Mgr. Miroslav Kavij

  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.06.2021 7:27:04

Městem »ukradená« pamětní deska skutečným osvoboditelům Plzně

Městem »ukradená« pamětní deska skutečným osvoboditelům Plzně

Tisková zpráva VV Plzeňského KV KSČM ze dne 7. června 2021

 

Důležitým bodem jednání bylo stanovisko Plzeňského KV KSČM k otázce »ukradené« pamětní desky městem skutečným osvoboditelům Plzně.
Oblastní výbor Českého svazu bojovníků za svobodu (dále OV ČSBS) spolu s Klubem českého pohraničí (dále KČP) již několik let usilovaly o doplnění památníku padlých Plzeňanů jmény padlých plzeňských občanůodbojářů. Toto se povedlo až v roce 2020, kdy na základě žádosti OV ČSBS na Správu veřejného statku Plzeň (dále SVS) o umístění pamětní desky spolu s návrhem seznamu jmen a textem: Přispěly: KČP, KSČM, Matice
ČMS a ČSBS. Po doplnění všech potřebných povolení byl se žádostí vysloven souhlas, tedy i s dovětkem »Přispěli…«.
Text vytesal p. Štěrba, Kamenictví Kožlany, a počátkem prosince 2020 byla deska osazena u památníku padlých Plzeňanů do země. Vše bylo provedeno v souladu se schválenou žádostí.
Jako každoročně, tak i letos dne 5. května 2021 za účasti ČSBS, KČP, KSČM, Matice ČMS a ostatních společenských organizací či spolků byly u tohoto památníku položeny kytice, jako vzpomínka na padlé Plzeňany. I představitelé města během tohoto dne položili kytici k památníku, ale tato legálně osazená deska se jmény padlých Plzeňanů i s dovětkem »Přispěly…« byla »mocipány« města Plzně negativně přijata. Na tomto základě byla, můžeme říci, tajně deska odstraněna a uložena do depozitáře. O této tajné akci byl OV ČSBS informován dopisem SVS až dne 17. května 2021 s tím, že uvádění dovětku »Přispěli…« je neobvyklé, nic víc.
Co k tomu říci? Snad jen to, že SVS, na něčí pokyn, dělá politická rozhodnutí. Zřejmě jim vadí zmíněné vlastenecké organizace, které svými finančními prostředky přispěly ke zhotovení a osazení pamětní desky.
Plzeňský KV KSČM vyjadřuje nesouhlas s daným rozhodnutím, které hrubě porušuje demokratické principy. Občanská veřejnost má právo na udržení historických pravdivých skutečností. Vždyť ještě v současné době žijí mnozí příbuzní padlých.
Žádáme SVS Plzeň o vrácení pamětní desky na původní místo k památníku padlých Plzeňanů na nám. Míru spolu s uhrazením veškerých finančních nákladů spojených s touto tajnou akcí.
Na hrůzy války, vraždy, týrání a vyhlazování celých národů způsobené rozpínavostí a nadřazeností německého nacismu nelze zapomenout. Náš odkaz je připomínat tyto válečné hrůzy budoucí mladé generaci!


VV Plzeňského KV KSČM, 7. 6. 2021

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama