MUDr. Zdeněk Hřib

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • 1. nám. primátora hl. m. Prahy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.06.2021 6:37:00

Zneužívání návykových látek chceme řešit koncepčně

Zneužívání návykových látek chceme řešit koncepčně

Praha poskytla dotaci organizaci SANANIM na zakoupení nové sanitky, která umožní efektivnější poskytování zdravotního ošetření, testování na infekční choroby a poradenství lidem drogově závislým.

 Její slavnostní představení veřejnosti se uskutečnilo včera na Mariánském náměstí za přítomnosti radní pro zdravotnictví a sociální politiku Mileny Johnové, primátora Zdeňka Hřiba i zástupců SANAMIN, z.ú. a Drop In.

„Za možnost mobilní ošetřovny jsem samozřejmě velmi ráda. Musím ale přiznat, že bych mnohem víc uvítala, kdyby Praha mohla poskytovat adiktologické služby především v kamenných zařízeních. Intenzivně s kolegy hledáme vhodné prostory ať už v majetku města nebo v komerční nabídce. Bude ale trvat ještě nějaký čas, než se síť rozprostřená po celé Praze vybuduje, a proto velmi děkuji SANANIMu za to, že do té doby bude využívat novou sanitku,“ uvedla radní pro sociální politiku a zdravotnictví hl. m. Prahy Milena Johnová.

Oficiální představení vozidel, na které Magistrát hl. m. Prahy poskytl společně s fondy z Evropské Unie finanční dotace, se uskutečnilo v pondělí 31. 5. 2021 odpoledne na Mariánském náměstí. Sanitka bude klientům k dispozici třikrát týdně ve Vrchlického sadech nedaleko Hlavního nádraží. Plnit má významnou roli při ochraně veřejného zdraví v ohnisku otevřené drogové scény. S ohledem na to, že spousta lidí, kteří užívají návykové látky, není v kontaktu s žádným kamenným zařízením, je velmi důležité, aby byli kontaktování ve svém přirozeném prostředí terénními pracovníky. Ti je motivují k bezpečnějšímu užívání, k léčbě, snížení rizikového chování a zároveň chrání veřejné zdraví před rizikem šíření infekčních chorob ze strany nitrožilních uživatelů drog.

„Chceme v našem městě koncepčně řešit zneužívání návykových látek. Věřím, že nová sanitka Drop In poblíž Hlavního nádraží nabídne uživatelům drog další pomoc v boji s jejich závislostí, nebo alespoň způsob, jak snížit související rizika. Ve výsledku se tak zvýší i bezpečnost v této lokalitě, která pro mnoho lidí utváří jejich první dojem po příjezdu do našeho města,” řekl primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Terénní programy snižují sociální a zdravotní poškození injekčních uživatelů drog v Praze a zvyšují jejich motivaci ke změně životního stylu. Poskytují informace, sterilní zdravotnický materiál a poradenství ke zlepšení sociální a zdravotní situace uživatelů drog. Motivují uživatele drog k pozitivní změně chování a k léčbě závislosti. Svou činností zmenšují škody působené společnosti.

Část uživatelů návykových látek není v kontaktu s žádným kamenným zařízením. Je důležité kontaktovat klienty v jejich přirozeném prostředí, což je ulice. Díky tomu, že je klient navázán na terénní službu, je možné jej motivovat k bezpečnějšímu užívání, snížení rizikového chování a motivací ke změně směrem k léčbě a abstinenci. Sanitku navštíví více než sto klientů za den.

„Naše 18 let stará sanitka zvládla od roku 2010 v průměru každý den být v kontaktu s více než 120 lidmi, užívajícími drogy. Ročně jsme vyměnili okolo 200 000 injekčních setů, otestovali 200 osob na infekční choroby a realizovali 800 ošetření. Nyní jsme pomáhali čelit covidové pandemii intenzivním testováním na covid-19, distribuovali roušky, respirátory a dezinfekce. Díky podpoře evropských fondů a hlavního města Prahy se těšíme na nové vozidlo,” prohlásil Aleš Herzog ze společnosti SANANIM.

Projekt SANITKA přispívá k mírnění problémů otevřené drogové scény, motivuje klienty k léčbě, snižuje náklady zdravotnických zařízení, protože předchází hospitalizacím klientů, a zároveň chrání veřejné zdraví před rizikem šíření infekčních chorob ze strany nitrožilních uživatelů drog. Díky výměnným programům a masivnímu testování na infekční choroby je v Praze jeden z nejnižších výskytů HIV a daří se včasně léčit i hepatitidy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama