sociální dávky a podpory, a to ve výši tři miliardy korun. Ušetřeno nemá být ani zdravotnictví, kde se chystá omezení zdravotní péče. Je proto naprosto pochopitelné, že příští týden vyjdou do ulic i zdravotníci a sociální pracovníci. Bouří se také hasiči i policisté. I na nich chce vláda ušetřit, aby měla pro hrstku vyvolených, jejichž příjmy a majetek je nedotknutelný. Propuštěno má být na 10 tis. policistů z nynějších 39 tis. a uzavřena nejméně jedna čtvrtina služeben v regionech. Podobně hasiči. Ti varují, že budou muset zavřít dokonce až dvě třetiny svých stanic. Nečasova vláda hazarduje se životy a bezpečím občanů, s jejich zdravím a majetkem a zároveň nahrává kriminálním živlům. Asi ví, co dělá. Policie totiž připouští, že bude nucena částečně rezignovat na vyšetřování trestné činnosti, a to se zřejmě v dnešní době někomu náramně hodí.

A toho si všímají i občané, na jejichž životní potřeby se absolutně neohlížíte. Vnímají to, že si někteří v této zemi mohou dovolit, co chtějí, a ostatní mají držet ústa a krok. Že někteří žijí v nezaslouženém přebytku a druhému se prudce snižuje životní úroveň.

Jak se můžeme dočíst v publikaci MPSV z loňského roku o vývoji životní úrovně, úroveň reálných příjmů poklesla oproti roku 1989 o víc než 10 %. Stále víc našich spoluobčanů se dostává do zoufalé situace. Nemají na bydlení, nemají na základní životní potřeby a musí si půjčovat. Jenže pak nastane povinnost splácet a ono není z čeho. Problém splácet své závazky mělo loni téměř 300 tis. lidí. Objem ohrožených nesplacených úvěrů stoupl na 40 mld. korun. Meziroční navýšení počtu exekucí činí čtvrt milionu a jejich celkový počet je tak 936 200.

Většina lidí se má co ohánět, aby se vůbec uživila. Respektive, aby přispívala na ty, kteří jsou takříkajíc za vodou. Kteří získali obrovské majetky privatizacemi, restitucemi, tunelováním, spekulacemi a podobně. Poměr mezi minimální mzdou, která je zákonem stanovena na 8000 korun, a nejvyššími příjmy, je až 100- i vícenásobný. V případě průměrné mzdy zhruba 24 tis. korun 40- a vícenásobný. A to přes 60 % zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosahuje, většina má plat kolem 12 až 16 tis. hrubého.

To si opravdu myslíte, že ti současní milionáři a miliardáři tolikanásobně víc pracují než normální lidi, kteří žijí doslova od výplaty k výplatě a nemají ani žádné úspory, protože je prostě mít nemohou? ***

A připomínám, že podle statistik u nás žije na hranici chudoby kolem miliónu lidí, ale právě nízko a středněpříjmové občany víc a víc ždímáte. Bohatí mohou klidně spát, své ochránce mají v této vládní koalici. Ale co ti ostatní, kterých je většina? Komunistická strana Čech a Moravy jako opozice na to upozorňuje na každém jednání Poslanecké sněmovny. Věcně dokazujeme, že to, co předvádíte, bude mít vážné dopady na občany. Předkládáme vlastní návrhy, jenže vy veškeré naše výhrady a argumenty odmítáte, stejně jako například námi navrhované zákony či progresivní zdanění nebo zrušení zastropování pojistného. Přitom obojí by přineslo desítky miliard korun do státního rozpočtu. Své vládnutí jste založili na lžích a aroganci vůči všem, kdo mají jiný názor než vy, na zastrašování lidí, kteří se bojí, že přijdou o práci či o střechu nad hlavou, na porušování lidských práv, jako je právo na práci, na bydlení, na bezplatnou zdravotní péči a vzdělání.

Zůstává za vámi spoušť a země plná korupčních afér vedoucích do nejvyšších pater. Reformy, které nezřídka doslova ponižují důstojnost lidského života. Zdravotní, díky které jsou zvlášť starší lidé nuceni zvažovat, zda si mají koupit nutné léky nebo raději jídlo. Sociální, která způsobila problémy poskytovatelům sociálních služeb, zaměstnancům úřadů práce, ale především těm, kteří tyto služby potřebují. Důchodová, která nutí lidi připlácet si na to, na co ve skutečnosti mají nárok a která vyvádí peníze daňových poplatníků do soukromých fondů. Daňová zdražující lidem bydlení, vodu, teplo, energii, zdravotní péči, jídlo, vzdělání, dopravu, prostě všechno, co potřebují k životu. A školská zhoršující dostupnost a kvalitu vzdělání, podmínky učitelům i nepedagogickým pracovníkům, zvyšující nezaměstnanost a zavádějící školné.

Vláda, která ztratila důvěru lidí, nemá právo vládnout, a vy jste tu důvěru lidí ztratili už dávno. Vyzývají vás k demisi a mají pravdu. I já budu hlasovat pro vyslovení nedůvěry této vládě. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

Stenografický záznam PS PČR.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama