Mgr. Jana Mračková Vildumetzová

  • ANO 2011
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.06.2021 15:09:00

Chceme transparentní a spravedlivé rozdělování krajských dotací

Chceme transparentní a spravedlivé rozdělování krajských dotací

Krajské dotace tečou do obce, kde žije radní Pisár a jeho žena je místostarostkou. Obec Šabina je malou obcí nedaleko Sokolova. Žije v ní něco málo přes tři sta obyvatel a její vedení je nyní neuvěřitelně úspěšné v získávání dotací z rozpočtu kraje.

 Mohlo by se zdát, že současné vedení obce je tedy velice schopné, jak poznamenal mimo jiné na jednání zastupitelstva pan radní Pisár, ale okolnosti, které během jednání zastupitelstva vyšly najevo, jsou velmi zvláštní až podezřelé.

„Manželé Pisárovi žijí v obci Šabina. Oba jsou politicky činní, kdy Soňa Pisárová je současnou místostarostkou obce Šabina a Robert Pisár je členem Rady Karlovarského kraje pro oblast sociálních věcí. To byl jistě důvod, proč radní Pisár při projednávání již zmiňovaných dotačních titulů oznamoval dle zákona možný střet zájmů. Jeho oznámení působila chvílemi až teatrálně, kdy u některých zastupitelů a ostatních zúčastněných vyvolal jeho projev až určité pochybnosti a podezření, zda je vše v souladu s vyhlášenými pravidly pro poskytování dotací obcím,“ vysvětluje průběh hlasování krajských zastupitelů bývalý hejtman a současný opoziční politik Petr Kubis (ANO).

V následujících diskuzích k projednávaným bodům jsme možná nalezli důvod nekomfortního postavení pana radního. Obec Šabina byla úspěšná hned v několika dotačních programech, kdy u dvou z nich máme důvodné pochybnosti, zda výběr žádostí o poskytnutí finanční dotace obci Šabina, které byly Radou Karlovarského kraje předloženy zastupitelstvu ke schválení, byl v souladu se schválenými pravidly k těmto dotačním programům a nebyl diskriminační vůči ostatním obcím v našem kraji.

„Konkrétně se jedná o program na podporu cestovního ruchu, který kompetenčně spadá pod náměstka Vojtěcha Frantu. Z něj má Šabina inkasovat peníze na herní prvky pro dětské hřiště a nabíjecí stanice pro elektrokola,“ pokračuje dále Kubis. Problém je ale v tom, že pro financování těchto věcí existují jiné programy, ze kterých čerpají ostatní obce a města. Je to program na obnovu venkova a program na cyklistickou infrastrukturu. „Jenže tam je možné podat pouze jednu žádost, proto si obec Šabina požádala i do jiného programu a překvapivě byla úspěšná. Smutné je, že o nabíjecí stanice na elektrokola žádali všichni v programu na cyklistickou infrastrukturu, Šabina si v tomto programu požádala na jinou věc a získala finance, ale pak si ještě požádala právě nestandardně dvěma žádostmi do programu na podporu cestovního ruchu, které do tohoto programu nespadají a bylo jim vyhověno a schváleno," dodává bývalý hejtman.

Bohužel i vysvětlení vedoucí odboru kultury k dotazu, proč se nabíjecí stanice na elektrokola v Šabině nestandardně zařadila pod dotační titul podpora cestovního ruchu, když jiné obce a města na stejnou aktivitu žádají z programu na cyklistickou infrastrukturu, byla velmi nešťastná. Argumentace, že se jednalo o první žádost tohoto druhu, spíše vyvolá u ostatních starostů pochybnosti o spravedlivém a srozumitelně nastaveném systému poskytování finančních prostředků Karlovarským krajem.

Jeho kolegyně z hnutí ANO a poslankyně Parlamentu ČR Jana Mračková Vildumetzová poukazuje na skutečnost, že kdyby byli o možnosti čerpání peněz z programu na podporu cestovního ruchu informováni i další starostové a starostky, určitě by tam své žádosti o nabíjecí stanice pro elektrokola a herní prvky na dětská hřiště také směřovali.

„Jenže tato možnost tady nikdy v minulosti nebyla a byla pravděpodobně zřízena pouze pro obec Šabina a manželský tandem Pisárových. Proto jsme se ještě s klubem SPD v čele s Karlou Maříkovou a s klubem Patrioti v čele s Jitkou Pokornou rozhodli, že informaci o možnosti čerpat peníze z programu na podporu cestovního ruchu na herní prvky i nabíjecí stanice elektrokol předáme všem starostům v kraji s výzvou, aby si požádali o individuální dotaci z tohoto programu,“ říká Mračková Vildumetzová, předsedkyně zastupitelského klubu hnutí ANO.

Individuální dotace pro města a obce musí ze zákona projednat krajské zastupitelstvo. „Žádáme proto vedení kraje, aby ke každému žadateli přistupovalo stejně, chceme toto do očí bijící netransparentní neférové přidělování dotačních prostředků ihned zastavit. Víme, že například město Březová žádalo o peníze na podporu aktivit v rámci cestovního ruchu a nedostalo ani korunu. A Šabina byla úspěšná i přesto, že měla o dotaci žádat z úplně jiného programu? To je přeci téměř neuvěřitelné a především nespravedlivé a nefér vůči ostatním obcím a městům,“ dodává poslankyně parlamentu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama