Ing. Klára Dostálová

  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.07.2021 15:09:00

Zákon o pobytu cizinců reaguje na brexit a tzv. výstupovou dohodu

Zákon o pobytu cizinců reaguje na brexit a tzv. výstupovou dohodu

Projev na 13. schůzi Senátu 1. července 2021 k zákonu o pobytu cizinců na území ČR

 Vážený pane předsedající, vážené paní senátorky, páni senátoři,

já děkuji moc za to milé uvítání, já jsem se na vás moc těšila, budu samozřejmě moc ráda tady s vámi dnes celý den. Co se týká zákona, který vám nyní představím, ten je z dílny ministerstva vnitra. Naprostá většina změn, které má přinést novela zákona o pobytu cizinců vychází ze dvou vládních návrhů schválených vládou ve druhé polovině loňského roku. Společným impulsem pro obě novely byly změny na úrovni EU. Dovolím si tedy stručně představit hlavní změny.

Zákon o pobytu cizinců reaguje na brexit a tzv. výstupovou dohodu. Postavení občanů Spojeného království a jejich rodinných příslušníků, pobývajících zde v rozhodném období bude jasně ukotveno, stanoví se náležitosti jim vydávaných dokladů. Novela implementuje nařízení EU týkající se průkazů totožnosti, mění se názvy dokladů vydávaných cizincům, budou probíhat jejich postupné výměny, rodinní příslušníci občanů EU budou mít doklady biometrické.

V souvislosti s tím se upravuje právní postavení vzdálenějších rodinných příslušníků občanů EU. Cílem je zamezit zneužívání zákona a zvýšit bezpečnost. Novela dále adaptuje nařízení EU o systému ETIAS. Půjde o obdobu amerického systému ESTA. Cizinci, kteří nepodléhají vízové povinnosti, budou povinni získat cestovní povolení.

Novela dále zohledňuje další požadavky práva EU, zejména ty, které se týkají informačních systémů. V zákoně o veřejném zdravotním pojištění se vyjasňuje, kteří cizinci jsou účastníky systému veřejného zdravotního pojištění, přičemž jedinou změnou je rozšíření účastníků o děti narozené na území ČR matce s povoleným pobytem, a to v době 60 dnů po porodu.

Součástí vládních návrhů naopak nebyla změna v oblasti tzv. soukromého zdravotního pojištění cizinců. Protože toto téma bylo předmětem debat uskutečněných na výborech Senátu a navazují na něj i pozměňovací návrhy, vyjádřím se k těmto bodům nadále v rozpravě.

Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama