Ing. Ondřej Prokop

  • ANO 2011
  • Praha 11
  • územní plánování
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.05.2021 14:10:00

Týdenní report z Jižního Města (03. - 09. 05. 2021)

Týdenní report z Jižního Města (03. - 09. 05. 2021)

Milí sousedé, tak jsme si o víkendu byli chvíli zaběhat a zaposilovat venku. Bylo nádherně, že? Říkám na rovinu, na hrazdě nedělám shyby, ale snažím se cvičit břicho.😁 Shybů ve své současné kondici a se svojí váhou bohužel moc neudělám. 🙈

Jinak v posledním týdnu se mě hodně ptáte na to, jak dopadlo dohodovací řízení naší koalice a proč jsme zrušili květnové zastupitelstvo? Dohodovací řízení zatím definitivně neskončilo, Piráti koaličním partnerům představili možnosti řešení dané situace, dohodli jsme se na jednom z navržených postupů, ale ještě nemáme doladěné všechny návazné kroky. Vzhledem k tomu, že naši koaliční vyjednavači stále jednají, jsme se rozhodli květnové Zastupitelstvo nepořádat, abychom neriskovali zmaření peněz daňových poplatníků a čas úředníků, pokud by stále neexistovala koaliční dohoda. Vzhledem k tomu, že nás náš (stále ještě současný) koaliční partner Pirátská strana Prahy 11 požádal o nezveřejňování informací o průběhu dohodovacího řešení, víc vám k tomu v tuto chvíli nenapíšu. Respektuji přání kolegů. Pokud vás přeci jen zajímá trošku víc informací, můžete si přečíst vnitrostranické diskuse pirátů u nich na fóru. Do komentářů vám pod příspěvek vám vložím odkaz.

✅ Pondělí

V pondělí jsme na poradě vedení znovu projednali slevy pro podnikatele v nájmu v našich prostorách, kteří byli pandemií nějak omezeni. Konečně jsme se s kolegy shodli na principech pomoci. Všem, kteří si požádali a prokazatelně byli vládními opatřeními dotčeni, poskytneme 30% slevu po celou dobu omezení a pomůžeme jim získat dalších 50% slevu od státu. Podnikatelé tak zaplatí jen 20% nájemného. Nedávno jsem taky prosadil na Praze 11 úplné odpuštění nájemného za zahrádky. Teď ještě dodělávám znovu podnikatelské poradenské centrum, ale o tom až příště.

Taky jsem s kolegy projednal ty nepříjemnější věci, jako jsou někteří naši letití neplatiči. Máme několik podnikatelů, kteří byli v problémech s placením nájemného ještě před pandemií, přičemž ta jejich problémy jen prohloubila a budeme s nimi muset nájemní smlouvy ukončit. Bohužel míra, ve které můžeme pomáhat, není nekonečná, abychom se nakonec nedostali do rozporu se zákony.

Dále jsem připravil tisk ohledně další velké směny pozemků s další rodinou restituentů. Už několikátou v řadě.

A konečně jsem dokončil komplexní metodiku pro pronájem školských objektů. Veškeří mí předchůdci na majetku pronajímali a prodlužovali smlouvy školských objektů zcela nekoncepčně. Kvůli tomu tu dnes máme několik škol s různými technickými stavy budov a rozdílnými nájmy. Mou ambicí je to vše sjednotit, získat tak lepší podmínky pro městskou část a jasné a transparentní podmínky pro naše nájemce. Ti si díky tomu budou moci jednodušeji investovat do budov.

Dále jsem odstartoval zcela nový systém evidence našich pozemků. Nově budeme mít online evidenci všech našich pozemků s informací o nájemních smlouvách, uvidíme díky tomu výnosnost jednotlivých pozemků, a budeme s nimi moci pracovat. V rámci systému se bude provádět i trvalá kontrola pozemků v terénu, zda nám je někdo třeba neoprávněně nezabírá černou reklamou. Nebo zda si třeba někdo neprávem náš pozemek nepřipojil ke své zahradě. Slibuji si od toho lepší správu našeho majetku a možnost navýšení příjmů do obecní pokladny.

Pak jsem předložil na poradu ještě několik menších tisků, ale tím vás už nebudu nudit. Zas jsem toho tento týden udělal nějak moc. :-)

Odpoledne na Radě jsme se odvolali proti výstavbě bytového domu Výhledy Milínská. Letos v dubnu rozhodl stavební úřad městské části Prahy 11 o vydání povolení investičního záměru „Výhledy Milínská“. Stavební úřad bohužel tehdy nepřihlédl k připomínkám a námitkám, které jsme za městskou část, jakožto účastníka řízení k záměru, uplatnili. S tímto rozhodnutím jsme hned po jeho vydání nesouhlasili. Proto jsme požádali kolegyně z odboru územního rozvoje, aby toto rozhodnutí zanalyzovaly a připravily podklady pro podání odvolání proti tomuto rozhodnutí stavebního úřadu. Návrh tohoto odvolání jsme v pondělí schválili radě městské části! Odvolání městská část podá v nejbližších dnech. Může ještě někdo z opozice tvrdit, že zastupujeme více investory než občany?

Dále jsme schválili záměr rekonstrukce střechy na KC Zahrada, 7. a poslední dodatek smlouvy na dostavbu ZŠ Květnového vítězství 57 (Starochodovskou školu).

A taky jsem vyhlásil soutěž na nové nájemníky 7 obecních bytů. Podmínky jsou podobné jako minule, bude rozhodovat první nájemné. Soutěž bude jako minule “obálkovou metodou”. O podrobnostech vás budu v následujících dnech informovat.

Odpoledne jsme pak měli klub zastupitelů hnutí ANO na hl.m.Praze. Řešili jsme hlavně městskou nájemní agenturu (MNA). Do roku 2030 chce Praha omezit počet bytů🏠 pronajímaných prostřednictvím Airbnb a podobných služeb na 5 tisíc. Pražský radní pro bydlení Adam Zábranský - pražský radní upřesnil, že nemusí jít výhradně o byty, které jsou v tuto chvíli k dispozici na ubytovacích platformách typu Airbnb. Praha míří obecně na soukromé vlastníky. Město by rádo poskytlo bydlení lidem s nízkými příjmy, kteří si nemohou dovolit platit tržní nájemné. Obojí je chvályhodné, ale spojit oba cíle do jednoho projektu je podle mého předurčeno k neúspěchu.

Právě o to se chce pokusit nová Městská nájemní agentura (MNA), která by si od vlastníků pronajímala prázdné byty, především ty určené ke krátkodobým pobytům, a následně je obsazovala nájemníky, kteří nedosáhnou na bydlení v komerčním nájmu. Nápad má, jak už asi sami tušíte, spoustu háčků👇.

👉Byty nabízené přes Airbnb se většinou nachází v historickém centru Prahy. Pokud by se jejich majitelé rozhodli změnit způsob podnikání, mohli by je tedy snadno pronajmout za ceny, kterým MNA se svými plánovanými 200 korunami na metr čtvereční nemůže konkurovat. Nemovitosti uzpůsobené turistům navíc nemusí mít vhodné zařízení a dispozice pro dlouhodobé bydlení. Jestliže by vlastník investoval do rekonstrukce a nového vybavení, bude jeho motivace pro návrat investicí ještě větší.

👉Majitele bytů pravděpodobně také odradí ztráta kontroly nad tím, kdo jeho nemovitost bude užívat. MNA sice bude garantovat stabilní příjem a řešit jakékoli případné potíže, vlastníkovi nemovitosti však nikdo nezaručí, že se nabízená řešení budou zamlouvat i jemu.

👉Tím se dostáváme k dalšímu problematickému bodu. Agentura se chystá byty pojišťovat, například pro případ jejich poškození, což znamená výdaje na straně města.

👉Není také jasné, jak chce MNA oslovovat majitele bytů. Případná kampaň, na jejíž úspěch bych z výše uvedených důvodů nespoléhal, představuje opět vynaložení peněžních prostředků. A výsledek? Pokud by všechno šlo podle plánu, zprostředkovalo by město pronájem několika desítek‼bytů.

Pokud se Praha chystá omezovat Airbnb, je třeba nastavit pravidla tak, aby se zabránilo šedému podnikání a aby majitelé byli motivováni byty pronajímat dlouhodobě. K dostupnějším cenám nájmů pro co nejširší vrstvy se dopracujeme výstavbou městského bydlení, opravou stávajících bytů nebo odkupem vhodných budov.

Záměr MNA by možná mohl fungovat v případě již existujícího zájmu pronajímajících, kdy by nájemníky byli například učitelé nebo policisté pracující v daných čtvrtích. Reálná nabídka tu však, obávám se, není, a úsilí vložené do projektu bude s největší pravděpodobností mrháním času, energie i finančních prostředků.

✅ Úterý

V úterý dopoledne jsem měl jako každý týden poradu s mými odbory. Pak jsme otevřeli “obálky” u výběrového řízení zateplení - ZŠ Ke Kateřinkám. Jde o řadu let připravovanou akci, na realizaci jsme získali většinu prostředků od magistrátu a rád bych ji ještě letos rozjel.

Na večer jsem svolal sněm hnutí ANO na Praze 11. Zvolili jsme si jako nominanta na kandidátku do Poslanecké sněmovny pro letošní volby pražského předsedu Jana Říčaře. Taky jsme podpořili jako lídra kandidátky Patrik Nacher! Osobně si neumím představit, že by Prahu do voleb vedl někdo jiný než Patrik.

✅ Středa

Ve středu ráno jsem ráno opět psal o bytové krizi v Praze. Toto bytové okénko vám sem kopíruji.

⏩⏩V rámci plánování a dalšího rozvoje🏠Prahy se čím dál častěji začíná mluvit o osudu brownfieldů, neboli rozlehlých areálů bývalých průmyslových podniků, vojenských staveb a dalších objektů, které postupem času přišly o své původní využití a dnes leží ladem. Jejich budoucnost je pro tvář města i kvalitu života v něm velmi důležitá - zabírají totiž plochu o výměře jednoho tisíce hektarů.

👉V souvislosti s narůstajícím nedostatkem bytů, který je mimo jiné příčinou odchodu mladých rodin a osob v produktivním věku za Prahu, se proto logicky nabízí možnost využít těchto “hluchých” území k bytové výstavbě spojené s revitalizací lokality. Na mnoha z nich se už dnes skutečně staví, v souvislosti s jinými je možná výstavba v jednání. Do této druhé skupiny patří také areál bývalého masozpracovatelského závodu Interlov na okraji Krčského lesa, který je jedním z bolestivých míst našeho Jižáku.

👉O tom, jak by dnes opuštěné místo mohlo vypadat za pár let, se mimo jiné diskutuje v posledním dílu pořadu Zblízka, který před pár dny odvysílala Televize Seznam.

👉Stavitelský záměr, který zahrnuje mimo jiné stavbu školky nebo vytvoření parku, považuji v jeho současné podobě za citlivě řešený kompromis mezi dvěma potřebami: umožnit lidem bydlet a zároveň nesnížit kvalitu života v oblasti.

👉Bude ale samozřejmě velmi záležet na konkrétním nastavení realizace včetně podoby kontribuce ze strany developera. Případná výstavba musí být zkrátka vedena tak, aby přinesla užitek co nejširším skupinám obyvatel. Což je pravidlo, které bychom se dle mého měli držet v případě každého nakládání s veřejným prostranstvím, chceme-li, aby Praha byla opravdu dobrým místem k životu.

👉Jak se návrh revitalizace areálu bývalého Interlovu zamlouvá vám? Jaké podmínky jeho uskutečnění jsou podle vás důležité? Těším se na Vaše názory. Celý článek i s odkazem vám dávám do komentářů.⏪⏪

Dopoledne jsme měli tiskovou konferenci Rady k výročí dvou let na radnici a s výhledem do budoucnosti Jižního Města. Starosta Jiří Dohnal - starosta Prahy 11 představil plánovanou výstavbu venkovního koupaliště, já jsem mluvil o budoucnosti Sandry. Bohužel se nepovedl online přenos pro občany, takže jsme se rozhodli, že zopakujeme akci primárně pro občany během příštích týdnů, aby byl hlavně prostor i pro vaše dotazy. Záznam z tiskové konference je dostupný na Youtube městské části a do komentářů vám dávám odkaz!

Odpoledne jsem seděl s kolegou ze Zastupitelstva hl.m.Prahy Ivanem Pilným. Řešili jsme hlavně připravovaný klima plán Prahy, o kterém se teď diskutuje a jedná. Obecně ekologická řešení podporuji, však i sám více než 5 let jezdím elektromobilem, nicméně i právě proto si uvědomuji veškeré souvislosti s tím spojené. Vůbec si neumím představit, kde na tyto smělé plány Praha vezme peníze. Není to totiž jen o desítkách či spíše stovkách miliard ze státních, evropských a pražských zdrojů, je to i o dopadu na náklady podnikatelů a všech Pražanů.

Právě celá podnikatelská odvětví jsou dnes v Praze v hluboké krizi a další přidušení jen těžko přežijí. Například náklady na konzervaci energie, která v pražských podmínkách budou jen bateriová úložiště, budou trojnásobně větší, než když se energie rovnou využívá jako dnes. Tzv. celková cena elektromobilů je o 237% vyšší proti klasickým autům, u nákladních aut a elektrobusů je to 234% navíc. Ceníkové ceny totiž nezahrnují započtení dotací, úlev, výstavbu infrastruktury, celkové náklady na výrobu a dodávku elektřiny, či cenu a životnosti baterií v porovnání s konvenčním autem, které má mnohem delší základní životnost. Mám obavu, že některé kroky v této strategii mohou vést k dalšímu propadu podnikání v Praze a mohou tak mít velmi negativní vliv na finance a životní standard Pražanů. Osobně strategii v této podobě na Zastupitelstvu nepodpořím a budu s kolegy navrhovat její přepracování.

Večer jsem byl pozván na finanční výbor. Zastupitelům jsem vysvětloval aktuální situaci v rekonstrukci ubytovna Sandra a také v Jihoměstské majetkové. Jsem rád, že se konečně daří obě dříve problematické věci mít pod kontrolou a zlepšovat. Jihoměstská majetková konečně funguje standardně, její hospodářské výsledky se i navzdory kovidové pandemii zlepšují a ubytovna rekonstrukce ubytovny Sandra běží už podle plánů.

✅ Čtvrtek

Ve čtvrtek jsem byl celé dopoledne ve sněmovně, kde jsem s kolegy řešil podobu připravovaného stavebního zákona. Hlavně teda paradox v chování primátora Hřiba. Níže kopíruji článek, který jsem publikoval již před několika dny.

⬇⬇⬇

Pražský primátor buď neví, co činí nebo jde proti svému městu
Přátelé, zítra nás čeká velký den a považuji za důležité to s Vámi sdílet, napsal na facebook náměstek pražského primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček, který ve vedení města hájí barvy TOP 09. Tím velkým dnem měl pan Hlaváček na mysli středu, kdy se začal ve sněmovně ve třetím čtení projednávat nový stavební zákon. Náměstek primátora se rozepsal o Čtyřech pražských artikulech, které vzešly z pěti velkých měst – kromě Prahy se na nich podílela Ostrava, Brno, Plzeň a Liberec. Čtyři body, které je podle nich nutné vtělit do nového stavebního zákona, si odsouhlasila s velkou pompou i celá pražská rada.

Hned tou prvním a nejdůležitější artikulí byl požadavek na to, aby si do budoucna mohla města a obce pořizovat územní plány v samostatné působnosti a stát už jim do toho nemluvil. Ale nebyla by to pražská koalice, kdyby z toho zase nebyla tragikomická blamáž. Jenomže tentokrát se posunula z magistrátních vod rovnou do sněmovny. Územní plánování v samostatné působnosti je totiž jedním z nejdůležitějších pozměňovacích návrhů, o kterém budou poslanci hlasovat. A světe div se - návrh tohoto klíčového bodu nepodpořil samotný pražský primátor za Piráty Zdeněk Hřib. V Komoře statutárních měst Svazu měst a obcí hlasoval proti němu.

Jednou pro, podruhé proti…

Těžko říct, jestli primátor nepochopil, o čem vlastně hlasoval tentokrát nebo onehdá na pražské radě. Vždyť o tom plameně mluvil na tiskové konferenci. Jinak prý hrozí Praze paralýza…Možná se ale jen tentokrát zaposlouchal do tóniny své rodné strany, která velí stavět se a priory proti všemu, co se týká nového stavebního zákona, neb by jeho schválení mohlo být považováno za úspěch vládnoucí strany. Každopádně ostuda je to o to větší, že Hřib patrně pohřbil naději na prosazení požadavku svého náměstka a dalších měst, když ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, z jejíž díly stavební zákon pochází, městům naslouchala.

Převod pořizování územních plánů do kompetence měst a obcí považovala ministryně principiálně za win –win strategii: povolování staveb, což je spíše technicistní proces, ve kterém by měl stavebník mít právo stavět, pokud splní všechny zákonné požadavky, přejde pod stát a města si budou moci plně prosazovat své zájmy právě v územním plánování. A ministryně byla ochotná nesestřelit pozměňovací návrh velkých měst i přesto, že byl ušit opravdu horkou jehlou, měl řadu dost velkých nedostatků a stavěly se proti němu resorty. Jenomže teď po ministryni asi těžko může někdo chtít, aby bojovala za pět velkých měst (navíc malé obce tuto změnu nechtějí), když sám primátor toho největšího hlasuje proti, že…

Budeme stavět v intravilánu vytýčeném v roce 1966?

Tohle ale není jediný pirátský lapsus. Jak si má občan vysvětlit požadavek Pirátů na to, aby poslanci nový stavební zákon neschválili, když ten jediný může zabránit tomu, aby se Praha na sklonku příštího roku neocitla bez platného územního plánu? To snad ani nejde, když si to nedokáže vysvětlit politik z městské části zvyklý už na ledacos. Strana, která má primátora největšího města, jde tentokrát bez skrupulí proti jeho zájmům. Nový stavební zákon počítá totiž s výjimkou pro Prahu a další obce a města, která nestihla přijmout nový územní plán. Ty současné skončí podle platné legislativy s příštím rokem.

Není to trochu paradox? Ministryně za ANO nechce dopustit, aby k tomuhle došlo, Praha má proto s novým zákonem získat čas do roku 2025. Neměl by tedy její primátor sklapnut podpatek, zabojovat za své město a vysvětlit svým spolustraníkům, že za něj ministerstvo tahá horký brambor z ohně? Asi je ale pro Hřiba důležitější bojovat za holuba hřivnáče, který možná hnízdí na stromě na nábřeží, postovat vejce od slepic z bezklecových chovů pro školáky nebo se svézt na vrbětické kauze požadavkem na návrat kousku pozemku od ruské ambasády.

Pojďme si ale na rovinu říct to, o čem primátor Hřib mlčí. Jakoby už tak nebyl průšvih, že Praha pracuje na novém územním plánu od roku 2013 a pokud ho vůbec schválí, tak nejdřív někdy v průběhu roku 2023. Kdyby nový zákon neprodloužil platnost současného plánu, bude se moci v Praze stavět už jen v intravilánu stanoveném v roce 1966. Co by to znamenalo? Třebaže právě u nás na Praze 11 už nepostavíme ani rodinný domek. A podobně na tom budou další okrajové městské části….

Takže milý pane primátore, jestli něco hrozí stavební paralýzou, tak rozhodně ne přijetí nového stavebního zákona, ale jeho nepřijetí. Pokud tomu nerozumíte, zeptejte se svého náměstka pro územní rozvoj, vykašlete se už na stranickou doktrínu a hajte to, proč vás lidé volili – zájmy svého města!

⬆⬆⬆

✅ Pátek

Ráno jsem se zúčastnil tiskové konference pana primátira k novele stavebního zákona. A musim říct, že mě to pěkně namíchlo. Pan primátor veřejně napadl paní ministryni Klára Dostálová! Rád bych mu připomněl, že opakovaně hlasoval na Svazu měst a obcí za Prahu v rozporu s tím, co prosazuje jeho vlastní náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček.
Prahu dnes trápí neustávající růst cen bytů, mnoho Pražanů si dnes už prakticky nemůže dovolit bydlet v Praze. Pan primátor Hřib dokonce na svazu hlasoval pro odložení projednávání rekodifikace až do roku 2022 po parlamentních volbách. Pro neznalé by to znamenalo bezprecedentní ohrožení fungování Prahy, protože v roce 2022 skončí platnost současného územního plánu a bez přijetí rekodifikace se v Praze po roce 2022 zcela zastaví rozvoj. A po tom všem primátor Hřib dnes mluví o tom, že s ním paní ministryně málo komunikuje?

👉Je potřeba konečně už přestat politikařit a snažit se zviditelnit za každou cenu před volbami a začít táhnout za jeden provaz, tak aby Praha získala účinné nástroje proti dalšímu zvyšování cen bytů. Jedním z těch klíčových je právě novela stavebního zákona, která umožní rychlejší a efektivnější povolování nových bytových domů, ale třeba i změnu a rekolaudaci starých nepoužívaných kanceláří na byty.

Zbytek dne jsem pak měl schůzky s několika našimi občany a podnikateli a zbytek dne jsem strávil vyřizováním vašich podnětů a dotazů. Budu rád, když mi budete i nadále posílat další! Jsem tu pro vás. Tím bych to tentokrát rád zakončil a přeji vám hezký zbytek víkendu. Děkuji, že čtete mé příspěvky. Mějte se pěkně.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama