Jan Hamáček

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.07.2021 15:56:00

Bohu ke cti, bližnímu ku pomoci. Hasiči, jste naši hrdinové

Bohu ke cti, bližnímu ku pomoci. Hasiči, jste naši hrdinové

V Brně dnes probíhá kvůli COVIDu odložený řádný sjezd Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

 Je pouze 1 denní a probíhá bez účasti hostů. Dobrovolné hasičky a hasiče z celé země tak alespoň na dálku oslovil 1. vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček.

Vážené dobrovolné hasičky, vážení dobrovolní hasiči,
scházíte se dnes v Brně na Vašem celorepublikovém sjezdu Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska a to v mimořádném termínu i mimořádném režimu, který je dán stále ještě ne úplně standardní situací způsobenou COVIDem-19. Respektuji, že jste letos nezvali žádné hosty z řad ústavních činitelů a využívám proto příležitosti pozdravit Vás prostřednictvím jediného oficiálního hosta- generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR gen. Drahoslava Ryby.

Ze svých návštěv různých sborů napříč Českou republikou vím, že na starobylých hasičských praporech, které jste zdědili od Vašich předchůdců, je vyšito krédo „Bohu ke cti, bližnímu ku pomoci“. Toto poselství přechází z jedné generace dobrovolných hasičů na druhou a vlastně vyjadřuje podstatu a smysl Vaší existence a fungování. Slyším či čtu občas v některých médiích a na sociálních sítích, že naše země nemá novodobé hrdiny. Není to pravda, protože právě Vy, dobrovolní hasiči jste při každém jednom zásahu a nasazení takovými hrdiny. Poslední těžké dny na jižní Moravě či v Ústeckém kraji po tornádu a neskutečné spoušti, kterou napáchalo, to znovu ukazují celé zemi.

Samozřejmě za 6 let od posledního sjezdu jste zvládli tisíce zásahů a výjezdů, zachránili jste nejeden lidský život a nedozírné materiální hodnoty. Za to každému z Vás patří mé osobní poděkování ministra vnitra, který resortně odpovídá za Integrovaný záchranný systém České republiky. Děkuji Vám také za obrovskou pomoc a nasazení v době boje s pandemií COVIDu-19, který ještě zcela nezmizel a další bitvy s ním nás čekají. Je to nebezpečný soupeř, který na rozdíl např. od povodní není vidět ani slyšet, o to je zákeřnější. COVID stál bohužel naši zemi i desítky tisíc lidských životů, včetně dobrovolných hasičů. Vzpomeňme společně na ně v tuto chvíli.

Jako ministr vnitra si nesmírně vážím i Vaší činnosti spolkové a také práce s mládeží. Na mnoha místech jste dnes nositeli tradic i základem a solí společenského a spolkového života, předáváte pomyslnou hasičskou štafetu také mladé generaci. Jsem rád, že v tom všem máte podporu obcí a měst, krajů a také ministerstva vnitra České republiky. Jsem rád, že před několika lety konečně nastartoval vládní program systémové finanční podpory dobrovolných hasičů a otevřela se i možnost pořízení techniky s využitím výnosu Fondu zábrany škod. Doufám, že v mnoha sborech napříč Českou republikou už slouží nové dopravní automobily a leckde i nová zásahová vozidla. Podporujeme i výstavbu nových hasičských zbrojnic a podílíme se finančně jako ministerstvo vnitra na činnosti Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska na úrovni Vašeho administrativního zázemí. Jako ministr vnitra podporuji pokračování této spolupráce a nejsem příznivcem žádných „tupých účetních operací“, rozumějte škrtů v rozpočtu složek IZS. Nesmí se opakovat situace z let 2010-2011, kdy stát škrtal dokonce na provozu základních složek IZS, tedy na HZS ČR a na Policii ČR, hrozilo tehdy zavírání hasičských stanic či policejních služeben, naštěstí vstoupily do situace kraje a poskytly tehdy IZS výjimečnou pomoc v desítkách milionů Kč doslova na benzin a naftu a základní výkon služby. Odpovídám jako ministr vnitra za přípravu státního rozpočtu pro rezort MV ČR na rok 2022 a ve všech jednáních trvám na tom, aby složky IZS a financování IZS (tedy i dobrovolných hasičů) nebylo kráceno.

Nemohu při příležitosti mého pozdravu Vašemu sjezdu nevzpomenout památky Vašeho bývalého starosty Karla Richtera a také výborné spolupráce s Vaším nynějším starostou SH ČMS Janem Slamečkou, za kterou velmi děkuji.

Využívám dneška k tomu, abych Vám oznámil, že jsem se rozhodl udělit Karlu Richterovi in memoriam a Janu Slamečkovi jako starostům SHČMS vysoké resortní vyznamenání Ministerstva vnitra ČR za vynikající spolupráci v oblasti bezpečnosti státu a fungování Integrovaného záchranného systému. S ohledem na formát Vašeho dnešního sjezdu předám vysoká vyznamenání jak rodině Karla Richtera, tak Janu Slamečkovi osobně během letošních letních prázdnin. Ocenění obou Vašich nejvyšších představitelů vnímejte, prosím, také jako symbolické vyznamenání a ocenění celého Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

Závěrem mi dovolte, abych možná trochu netradičně poděkoval také lidem, kteří s Vámi nesedí dnes na brněnském výstavišti, totiž Vašim manželkám, manželům, partnerkám, partnerům, dětem, zkrátka Vašim blízkým. Abych jim poděkoval za celoživotní podporu Vašeho hasičského poslání. Bez nich, bez rodinného zázemí a pochopení by se Vám všem „hasičina“ dělala jen těžko. Vám, vážené dobrovolné hasičky a vážení dobrovolní hasiči, přeji jednak úspěšné zvládnutí dnešního sjezdu, ale především vše dobré ve Vašem hasičském i civilním životě, mnoho úspěšných zásahů a pokud možno vždy šťastný návrat zpět do hasičské zbrojnice a potom domů mezi Vaše blízké.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama