Ing. Adam Scheinherr, MSc., Ph.D.

  • PRAHA SOBĚ
  • Hlavní město Praha
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.05.2021 11:41:00

O víkendu zkušebně přemalujeme pruhy a Blanku využijeme na maximum

O víkendu zkušebně přemalujeme pruhy a Blanku využijeme na maximum

Praha o tomto víkendu začne testovat změnu dopravního opatření v oblasti Pelc – Tyrolka.

 Spočívat bude v novém řazení do dvou jízdních pruhů z Nové Povltavské přes vratnou rampu do ulice V Holešovičkách, vedle stávajících dvou jízdní pruhů z Argentinské ulice přes most Barikádníků.

Hlavní město na základě navržených úprav odbornou společností SATRA otestuje nové dopravní opatření v oblasti Pelc - Tyrolka. Tento testovací provoz, který by měl podle plánu trvat zhruba tři měsíce, má za cíl ověřit, zda se zlepší průjezdnost v Tunelovém komplexu Blanka (TKB) ve směru na sever do ulice V Holešovičkách a dále do ulice Liberecká, a zda se tím zvýší i plynulost dopravy na další nadřazené komunikační síti.

„O víkendu zkušebně přemalujeme pruhy na připojovací rampě z tunelu do ulice V Holešovičkách. Namísto jednoho pruhu tu budou dva, jeden z nich průběžný. Jinými slovy - od Blanky po Holešovičky se bude dát jet bez nutnosti připojování, brzdění, akcelerování a přejíždění z jednoho pruhu do dalšího. Plynulost dopravy by měla ulehčit lidem v okolí od hluku a zplodin. A kapacitní Blanku využijeme na maximum,“ uvedl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy.

Úsek dopravního inženýrství Technické správy komunikací se na tomto opatření podílí sběrem dat o intenzitách dopravy měřícími jízdami, kterými bude sledovat chování dopravního proudu před i v rámci provozu TKB. Zodpovědný bude také za vyhodnocení dopadů tohoto opatření.

Hlavním přínosem navrhovaného řešení je minimalizovat regulace vjezdů do tunelů na Městském okruhu (tunelu Mrázovka, Strahovského tunelu a TKB) ve směru Troja. Bez ovlivnění například pandemií covid-19 vychází průměrná délka regulace (omezení vjezdu vozidel do TKB) na 2,5 hodiny denně a na příjezdových komunikacích k Městskému okruhu, zejména v ulicích Patočkova, Svatovítská a Dobříšská, jsou dotčeny tisíce vozidel, kterým se prodlužuje cestovní doba se všemi negativními důsledky na provoz, bezpečnost a životní prostředí.

V době ranních a dopoledních špiček projíždí Bubenečským tunelem ve směru Troja cca 2 500 vozidel za hodinu. Při délce regulace 2,5 hodiny denně je tak jen v Bubenečském tunelu negativně ovlivněno zhruba 6 250 vozidel každý pracovní den (137 500 vozidel za měsíc). Při průměrné obsazenosti vozidel 1,3 je tedy v Troji měsíčně negativně ovlivněno více než 180 000 osob.

Pokud by navrhované řešení vedlo ke zkrácení průměrné denní doby regulací o pouhých 15 minut, bude z hlediska celospolečenských nákladů při parametru spotřeby času uživatelů komunikační sítě dosažena úspora minimálně 3,5 milionu korun ročně.

Na základě konzultací s Dopravním podnikem hl. m. Prahy a společností ROPID, je v rámci úprav navrhováno posunutí zastávky „Kuchyňka“ na začátek odbočovacího pruhu do ulice Na Truhlářce, aby úpravami nebyla ohrožena plynulá doprava MHD. Po tříměsíčním pilotním provozu bude opatření vyhodnoceno všemi zúčastněnými stranami a bude rozhodnuto o dalším postupu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama