Ing. Pavel Jelínek, PhD.

  • SPD
  • Olomoucký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,59. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.06.2021 14:51:00

Žádám, aby vkládání otisků prstů bylo dobrovolné

Žádám, aby vkládání otisků prstů bylo dobrovolné

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 2. června 2021 k zákonu o občanských průkazech

 Dobrý den, dámy a pánové.

Já bych jen krátce chtěl požádat o podporu pozměňovacího návrhu, který jsem za klub SPD předložil. Jedná se o možnost dobrovolného uložení otisku prstů do občanského průkazu. Za klub SPD jsme přesvědčeni, že nadužívání biometrických údajů je nevhodné. Možnost případného zneužití potom je asi jiná debata. Nicméně pokud zazněl na výboru argument, že je potřeba podporovat digitalizaci, a proto je potřeba otisky prstů do občanského průkazu vložit, tak s tím naprosto nemůžu souhlasit, protože neznám jedinou agendu ve směru ke státní správě, ke které bychom museli pod svůj podpis ještě přiložit i otisk prstu, možná jedině při podezření z trestného činu, a to se pravděpodobně netýká všech občanů naší země. Ten údaj tam má být vložen z důvodu toho, aby občanský průkaz mohl být využit při identifikaci při překračování hranic v rámci Evropské unie. Takový doklad už máme, je to biometrický pas, který si může každý dobrovolně nechat udělat, anebo také nemusí, pokud prostě zájem o cestování nemá.

Na výboru padl argument, že vlastně je potřeba tyto otisky prstů do občanského průkazu vkládat, protože Ministerstvo vnitra má již vysoutěženy dodavatele jak občanského průkazu, tak i technologie pro snímání otisků prstů. To prostě pro nás argument není, protože pokud budeme muset přijímat zákony podle toho, jak Ministerstvo vnitra bude soutěžit veřejné zakázky, tak to není určitě cesta v rámci naší demokratické země.

Takže znova vás žádám o podporu tohoto pozměňovacího návrhu, aby vkládání otisků prstů bylo dobrovolné. Jestliže jedním dechem chceme, aby na občanském průkazu nebylo rodné číslo, přes jehož hodnoty vlastně nám může být zcizena identita, tak jak můžeme požadovat, aby se do něj vložil daleko intimnější údaj, což je otisk prstu. Zamyslete se nad tím a prosím, podpořte tento pozměňovací návrh.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama